Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 02 10

Naujos statybos piktina Užupio senbuvius: vietoj individualaus namo – 3–5 aukštų daugiabutis

Vietoj Užupyje Filaretų g. 44 stovinčio individualaus namo netolimoje ateityje turėtų išaugti 36 butų daugiabutis. Vieta patraukli, aplink – ir daugiabučiai, ir individualūs namai. Vis dėlto rajono senbuviai turi daug priekaištų naujojo projekto vystytojams, teigdami, kad pokyčiai pablogins jų gyvenimo kokybę. Kaimynai mini, kad turės mažiau gryno oro ir saulės, o daugiau parkavimo problemų.
Filaretų g. 44 pastato projektas
Filaretų g. 44 pastato projektas / 15min nuotr.

Filaretų gatvės dalies, kuri yra kitąpus Olandų gatvės nuo Senamiesčio, ir kitų gretimų gatvių gyventojai sunerimę stebi sklypo jų kaimynystėje pertvarkos planus.

Čia stovi informacinis stendas, kuriame pranešama dėl visuomenės informavimo apie numatomą statinių projektavimą.

Tokį patį skelbimą su nuorodomis į projektinius pasiūlymus ir jų pristatymą visuomenei galima rasti ir vilnius.lt.

Senąjį namą griaus

Projektiniuose pasiūlymuose numatyta, kad beveik 20 arų sklype Filaretų g. 44 ketinama pastatyti daugiabutį.

„Sklype stovi medinis (iš nuotraukų matosi, kad šiuo metu namas yra baltų plytų, galbūt apmūrytas – red.past.) vieno buto gyvenamasis namas ir pagalbinis ūkio paskirties statinys. Šiaurinėje ir rytinėje dalyse sklypas ribojasi su privačiais kitos paskirties sklypais (vienbučių ir dvibučių gyvenamųjų pastatų teritorijos).

Pietinėje dalyje – su Filaretų g., vakarinėje dalyje su – su laisvu valstybinės žemės fondu, kuriame stovi 5–6 a. daugiabutis gyvenamas namas. Dalis vakarinės sklypo dalies patenka į transformatorinės apsaugos zoną. (…) Esami pastatai planuojamoje teritorijoje į nekilnojamųjų kultūros vertybių registrą nėra įtraukti ir nebus įtraukti“, – teigiama projektiniuose pasiūlymuose.

Esami pastatai planuojamoje teritorijoje į nekilnojamųjų kultūros vertybių registrą nėra įtraukti ir nebus įtraukti.

Pastatus planuojama griauti.

Teritorija, vadinama Lygialaukiais, patenka į Vilniaus senamiesčio vizualinės apsaugos pozonį: „Numatomo statyti daugiabučio gyvenamojo namo aukštis Vilniaus senamiesčio vizualiniams ryšiams neigiamos įtakos neturės.“

Kaimynams sąlygų žada nebloginti

Tai bus, pagal projektinius pasiūlymus, 3–5 aukštų daugiabutis gyvenamasis namas su požemine automobilių parkavimo aikštele.

Įvažiavimas į sklypą numatytas nuo Filaretų gatvės.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Sklypas Filaretų g. 44
Luko Balandžio / 15min nuotr./Sklypas Filaretų g. 44

„Projektuojamas pastatas komponuojamas taip, kad pratęstų vakarinėje pusėje esančių daugiabučių gyvenamųjų namų užstatymo liniją, atvertų erdvę ir vaizdą į reljefą važiuojant Peteliškių g., būtų maksimaliai atitrauktas nuo gretimame sklype stovinčio vienbučio gyvenamojo namo“, – teigia projektuotojai.

Numatoma įrengti 36 1–3 kambarių butus.

Taip pat teigiama, kad pagal reikalavimus čia užtektų 25 vietų automobilių aikštelės, tačiau įrengti planuojama 27 parkavimo vietas.

„Projektiniai pasiūlymai parengti taip, kad pastato, sklypo formavimo, priėjimų ir privažiavimų, inžinerinių sistemų požeminės ir antžeminė statyba (tiesimas) nepablogins trečiųjų asmenų statinių esamos būklės ir nesudarys prielaidų atsirasti veiksniams, galintiems vėliau (juos naudojant) pabloginti tų statinių techninę būklę.

Statybos metu trečiųjų asmenų (kaimyninių teritorijų naudotojų) darbo ir kitos veiklos sąlygos nesuvaržomos – išlieka galimybė patekti į vietinės reikšmės kelius, išlieka galimybė naudotis inžineriniais tinklais. Pastatytas pastatas eksploatacijos metu nepadidins aplinkos taršos, triukšmo lygio, nesukels elektros tiekimo trikdymo“, – teigiama projektiniuose pasiūlymuose.

Kur teks palikti mašinas?

Tačiau rajono senbuviai naująja kaimynyste džiaugtis neskuba.

Bendruomenės vardu atsiųstame laiške gyventojai nurodo ne vieną priežastį, kodėl projektui jie nepritaria.

„Planuojamas statyti projektas kvartale sukels daugybę aplinką žalojančių pokyčių, kurie, vienu ar kitu būdu, neigiamai palies kiekvieną kaimyninių namų gyventoją“, – teigiama rašte.

Filaretų g. 44 pastato projektas
Filaretų g. 44 pastato projektas

Anot gyventojų, viena aktualiausių problemų – automobilių parkavimas:

„Planuojamo statyti daugiabučio namo projekte yra numatyti 36 butai ir 27-ios automobilių parkavimo vietos. Šiandien itin dažnai pasitaikanti situacija, kai vienam butui tenka du ar net daugiau automobilių, akivaizdžiai parodo, kad pastatas nėra pajėgus sutalpinti viso automobilių parko, kuris į rajoną atsikels kartu su naujais daugiabučio gyventojais.

Nesunkiai galima nuspėti, kad automobiliai, netilpę į parkavimo aikštelę, apguls greta esančias siauras aplinkines gatveles ir dar labiau paaštrins rajone jau nuo seno egzistuojančią automobilių parkavimo problemą. Filaretų gatvėje esantys, dar sovietmečiu pastatyti daugiabučiai su mažais, neracionaliai išplanuotais, automobilių parkavimui nepritaikytais kiemais, šiandien nebegali užtikrinti pakankamai vietos išaugusiam gyventojų turimų automobilių skaičiui.

Automobiliai, netilpę į aikštelę, apguls greta esančias siauras gatveles ir dar labiau paaštrins rajone jau nuo seno egzistuojančią automobilių parkavimo problemą.

Todėl daugiabučių kiemams užsipildžius transporto priemonėmis, automobiliai dviem eilėmis parkuojami prie šalia esančių individualių namų ar siaurose aplinkinėse gatvėse, kur situacija jau dabar yra tokia tragiška, kad susitikus priešais atvažiuojantį automobilį, saugiai prasilenkti dviem transporto priemonėms tampa nemenku iššūkiu.“

Ypač ši problema paaštrėja žiemą, kai slidu, apsnigta.

Tuomet gyventojai yra išgirdę ir iš kelininkų, kad čia valyti nevažiuos – tiesiog bijoma kliudyti ir apgadinti stovinčius automobilius.

Filaretų, Dailidžių gatvėse neretai užstatomi ir individualių namų įvažiavimai, nepaisoma draudžiančių stovėti ženklų, nes daugiabučių gyventojai tiesiog neturi kur pastatyti savo automobilių.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Sklypas Filaretų g. 44
Luko Balandžio / 15min nuotr./Sklypas Filaretų g. 44

„Visos šios situacijos puikiai iliustruoja, kokia beviltiška ir opi yra vietinė parkavimo problema, prieš kurią aplaidžiai užsimerkia ir ją dar labiau aštrina tokius naujų daugiabučių statybų projektus planuojantys architektai ir juos laiminanti Vilniaus miesto savivaldybė.

Dalis aplinkinių gyventojų taip pat baiminasi, kad, kai parkavimo keblumus dar labiau paaštrins kartu su atsikėlusiais naujakuriais gerokai padidėjęs automobilių judėjimo srautas jau ir taip siaurose gatvėse, šios galutinai užsikimš ir prives prie itin liūdnas pasekmes turėsiančių situacijų, kai, pavyzdžiui, specialiosios tarnybos negalės laiku pasiekti ir suteikti pagalbos jos laukiantiems rajono gyventojams“, – sako rajono senbuviai.

Sako prarasią saulę ir žalumą

Šį sklypą, kuriame planuojamas naujas daugiabutis, vietos gyventojai įvardija kaip vieną žaliausių privačių plotų visame rajone.

O kitąpus tvoros auga dideli, vertingi ąžuolai ir klevai, bijoma, kad per statybas gali būti pažeistos jų šaknys.

Penkiaaukštis pastatas kaimynams neišvengiamai užstos vaizdą pro langą, itin sumažins į namus patenkančios šviesos srautą, daliai gyventojų – beveik išvis nebeleis džiaugtis saulės spinduliais.

Gyventojų neįtikina projektuotojų teiginiai, kad naujas statinys nepadidins aplinkos taršos, jie mano, jog bus atvirkščiai. Be to, ketinama sunaikinti augaliją, kuri „aplinkiniams suteikia galimybę kvėpuoti bent šiek tiek švaresniu oru“.

Kaimynai nenori gyventi ir nematydami saulės šviesos, nors projektiniuose pasiūlymuose ir pateiktos insoliacijos analizės, pagal kurias galima matyti, kaip saulės šviesa pasieks kaimyninių namų kambarius.

„Arčiausiai planuojamo naujo statinio, vos per kelis ar keliolika metrų, gyvenančius tiek individualių namų, tiek daugiabučių gyventojus bene labiausiai pykdo projekto nesuderinamumas su jų gyvenimo kokybe.

Filaretų g. 44 pastato projektas
Filaretų g. 44 pastato projektas

Penkiaaukštis pastatas, iš visų pusių apsuptas namais, kaimynams neišvengiamai užstos vaizdą pro langą, itin sumažins į namus patenkančios šviesos srautą ir intensyvumą, daliai gyventojų – beveik išvis nebeleis džiaugtis saulės spinduliais. Šalia esančių privačių namų kiemuose puoselėjami gėlynai ir želdiniai, žalioji aplinka, daržuose auginamos įvairios daržovės ir vaiskrūmiai netrukus gali paskęsti penkiaaukščio pastato šešėliuose“, – teigia būsimojo daugiabučio kaimynai.

Gyventojai sako, kad absoliuti jų dauguma yra prieš naują „monstrą“, kaip įvardija būsimą daugiabutį:

„Kiekvienas gyventojas savaip, tačiau neišvengiamai jaučia didžiulį nusivylimą ir apmaudą dėl planuojamo naujo statinio, vietinių jau praminto „monstru“, kurio absurdiškumo ir sukeliamos milžiniškos problematikos bei žalos nepastebi arba nenori pastebėti Vilniaus miesto savivaldybė.

Šalia planuojamo statyti pastato teritorijos arčiausiai stovinčių privačių namų ir būtų savininkai tarpusavy ima svarstyti, kiek toks netoliese planuojamas statinys rinkoje numuštų jiems priklausančio nekilnojamojo turto kainas, kurios nusileistų žemyn vien dėl paties objekto sukuriamų nekokybiškų gyvenimo sąlygų.“

Nesustabdžius agresyviai ir neteisėtai stumiamo projekto, bendruomenė planuoja kreiptis į teismą.

Priekaištus žmonės žeria savivaldybei ir dėl pakeistos sklypo paskirties iš vienbučių ir dvibučių namų į daugiabučių, taip pat esą projekto vystytojai skuba, nes neva pagal naują Vilniaus miesto bendrąjį planą, kurio savivaldybė vis dar neturi pasitvirtinusi, daugiabučių statybos šioje teritorijoje nebebūtų įmanomos.

„Nesustabdžius agresyviai ir neteisėtai stumiamo projekto, bendruomenė planuoja kreiptis į teismą“, – teigia į 15min kreipęsi gyventojai.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Sklypas Filaretų g. 44
Luko Balandžio / 15min nuotr./Sklypas Filaretų g. 44

Sprendimai – tik po viešo svarstymo

Vilniaus miesto savivaldybė tvirtina, kad jokių sprendimų dėl šio projekto dar nėra priėmusi.

Kaip 15min informavo savivaldybės Vyriausiojo miesto architekto skyriaus Projektavimo sąlygų poskyrio vyr. specialistė Jovilė Jaruševičiūtė, žemės sklypui, kuriame projektuojamas statinys, daugiau nei prieš pusantrų metų (2019 m. balandžio 18 d.) nustatytas daugiabučių gyvenamųjų namų ir bendrabučių teritorijų naudojimo būdas.

Vadovaujantis teisės aktų nuostatomis gyvenamasis (trijų ir daugiau butų) pastatas sklype gali būti numatomas.

„Tad vadovaujantis teisės aktų nuostatomis gyvenamasis (trijų ir daugiau butų) pastatas sklype gali būti numatomas. Daugiabučio gyvenamojo namo projektavimui 2019 m. spalio 7 d. buvo patvirtinta projektinių pasiūlymų rengimo užduotis, pagal kurią rengiami projektiniai pasiūlymai.

Be to, pagal galiojančio Vilniaus miesto savivaldybės Bendrojo plano sprendinius sklypas patenka į Intensyvaus užstatymo gyvenamųjų teritorijų funkcinę zoną, kur didžiausias galimas pastatų aukštis – 5 a.“, – teigiama J.Jaruševičiūtės pateiktame komentare.

Savivaldybė taip pat tikina, kad projektuojant daugiabutį gyvenamąjį namą sklype Filaretų g. 44 turės būti užtikrinama visa reikiama sklypo infrastruktūra – vaikų žaidimų aikštelės, poilsio vietos ir kt., ne mažesnis kaip 30 proc. želdynų plotas, projektuojamas norminis automobilių stovėjimo vietų skaičius, negalės būti pažeisti teisėti trečiųjų asmenų interesai.

Koks bus galutinis projektas, J.Jaruševičiūtė teigė kol kas negalinti pasakyti – projektinių pasiūlymų sprendiniai bus vertinami įvykus viešam svarstymui, projektuotojams pateikus privalomus viešo svarstymo dokumentus bei projektinius pasiūlymus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas