Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 01 17

Naujos COVID-19 valdymo priemonės: atsakymai į svarbiausius klausimus

Nuo pirmadienio Lietuvoje pradėjo galioti naujos COVID-19 valdymo priemonės. Portalo 15min laidoje „15/15“ Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus patarėja Greta Gargasienė atsakė į svarbiausius dėl pokyčių iškylančius klausimus.
Karantinas
Izoliacija / 123RF.com nuotr.

Renginių metu uždarose erdvėse privalu dėvėti respiratorius, atvykus iš užsienio ar turėjus kontaktą su sergančiuoju namuose arba darbe darbe izoliuotis bus galima trumpiau. Nedarbingumo pažymėjimus dėl izoliacijos išduos nebe šeimos gydytojas, o Nacionalinis visuomenės sveikatos centras.

– Koks svarbiausias pokytis nuo šiandien, kuris apima didžiąją dalį gyventojų?

Turbūt du pokyčiai. Vienas yra izoliacijos trukmės trumpinimas visiems asmenims iki 7 dienų: tiek keliautojams, tiek sąlytį turėjusiems asmenims. Ir mažėja tų asmenų ratas, kuriam bus privaloma izoliacija.

Privaloma izoliacija bus privaloma labai didelę riziką turėjusiems asmenims, tai yra asmenims, kurie kontaktuos namų aplinkoje ir kartu gyvens su sergančiuoju asmeniu, bei bendradarbiai irgi su apibrėžtimi – kad būtų labai artimas kontaktas, neišlaikyti atstumai ir panašiai.

Kitas labai svarbus pokytis būtų nedarbingumo pažymėjimų išdavimas. Jeigu prieš tai sąlytį turėję asmenys arba asmenys, grįžę iš užsienio, kreipdavosi į savo šeimos gydytoją, kuris išduodavo nedarbingumo pažymėjimą, tai nuo šiandien nedarbingumo pažymėjimą grįžus iš užsienio arba turėjus sąlytį su susirgusiu asmeniu išdavinėja Nacionalinis visuomenės sveikatos centras.

– O jeigu pats susirgai COVID, tai tada kur kreiptis dėl nedarbingumo pažymėjimo?

– Niekas nepasikeitė šiuo klausimu, susirgus reikia kreiptis pas savo šeimos gydytoją, kuris ir išduos nedarbingumo pažymėjimą nustatytam laikotarpiui, priklausomai nuo ligos eigos.

– O jeigu sužinai, kad kontaktavai arba esi grįžęs iš kelionės, tada (reikia kreiptis) į Nacionalinį visuomenės sveikatos centrą?

– Taip.

– Izoliacijos laikas trumpėja iki septynių dienų. Ar yra situacijų, kada izoliacijos laikas netrumpėja?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas