Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 10 29 /13:21

Įrašų apie skiepus klastojimu įtariami Naujosios Vilnios poliklinikos darbuotojai – atleisti

Naujosios Vilnios poliklinikoje šiuo metu atliekamas vidinis patikrinimas dėl galbūt klastotų įrašų apie skiepus nuo COVID-19, o šia veikla įtariami darbuotojai atleisti abipusiu susitarimu, sako šios įstaigos direktoriaus pavaduotoja medicinai, laikinai pavaduojanti atostogaujantį direktorių, Virginija Dautartienė. Sostinės savivaldybė vėliau patvirtino, kad atleistos buvo dvi poliklinikos darbuotojos.

„Tie žmonės buvo abipusiu susitarimu atleisti iš darbo ir šiuo metu darbo santykiai su tais žmonėmis yra nutraukti“, – tvirtino direktoriaus pavaduotoja.

Anot jos, atleisti buvo Sirokomlės gatvėje esančios poliklinikos darbuotojai.

Vilniaus miesto savivaldybės Visuomenės informavimo specialistas Irmantas Kuzas 15min patvirtino, kad iš darbo buvo atleistos dvi poliklinikos darbuotojos.

„Viena darbuotoja buvo vakar atleista, o kita – šiandien“, – sakė jis.

Pasak V.Dautartienės, vidinis tyrimas įstaigoje buvo pradėtas prieš kelias dienas, sulaukus teisėsaugos informacijos.

„Dabar poliklinika pradėjo savo vidinį tyrimą (...) kartu, kai bus duomenys iš kitų institucijų, pasitvarkysime“, – teigė ji.

Direktoriaus pavaduotojos teigimu, anksčiau jokių indikacijų, kad darbuotojai gali klastoti įrašus, nebuvo, tad skiepijimo tvarka buvo tikrinama įprastai.

„Tokių ženklų nebuvo, o dabar, kai pasirodė, tai aišku, kad bus žiūrima dar papildomai“, – sakė V.Dautartienė.

Kol kas ji teigė negalinti pasakyti, kokiu laikotarpiu įrašai galėjo būti klastojami.

„Bus ištirta, jeigu buvo padaryti nusižengimai, per kiek laiko jie buvo padaryti“, – svarstė ji.

Medikė tvirtino nežinanti ir to, kokio dydžio kyšiai galėjo būti mokami darbuotojams už suklastotus įrašus.

Įprastai šiuos įrašus į e.sveikatos sistemą įveda vakcinavimą vykdantys slaugytojai, teigė poliklinikos direktoriaus pavaduotoja, o gydytojai prisijungia tik iškilus nenumatytiems atvejams, tarkime, sunegalavus pacientui.

Suprantate, kiekvienam kabinete po 50–60 žmonių, už kiekvieno peties negali stovėti.

„Skiepijimo metu gydytojai nedalyvauja (...) Jeigu viskas vyksta normaliai, tai slaugytoja atlieka šitą darbą, įveda į kompiuterį“, – aiškino ji.

Slaugytojų darbą kontroliuoja skyriuje dirbantys gydytojai, kurie atsako už pirmojo lygio skyriaus veiklą, tačiau akyla kiekvieno darbuotojo kontrolė yra neįmanoma.

„Suprantate, kiekvienam kabinete po 50–60 žmonių, už kiekvieno peties negali stovėti ir 60 žmonių negali kontroliuoti, nes tada pasidaro darbo daugiau, negu tam, kuris jį dirba, tai tiesiog fiziškai yra neįmanoma. Ir apskritai, jei nepasitiki, vadinasi – nėra įmanoma dirbti“, – sakė V.Dautartienė.

VIDEO: Skiepų klastojimų įtariami medikai atleisti iš Naujosios Vilnios poliklinikos – kiek neteisingų įrašų buvo padaryta – neaišku

Ji patikino, kad nepaisant to, koks bus tyrimo rezultatas, kontrolė nuo šiol bus griežtesnė.

Vilniaus apskrities vyriausiasis policijos komisariatas penktadienį pranešė, kad ikiteisminis tyrimas pradėtas spalio 20 dieną gavus informaciją, kad vienos sostinės poliklinikos medicinos darbuotojai galbūt ima kyšius iš asmenų per tarpininką už savo neteisėtą veikimą vykdant įgaliojimus.

Ikiteisminį tyrimą kontroliuojantis Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroras Giedrius Tarasevičius naujienų agentūrai BNS teigė, kad šiuo metu įtarimai yra pareikšti šešiems asmenims.

Kiek vėliau popiet tyrimą plačiau pakomentuoti žada ir policija.

Įtariama, kad buvo mokami kyšiai už tai, kad medicinos darbuotojai į www.esveikata.lt duomenų bazę įrašytų klaidingus duomenis apie asmenų pasiskiepijimą nuo COVID-19, žinant, kad tomis datomis pastarieji poliklinikoje nesilankė ir jokiomis vakcinomis nesiskiepijo.

Tokiu būdu asmenys neteisėtai įgijo galimybių pasus ir, neturėdami teisinio pagrindo, naudojosi paslaugomis, kuriomis galima naudotis tik turint galimybių pasą. Tokie veiksmai kėlė pavojų ir grėsmę žmonių sveikatai.

Pagal turimą informaciją šiomis „paslaugomis“ galėjo pasinaudoti daugiau nei 200 asmenų.

Ikiteisminį tyrimą dėl nusikaltimų valstybės tarnybai ir viešiesiems interesams atlieka Vilniaus apskrities Kriminalinės policijos nusikaltimų nuosavybei tyrimo valdybos 3-iojo skyriaus pareigūnai.

Įtariamiesiems Vilniaus apylinkės teismo nutartimis paskirtos kardomosios priemonės – nušalinimas nuo pareigų, rašytinis pasižadėjimas neišvykti. Jei jų kaltė bus įrodyta teisme, jiems gresia laisvės atėmimas iki septynerių metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?