Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 04 24

Naujo Kauno policijos vado vis dar neieškoma, o atleistam D.Žukauskui dar kartą skirtas atleidimas

Nuolatinio Kauno apskrities policijos viršininko klausimą žadėta išspręsti balandį, tačiau vado kėdę vis dar užėmęs laikinai policijos komisariatui vadovaujantis Elanas Jablonskas. Jo vadovavimo laikotarpis – neterminuotas. Artimiausiu metu Policijos departamentui ne tik teks leistis į naujojo viršininko paieškas, bet ir bylinėtis su buvusiuoju – net dviem įsakymais atleistu Dariumi Žukausku.
Darius Žukauskas
Darius Žukauskas / Mariaus Vizbaro / 15min nuotr.

Kaip kovo 22 dieną BNS informavo Policijos departamentas, Lietuvos policijos Imuniteto valdybos viršininkas Elanas Jablonskas Kauno apskrities vyriausiajam policijos komisariatui turėjo vadovauti iki kovo 30 dienos. Po minėtos datos, o tiksliau – balandį, vadovybė turėjo spręsti, ką daryti toliau. Prabėgo mėnuo, jau balandžio pabaiga, tačiau naujojo Kauno apskrities policijos vado paieškos nepradėtos. Kilo klausimas, kuriam laikui laikinai vadovauti paskirtas E.Jablonskas, šias pareigas jau einantis nuo praėjusių metų rudens?

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Elanas Jablonskas
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Elanas Jablonskas

„Termino nėra. Laikotarpis neapibrėžtas, o teisinis momentas – iki bus teisės aktų numatyta tvarka, tai yra, atranka, paskirtas naujas vadovas. Kada bus atranka, spręs Policijos departamentas“, – į klausimą 15min atsakė E.Jablonskas.

Jokių konkrečių terminų, per kokį laikotarpį nuo laisvos pareigybės atsiradimo tokia atranka turi būti skelbiama, pasak Policijos departamento, nėra.

D.Žukausko kėdę įsiūbavo korupcijos skandalas

E.Jablonskas į Kauno apskrities policijos viršininko pareigas paskirtas po to, kai D.Žukauskas pernai spalio 30 dieną buvo nušalintas nuo pareigų, pradėjus patikrinimą dėl įtartinų jo ryšių.

Vidinis patikrinimas pradėtas gavus informacijos atliekant garsiai visuomenėje pernai metų spalį nuskambėjusį ikiteisminį tyrimą (spalio 9 d. Kauno policiją sukrėtė neregėtas korupcijos skandalas, dėl kurio nušalinta visa tuometė Kauno apskrities komisariato vadovybė), kuriame Kauno policininkas Donatas Karalukas įtariamas paėmęs kyšių už daugiau nei 10 tūkst. eurų. Įtariama, kad jis galėjo dengti nelegalų alkoholio verslą bei prekybą vogtomis automobilių detalėmis. Kauno apskrities policijoje prasidėjo rotacijos, auditas, patikrinimai.

Spalio 30 d. vykusios konferencijos metu paskelbta apie išaiškintą tarptautinį nusikaltėlių tinklą – tad korupcijos policijoje tyrimas perkopė Lietuvos sienų ribas.

Vidinio patikrinimo metu D.Žukauskas buvo nušalintas nuo pareigų, nors tuo metu buvo tėvystės atostogose (į jas išėjo praėjusių metų balandį). Sužinojęs apie nušalinimą ir patikrinimą, lapkritį į darbą sugrįžti turėjęs pareigūnas pratęsė savo tėvystės atostogas iki vaikui sueis dveji metai. D.Žukausko, kaip Kauno apskrities policijos viršininko, kadencija turėjo baigtis 2020 m. kovo 18 d.

Šių metų vasario 26 dieną, pasibaigus vidiniam patikrinimui, D.Žukauskas atleistas iš pareigų, nes jam atimta teisė dirbti su įslaptinta informacija. Patikrinimo metu konstatuota, kad D.Žukausko asmeninės savybės, elgesys, ryšiai su tam tikrais asmenimis kelia pagrįstų abejonių dėl jo patikimumo ir galimybės toliau dirbti su įslaptinta informacija. Patikrinimo metu nebuvo sprendžiama dėl pareigūno kaltės padarius kokį nors nusikaltimą ar pažeidimą.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Konferencija policijoje
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Konferencija policijoje

Iki šiol neaiškus ir jo vaidmuo, jei toks iš viso buvo, ir ikiteisminiame, Lietuvos sienas peržengusiame tyrime. Pats D.Žukauskas to nekomentuoja, o Generalinė prokuratūra į 15min užklausą, kas naujo šiame Kauno policiją supurčiusiame tyrime, ir ar D.Žukauskas jame apklaustas, neatsakė.

„Vykstantį ikiteisminį tyrimą komentuoti gali tik prokurorai“, – patikino ir Policijos departamento atstovas spaudai Ramūnas Matonis.

Po atleidimo atleistas dar kartą

Policijos departamente buvo pradėtas ir dar vienas tarnybinis patikrinimas dėl D.Žukausko ir kito dabar jau buvusio pareigūno veiksmų Tenerifėje. Kaip anksčiau skelbė „Lietuvos rytas“, 2019 metų liepą tuometinis Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos Organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos vadovas Giedrius Skladas (pastaruoju metu vadovavęs Kaišiadorių policijai) ir Kauno apskrities VPK viršininkas Darius Žukauskas, kuris buvo išėjęs tėvystės atostogų, drauge su advokatu iš Lietuvos atvyko į verslininko vilą ir pareikalavo, kad name poilsiavę žmonės per dvi valandas išsikraustytų. Leidinio duomenimis, tada jau vyko kova dėl sergančio verslininko palikimo. Atvykėliams buvo iškviesta policija.

Nelaukęs tarnybinio tyrimo pabaigos tarnybą vasarį pats paliko G.Skladas, o štai D.Žukauskas buvo atleistas. Nepaisant to, kad abu pareigūnai jau nebefigūravo policijoje, tarnybinis patikrinimas buvo tęsiamas, o jo rezultatas paaiškėjo tik praėjusią savaitę.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kriminalinės policijos organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos viršininkas Giedrius Skladas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kriminalinės policijos organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos viršininkas Giedrius Skladas

„Tarnybinis patikrinimas dėl pareigūnų veiksmų Tenerifėje baigtas, abiem buvusiems pareigūnams už pareigūno vardo pažeminimą skirtos tarnybinės nuobaudos – atleidimas iš tarnybos“, – 15min informavo R.Matonis.

Taigi tarnybinė nuobauda D.Žukauskui buvo skirta jam jau nebedirbant policijoje. Formaliai, Policijos departamentas dar kartą atleido jau atleistą asmenį.

Sugrįžti siekia per teismą

Dar vasarį, išgirdęs apie atleidimą, D.Žukauskas jį pavadino nepagrįstu ir žadėjo pateikti skundą teismui. Policijos departamento pasiteiravus, ar jis tai išties padarė, R.Matonis atsakė, kad tokių duomenų departamentas neturi.

Pats D.Žukauskas balandžio 23 dieną 15min patvirtino apskundęs du Policijos departamento vadovo įsakymus. Skundo nagrinėjimas, anot jo, šiuo metu nevyksta dėl karantino. Paklaustas, kodėl Policijos departamentas teigia nežinantis apie skundą, buvęs Kauno apskrities policijos viršininkas atsakė, kad Policijos departamentas žino, nes teikia atsiliepimus teismui: „Apskųsti keli įsakymai, teismas priėmė skundus nagrinėjimui, vyksta du teismo procesai“.

Vėliau R.Matonis patikslino, kad Policijos departamentas žino apie skundus, nėra aiški tik pirmojo posėdžio data.

Skųsti D.Žukauskas žada ir praėjusią savaitę priimtą trečiąjį įsakymą (atleisti jį iš pareigų) dėl veiksmų Tenerifėje. Kol nėra teismo sprendimo, daugiau komentuoti situacijos jis nepanoro.

„Noriu patikinti, kad nesidangsčiau tėvystės atostogomis. Buvau parašęs prašymą nuo sausio 6 dienos grąžinti mane į tarnybą. Tačiau prašymas buvo atmestas, nes aš buvau nušalintas“, – pabrėžė D.Žukauskas.

Sieks prisiteisti negautą užmokestį

Vilniaus apygardos administraciniame teisme D.Žukausko skundas buvo gautas kovo 24 dieną, kovo 31 dieną nutartimi priimta jį nagrinėti.

„Pareiškėjas Darius Žukauskas kreipėsi į teismą su skundu, kuriame prašo panaikinti Policijos departamento (PD) generalinio komisaro 2020 metų vasario 25 dienos įsakymą „Dėl leidimo dirbti ar susipažinti su įslaptinta informacija panaikinimo“, panaikinti PD generalinio komisaro 2020 metų vasario 25 dienos įsakymą „Dėl Dariaus Žukausko atleidimo iš vidaus tarnybos“, įpareigoti PD grąžinti jį į Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininko pareigas; įpareigoti PD grąžinti atimtą leidimą dirbti ar susipažinti su įslaptinta informacija bei įpareigoti PD išmokėti dėl atleidimo iš vidaus tarnybos neišmokėtą darbo užmokestį už visą priverstinės pravaikštos laiką“, – 15min informavo Sigita Jacinevičienė-Baltaduonė, Vilniaus apygardos administracinio teismo pirmininko padėjėja ryšiams su visuomene ir žiniasklaida.

Teismo posėdis šioje byloje dar nepaskirtas, tačiau PD atsiliepimas į skundą, anot S.Jacinevičienės-Baltaduonės, jau yra gautas. Taigi PD yra žinoma apie pateiktą D.Žukausko skundą, nors R.Matonis sakė tokių duomenų neturintis.

„Prašoma žodinio posėdžio, o tokie posėdžiai galės vykti tik pasibaigus karantinui“, – paaiškino teismo atstovė.

Tikėtina, kad atranka, kurios metu paaiškėtų naujasis nuolatinis Kauno apskrities policijos viršininkas, nebus skelbiama tol, kol nesibaigs teismai dėl D.Žukausko atleidimo teisėtumo ar ne.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas