Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 05 11

Naujovės Šeškinės poliklinikoje: pacientai vaikščios pagal rodykles, o konsultacijos telefonu – ir po karantino

Pirmadienį atsidarė dalis Vilniaus poliklinikų. Viena jų, Šeškinės, nuo šiol per dieną tikisi sulaukti maždaug tūkstančio pacientų. Atvykusių į gydymo įstaiga laukia dar nematytos naujovės. Ir kitose poliklinikose patekimas į pastatą bus organizuojamas per kelis įėjimus ir privalomai bus tikrinama sveikata, šioje įstaigoje vaikščioti bus galima tik pagal specialias rodykles.

Pasak įstaigos direktorės pavaduotojos gydymui Ingridos Savickienės, nuo pirmadienio Šeškinės poliklinika, įgyvendinanti pirmąjį etapą, paslaugas vietoje ketina suteikti 25 procentams pacientų, iš viso 1000 per dieną.

Atvykusieji į polikliniką susidurs su tam tikromis naujovėmis. Pirmiausia, gali tekti įeiti pro kitas duris nei įprastai, mat nuo šiol jos gana griežtai suskirstytos pagal poreikį.

„Vaikai dėl skiepų, profilaktinio patikrinimo ir nėščiosios ateina per vieną įėjimą. Karščiuojantys turi savo atskirus įėjimus, kad jie visiškai nepatektų į poliklinikos aplinką, atskiras įėjimas ir darbuotojams. Jiems matuojama temperatūra, dezinfekuojamos rankos. Visi kiti eina dar per kitą įėjimą“, – teigia pavaduotoja gydymui.

L.Tubio nuotr./Ingrida Savickienė
L.Tubio nuotr./Ingrida Savickienė

„Siekiama, kad būtų kuo mažesnis srautų susikryžiavimas, kuo mažiau kontaktų“, – prideda ji.

Pasak gydymo įstaigos atstovės, nuo šiol pacientai privalės poliklinikoje vaikščioti labai tikslingai – tik pas gydytoją ir viso gero. Tą padaryti padės specialios rodyklės.

L.Tubio nuotr./Specialiosios rodyklės Šeškinės poliklinikoje
L.Tubio nuotr./Specialiosios rodyklės Šeškinės poliklinikoje

Jos suskirstytos taip: nėščiosioms, norintiems pasiskiepyti, laukiantiems rentgeno tyrimų, chirurginių, odontologijos paslaugų, gydytojo konsultacijų ar laboratorijos tyrimų. Rodyklės sužymėtos Lietuvos valstybės spalvomis, taip pat mėlyna, juoda, balta, taip pat yra balta rodyklė su raudonais apvadais.

„(Tokiu būdu – red.) niekas neklaidžioja po polikliniką, neieško, kur mano kabinetas, bet labai aiškiai žino, kur nueiti“, – pažymi I.Savickienė.

Šiuo metu yra patikrinti visi darbuotojai ir visi jie turi neigiamą tyrimo atsakymą.

Nepaisant to, kad daugiau susitikimų su medikais jau gali įvykti gyvai, poliklinika teigia planuojanti nuotolines konsultacijas palikti ir po karantino.

„Planuojame, kad net ir pasibaigus karantinui bus nuotolinės, nes daug ką galima išspręsti be tiesioginio kontakto“, – teigia pavaduotoja gydymui.

Anot I.Savickienės, visi poliklinikos darbuotojai yra ištirti nuo koronaviruso ir visi turi neigiamą atsakymą.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Šeškinės poliklinika
Luko Balandžio / 15min nuotr./Šeškinės poliklinika

„Šiuo metu yra patikrinti visi darbuotojai ir visi jie turi neigiamą tyrimo atsakymą“, – tikino įstaigos atstovė. Kovo mėnesį Šeškinės poliklinikoje buvo užfiksuoti 4 koronaviruso susirgimai.

Pateks tik susiderinę iš anksto

Nuo gegužės 11 d. paslaugos poliklinikose atnaujinamos etapais, visiems matuojama temperatūra, po kiekvieno apsilankymo patalpos dezinfekuojamos, o „padidintos rizikos“ pacientų srautai atskiriami, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Į poliklinikas pacientai pateks tik iš anksto susiderinę dėl vizito, tik gavus gydytojo leidimą arba atvykę būtinosios pagalbos. Sveikatos priežiūros įstaigos išlieka viena didžiausių rizikų užsikrėsti koronavirusu, todėl kiekvienas turi labai atsakingai įvertinti savo vizito svarbą ir kreiptis į polikliniką tik dėl būtiniausių paslaugų.

Pacientai galės ne tik nuotoliniu būdu, kaip buvo iki šiol, kreiptis dėl vaistų ir medicinos pagalbos priemonių išrašymo, elektroninių nedarbingumo pažymėjimų išdavimo ir tęsimo, šeimos gydytojo, gydytojo specialisto, slaugytojo konsultacijų, gydytojų tarpusavio konsultacijų, būtinųjų tyrimų paskyrimo ir pan. Tiesioginio kontakto konsultacijos bus teikiamos tik tam tikrais atvejais ir dėl jų spręs pats gydantis gydytojas: kai gydančio gydytojo nuomone reikalingas paciento ištyrimas, kuris galimas tik tiesioginio kontakto konsultacijos metu, kai pacientui bus reikalinga būtinoji pagalba, kai jos nesuteikus pablogėtų paciento būklė, kai neįmanoma konsultuoti nuotoliniu būdu (radiologo, echoskopuotojo, endoskopuotojo konsultacijos).

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Lazdynų poliklinika
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Lazdynų poliklinika

Paslaugos bus atnaujinamos etapais: I etape tiesioginio kontakto konsultacijos sudarys vidutiniškai 30–40 proc. (apie 1 sav.); II etape – vidutiniškai 50–60 proc. (apie 2 sav. epidemiologinei situacijai išliekant stabiliai); III etape – vid. iki 85 proc. (apie 2 sav.).

I etape bus atnaujinti profilaktiniai sveikatos patikrinimai, prevencinės programos. Nuosekliai atnaujinamos ambulatorinės medicininės reabilitacijos paslaugos, toliau bus atliekami planiniai ir rekomenduojami skiepijimai, teikiamos paslaugos nėščiosioms. Bus teikiamos tik būtinosios odontologų paslaugos, o planinės bus atnaujintos tik II–III etape. Poliklinikos skambučių centro arba registratūros darbuotojai registruoja pacientą išankstinės registracijos sistemoje būtinajai pagalbai ir nuotolinei šeimos gydytojo (vaikų ligų gydytojo) ar slaugytojo, gydytojo specialisto (su siuntimu) konsultacijai; kai kuriose poliklinikose nuotolinėms konsultacijoms galima registruotis internetu. O tiesioginio kontakto konsultacijai pacientą registruoja tik šeimos gydytojas (vidaus ligų gydytojas, vaikų ligų gydytojas), gydytojas specialistas ar slaugytojas. Atvykti į polikliniką rekomenduojama tik paskirtu vizito laiku, į patalpas pacientai bus įleidžiami ne anksčiau kaip likus 10 min. iki vizito, visiems bus matuojama temperatūra. Laukiantys pacientai privalės laikytis saugaus 2 metrų atstumo. Pacientai tiesioginiams vizitams registruojami 10 minučių ilgesniam nei įprasta laikui atsižvelgiant į numatytą papildomą laiką, skiriamą patalpų dezinfekcijai ir vėdinimui.

Sauliaus Tvirbuto nuotr./Dezinfekcija
Sauliaus Tvirbuto nuotr./Dezinfekcija

Poliklinikose bus paskirstomi pacientų srautai, pirmiausia atskiriant padidintos rizikos pacientų srautus: atvykstančių planiniams skiepijimams, profilaktiniams sveikatos tikrinimams, nėščiųjų, vyresnių nei 60 m. amžiaus. Bus skiriami atskiri įėjimai, skirtingos priėmimo valandos ir pan.

Kaip jau skelbė 15min, planinės ambulatorinės paslaugos nuo pirmadienio yra atnaujinamos Antakalnio, Naujosios Vilnios, Šeškinės, Naujininkų poliklinikose, Vilniaus miesto klinikinės ligoninės poliklinikoje. Nuo antradienio – Centro poliklinikoje, artimiausiomis dienomis planuoja atsidaryti ir Grigiškių sveikatos priežiūros centras bei Karoliniškių poliklinika. Kitą savaitę atnaujinti veiklą žada Lazdynų polikliniką.

Paslaugas atnaujina ir kai kurios Vilniaus ligoninės

Nuo pirmadienio paslaugos atnaujinamos VšĮ Mykolo Marcinkevičiaus ligoninėje: teiks ambulatorines gastroenterologo, kardiologo, neurologo ir echoskopuotojo konsultacijas bei endoskopijos paslaugas; stacionarias paslaugas neurologijos, vidaus ligų, gastroenterologijos bei geriatrijos skyriuose.

VšĮ Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje stacionarios paslaugos planuojamos atnaujinti nuo kito pirmadienio (18 d.). Pacientai prieš atvykdami planinei hospitalizacijai privalo ne daugiau kaip prieš 48 val. būti patikrinti dėl COVID-19 viruso. Į ligonines priimama griežtai tik paskirtu priėmimo laiku, iki priėmimo atlydi ne daugiau kaip 1 lydintysis, kai kuriais atvejais numatomas lydėjimas tik iki įstaigos įėjimo, likus ne daugiau nei 10 min. iki paskirto priėmimo laiko. Planuojama, kad pirmuoju etapu paslaugoms teikti bus naudojama ne daugiau kaip 50 proc. infrastruktūros, o 2 savaičių laikotarpiu epidemiologinei situacijai neblogėjant paslaugų apimtys bus didinamos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas