Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 07 27

Ne, B.Gatesas neteigė, kad 700 tūkst. žmonių taps COVID-19 vakcinos aukomis

Feisbuke skelbiama, esą žymus verslininkas Billas Gatesas prognozuoja, kad 700 tūkst. žmonių taps COVID-19 vakcinos aukomis. Tai nėra tiesa.
Asociatyvinė nuotr.
Asociatyvinė nuotr. / „Scanpix“ nuotr.

„Interviu CNBC Gatesas sako, kad kiekvienam 10 000 žmonių būtų padaryta nuolatinė vakcinacijos žala ir jis prognozuoja 700 000 aukų“, – skelbiama socialinio tinklo įraše.

15min nuotr./Klaidinantis įrašas socialiniame tinkle
15min nuotr./Klaidinantis įrašas socialiniame tinkle

Įrašas yra gegužės 12 d. tinklalapyje kenfm.de publikuoto teksto vertimas. Tinklalapį valdo Vokietijoje žinomas tinklaraštininkas, nevengiantis sąmokslo teorijų Kenas Jebsenas.

Apie vieną Lietuvą pasiekusį K.Jebseno „kūrinį“ rašėme birželio pabaigoje. Tuomet taip pat skleista klaidinanti informacija apie COVID-19.

Iškraipyta informacija

Kenfm.de publikuotame tekste pateikiama ištrauka iš balandžio 9 d. JAV televizijos CNBC pokalbio su B.Gatesu, kurio valdomas fondas „Bill and Melinda Gates Foundation“ (BMFG) nešykšti lėšų kovai su COVID-19.

15min nuotr./Skiepai – gelbėjimosi ratas ligų jūroje
15min nuotr./Skiepai – gelbėjimosi ratas ligų jūroje

Kone 4 mėnesių senumo interviu vienas „Microsoft“ įkūrėjų pasakoja apie laukiančius iššūkius kuriant vakciną nuo koronaviruso. Vienu jų verslininkas įvardija universalios vakcinos sukūrimą, kuri tiktų visų amžiaus grupių žmonėms.

„Šiuo atveju mums reikia vakcinos, kuri yra efektyvi vyresnio amžiaus žmonių grupėje, nes jie – didžiausios rizikos grupėje. O padaryti, kad vakcina veiktų vyresniems žmonėms ir neturėtų šalutinio poveikio (aut. past. – nėra lengva). Jei 1 iš 10 tūkst. patirs šalutinį poveikį, tai jau labai daug, 700 tūkst., kurie kentėtų“, – interviu teigia B.Gatesas.

Nei lietuviškame feisbuko įraše, nei kenfm.de publikacijoje neįvardijama, kad B.Gatesas mini skaičių „700 tūkst.“ kaip teorinį pavyzdį, kas būtų, jei vakcinos nebūtų tokios saugios, kokių norima.

Dar daugiau, CNBC interviu B.Gatesas nekalbėjo apie mirtis nuo vakcinų. Teoriniame pavyzdyje, kuris neturėtų būti suprastas kaip reali prognozė, kalbama ne apie mirtis, o šalutinį efektą.

„Scanpix“ nuotr./Sąmokslo teorijos virtualioje erdvėje turi atgarsių ir realiuose protestuose
„Scanpix“ nuotr./Sąmokslo teorijos virtualioje erdvėje turi atgarsių ir realiuose protestuose

Lietuvą pasiekusią informaciją apie neegzistuojančias B.Gateso prognozes paneigė naujienų agentūra AFP bei dienraštis „The New York Times“.

„Netrūksta patikimų mokslinių įrodymų, kurie rodo, kad vakcinos yra saugios ir patikimai užkerta kelią ligų plitimui. Ekspertai yra įsitikinę, kad vakcina nuo COVID-19 bus kritiškai svarbi, kai tik klinikiniai tyrimai parodys, kad ji saugo ir yra tinkama vartoti įvairioms žmonių grupėms“, – teigiama BMFG pranešime spaudai, skirtame paneigti praėjusią savaitę pradėjusį plisti gandą.

Nors vis dažniau pasigirsta teigiamų žinių apie COVID-19 vakcinos paieškas, visus tyrimo etapus įveikusios priemonės dar nėra. Vis dėlto valstybės visame pasaulyje ruošiasi įsigyti skiepus, kai tik šie bus patvirtinti.

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) skelbė, kad Lietuva vakciną pirks kartu su kitomis ES narėmis, o šiuo metu analizuojama, kiek vakcinų gali prireikti mūsų šaliai ir kaip valstybė jas galės kompensuoti

VIDEO: Infodemijos simptomai: klaidinančios teorijos apie COVID-19

Taikiklio centre

Praėjusią savaitę B.Gatesas su JAV žurnalistais kalbėjosi apie sąmokslo teorijas bei pateikė savo poziciją, reaguodamas į kaltinimus, esą jis siekia vakcinų pagalba implantuoti žmonėms mikroschemas.

Trečiadienį vykusio interviu metu jis sakė: „Mūsų fondo tikslas yra sumažinti mirčių kiekį ir padidinti sveikatos apsaugos lygybę, bet kažkodėl kai kuriems žmonėms kyla minčių apkaltinti mus čipavimu ar viruso sukūrimu.“

Verslininkas ir filantropas itin dažnai patenka į sąmokslo teorijų taikinį. Lietuva – ne išimtis. Ne kartą rašėme apie įvairiausias teorijas, siejančias B.Gatesą ir koronavirusą.

Šalies informacinę erdvę stebinčių institucijų ir SAM atstovai pataria nenaudoti socialinių tinklų kaip vienintelio informacijos šaltinio ir ypač skeptiškai vertinti bet kokią informaciją, skelbiamą komentaruose.

Raginama rinktis oficialių institucijų duomenis bei akylai stebėti, iš kur atkeliauja informacija. Prasidėjus koronaviruso pandemijai, kilo klaidinančios informacijos banga, kartais tyčia skatinama užsienio valstybių.

Oficialią informaciją apie COVID-19 pateikia SAM, Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC), Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras (ECDC).

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“ programa, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas