Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2019 11 13

Naujovės baseiną lankantiems vaikams – sirgti galima tik dvi savaites per metus

Tėvai turi numatyti vaiko ligos eigą ir apie tai informuoti įstaigą, kur vaikas lanko būrelį. Tokį įspūdį susidarė vilnietis Paulius, kai dėl ligos jos dukra apie mėnesį nelankė Lietuvos vaikų ir jaunimo centro (LVJC) baseino, o pastarasis nesumažino mokesčio. Pasirodo, pasikeitė atleidimo lapelių dėl ligos išdavimo tvarka, pasikeitė ir sąlygos LVJC – dabar vos susirgus vaikui tėvai privalo informuoti centrą ir nurodyti, kiek laiko vaikas į baseiną neateis.
Akcija „plaukti NEskęsti“
Lietuvos vaikų ir jaunimo centro baseinas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Mokesčio nesumažino

Iki šių mokslo metų, kaip pasakojo Paulius, susirgus vaikui gydytojo išrašytas atleidimo lapelis garantavo, kad LVJC sumažins mokestį už tą laiką, kai baseinas nebuvo lankomas. Tačiau dabar yra kitaip.

„Dabar susirgus atleidimo lapelio negauni, gydytojas tokio nebeduoda, sako, kad tvarka pasikeitė, ir jo nebereikia. Tačiau LVJC, paklausus, kaip tada būtų galima susimažinti mokestį, atsakė, kad reikėjo pirmą ligos dieną ateiti ir parašyti prašymą savaitei ar dviem – sugalvok pats, kiek sirgsi. Nes toks ministro įsakymas. Jausmas toks, kad valstybė su pačiu ministru iš manęs tyčiojasi, nes paimamas mokestis už nesuteiktas paslaugas. Ir tai ne koks nors išimtinis atvejis. Manau, kad toks požiūris irgi prisideda prie didžiulės emigracijos“, – kalbėjo vilnietis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Lietuvos vaikų ir jaunimo centro baseinas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Lietuvos vaikų ir jaunimo centro baseinas

Pateikęs klausimą LVJC dėl galimybių sumažinti mokestį už treniruotes baseine, Paulius iš Informacinio centro specialistų sužinojo, kad „ministro įsakymu panaikinus ligos formą 094/a švietimo įstaigoms ir vadovaujantis sutarties 4.3. punktu, paslaugų teikimas gali būti sustabdomas (dėl atostogų, ligos ir pan.) per visą sutarties galiojimo laikotarpį – 2 kartus po 7 kalendorines dienas“. Tad iš viso per mokslo metus sirgti galima 14 dienų, tačiau ir apie jas pranešti reikia vos susirgus: „Stabdymo data nurodoma ne ankstesnė nei šiandiena (atbuline data stabdyti paslaugos negalima) arba suplanuota į priekį.“

Paklausus, kaip būtų galima susimažinti mokestį, atsakė, kad reikėjo pirmą ligos dieną ateiti ir parašyti prašymą savaitei ar dviem – sugalvok pats, kiek sirgsi.

Lapkričio sąskaitą už vieno vaiko treniruotes šiame baseine Pauliui kainuoja 58 eurus.

Tvarka pasikeitė

15min LVJC laikinoji rinkodaros vadovė Aušra Ambrazevičiūtė paaiškino, kad neformaliojo švietimo paslaugų teikimo sutarties su klientais pakeitimai buvo būtini dėl pasikeitusio teisinio reglamentavimo ir atlikti vadovaujantis šių metų gegužę pasirašytu sveikatos apsaugos ministro įsakymu.

Būtent šiame įsakyme ir panaikinta medicininės pažymos forma „Medicininė pažyma dėl neatvykimo į darbą, darbo biržą ar ugdymo instituciją“, kuri iki šiol buvo naudojama pateisinti mokinių praleistas pamokas/ugdymo valandas dėl ligos.

„Privalėjome atlikti Neformaliojo švietimo paslaugų teikimo sutarties su klientais pakeitimus. Maksimalų 14 kompensuojamų dienų skaičių pasirinkome analizuodami pastarųjų mokslo metų būrelių lankomumo statistiką bei siekdami užtikrinti kliento teisę į kompensaciją, nors ir dalinę. Pasirinkome optimalų šalių interesus atspindintį kompensavimo principą.

Mes pasitikime tėvais ir jų įgūdžiais, numatant vaiko ligos eigą ar planuojant ilgesnius neatvykimus į būrelius.

Mes pasitikime tėvais ir jų įgūdžiais, numatant vaiko ligos eigą ar planuojant ilgesnius neatvykimus į būrelius. Negalint numatyti ligos progreso galimybių, sutartyje yra numatytas paslaugų teikimo dalinis stabdymas – du kartus po septynias kalendorines dienas arba keturiolika kalendorinių dienų iš karto. Išnaudojus keturiolikos dienų stabdymo laikotarpį, likę užsiėmimai yra mokami, nes laikoma, jog saugome būrelio vietą ir neperleidžiame jos kitam vaikui“, – aiškino A.Ambrazevičiūtė.

Anot LVJC atstovės, centre daug dėmesio skiriama baseino veikloms, nes būtent čia, užsipildžius grupėms, sudaromi laukiančiųjų sąrašą. „Šiuo metu baseino veiklų laukiančiųjų vaikų skaičius – 1598. (2018–2019 mokslo metais buvo 2540). Šiame sąraše yra vaikų, kuriems ypač svarbus fizinių gebėjimų ugdymas, socialinio netolygumo integracija bei kompetencijų įgijimas. Pasitelkdami savo ilgametę patirtį varijavome skirtingus kompensavimo mechanizmus ir tokį kompensavimo mechanizmą įdiegėme tam, kad atvejais, kada būrelio lankymas esant rimtesniems sveikatos sutrikimams yra negalimas, sudarytume sąlygas laukiantiems eilėje pasinaudoti galimybe dalyvauti veikloje“, – sakė A.Ambrazevičiūtė.

Reikia tėvų ar vaiko dokumento

Vilniaus moksleivių sveikatos centre elgiamasi kiek kitaip. Sutartyje dėl šios įstaigos baseino lankymo įrašyta, kad mokestis už neformaliojo švietimo paslaugas mažinamas 50 proc., jei „ugdytinis užsiėmimus praleido dėl pateisinamų priežasčių: 14 nepertraukiamų kalendorinių dienų ir daugiau trunkančios ligos ar kitų svarbių ir pateisinamų priežasčių (išskyrus vaikų ir tėvų atostogas), pateikus rašytinį tėvų (globėjų, rūpintojų) ar paties pilnamečio ugdytinio prašymą ir pateisinamą priežastį patvirtinantį dokumentą (per 10 kalendorinių dienų po ligos)“.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vilniaus moksleivių sveikatos centro baseinas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vilniaus moksleivių sveikatos centro baseinas

Taip pat numatytas įpareigojimas informuoti mokytoją, jeigu ugdytinis pratybų nelankys daugiau nei dvi savaites ar iš viso nebelankys. Mokestis šioje įstaigoje už skirtingus užsiėmimus svyruoja nuo 12 iki 36 eurų per mėnesį.

Fabijoniškių baseinas savo interneto svetainėje nurodo, kad už baseino lankymą tėvai moka po 52 eurus už 8 kartus per 4 savaites. „Dėl ligos nelankius baseino (pusę mėnesio ar ilgiau) ir pateikus medicininę pažymą, už praleistas dienas sumokėtas mokestis perkeliamas į kitą laikotarpį“, – rašoma, tačiau toliau galima pamatyti, kad kalba eina apie sutartis 2018–2019 mokslo metams, o ne šiems, kurie jau gerokai įsibėgėjo.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Fabijoniškių baseinas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Fabijoniškių baseinas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas