Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 02 15

Naujieji metai Kėdainių medžiotojams sėkmingi – vėl sumedžiotas vilkas

​​​​​​​Kėdainių rajono medžiotojams naujieji metai gana sėkmingi, mat pavyko sumedžioti vieną vilką. Iš viso per šių metų medžioklės sezoną mūsų krašto medžiotojai jau yra sumedžioję keturis pilkius. Beje, vilkų medžioklės sezonas dar nesibaigė, tad medžiotojai viliasi, kad kris ir daugiau pilkių.
Vilkas
Vilkas / Selemono Paltanavičiaus nuotr.

Limitas – neišnaudotas

Aplinkos ministerija šiam, 2020–2021 metų, medžioklės sezonui, kuris prasidėjo spalio 15 dieną, nustatė 175 vilkų sumedžiojimo limitą.

Sausio 9 dienos duomenimis, Lietuvoje sumedžiotas 161 vilkas, 3 iš jų sumedžioti Kėdainių rajone, dar 1 sumedžiojo Kėdainių rajono medžiotojas, tačiau pilkis krito Panevėžio rajone. Naujieji metai Kėdainių krašto medžiotojams taip pat sėkmingi – vienas vilkas šiemet jau sumedžiotas.

Veikia keturi klubai

Vilkų medžioklėje šiais metais „sublizgėjo“ keturi medžiotojų klubai – medžiotojų klubas „Apuokas“, Ąžuoloto, Vilainių ir Šventybrasčio medžiotojų klubai.

„Mūsų krašto medžiotojai šį sezoną sumedžiojo jau keturis pilkius, bet oficialioje statistikoje yra įrašyti tik trys, mat vienas vilkas sumedžiotas mūsų medžiotojo, mūsų plotuose, tačiau teritorija jau priskirta Panevėžio rajonui.

Taigi, šis vilkas priskirtas Panevėžiui, nors jį ir sumedžiojo mūsiškis“, – paaiškino Lionius Stanevičius, Kėdainių medžiotojų ir žvejų draugijos vadovas.

Medžioja iki kovo 31 dienos

175 vilkų sumedžiojimo limitas nustatytas, remiantis vilkų populiacijos būklės stebėsenos duomenimis, atsižvelgus į mokslininkų atliktų tyrimų rezultatus ir rekomendacijas, įvertinus, kad Lietuvoje yra ne mažiau kaip 54 vilkų šeimos ir siekiant šalyje išlaikyti tinkamą šių svarbių miško ekosistemoms gyvūnų populiacijos lygį.

Vilkai – saugoma rūšis

Vilkas yra saugoma rūšis Europos Sąjungoje ir daugelyje kitų valstybių. Pagal tarptautinius įsipareigojimus Lietuva privalo užtikrinti palankią šios rūšies apsaugos būklę, todėl vilkų medžioklė ribojama nustatant ne tik leistiną medžioklės terminą, bet ir sumedžiojimo limitą. Lietuvoje vilkų medžioklės sezonas prasideda spalio 15 d. ir trunka iki kovo 31 d.

Išnaudojus vilkų sumedžiojimo limitą sezonas nutraukiamas anksčiau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento