Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 04 04

Ne, Billas Gatesas vakcinomis nesiekia sumažinti žmonijos populiacijos

Feisbuke dalinamasi informacija apie neva vieno „Microsoft“ įkūrėjų suplanuotą populiacijos mažinimo sąmokslą. Teorija remiasi iškraipytais verslininko teiginiais.
Milijardierius Billas Gatesas
Milijardierius Billas Gatesas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Naudojant vakcinas B.Geitsas mažins žmonijos populiaciją“, – skelbia tinklalapiai minfo.lt ir varėnainfo.lt. Publikacijomis socialiniame tinkle pasidalinta beveik 500 kartų.

15min nuotr./Klaidinančios publikacijos antraštė
15min nuotr./Klaidinančios publikacijos antraštė

Publikacijos tekste prieinama išvados, kad B.Gateso ir Melindos Gates fondo (ang. „Bill & Melinda Gates Foundation“) parama sveikatos priežiūrai neturtingiems Afrikos regionams yra skirta naikinti žmones. Tai nėra tiesa.

Klaidingas jau pirmasis teiginys, kuriuo bandoma paremti sąmokslo teoriją. Teigiama, kad B.Gatesas dar 2010 m. pripažino savo siekį sumažinti populiaciją. Teiginys grindžiamas ištrauka iš kalbos apie anglies dvideginio emisijų sumažinimą.

„Šiandien pasaulyje gyvena 6,8 mlrd. žmonių. Šis skaičius išaugs iki 9 mlrd. Jei pasistengsime padirbėti su vakcinomis, sveikatos apsauga, lytiniu švietimu, galėtume tai sumažinti 10 ar 15 procentų“, – sakė B.Gatesas.

Pasirodo, kad didelį šeimos narių skaičių lemia suvokimas, kad dalis vaikų mirs.

Jau beveik dešimtmetį viso pasaulio sąmokslo teorijų šalininkai šią citatą įvardija tikrųjų „Microsoft“ įkūrėjo kėslų išpažintimi. Tiesa ta, kad kertinis žodis citatoje – „tai“. Juo apibūdinama ne populiacija, o jos augimas. Sumažinti siekiama žmonių skaičiaus augimą, ne žmonių skaičių.

Kuo sveikiau, tuo mažiau

Kuo skiepai ir sveikatos apsauga susiję su gyventojų skaičiaus mažėjimu? Snopes.com faktų tikrintojų teigimu, pradėję fondo veiklą Billas ir Melinda Gatesai laikėsi nuostatos, kad siekiant sumažinti silpnų ir itin skurdžių valstybių gyventojų vargus, reikalinga jiems suteikti adekvačias kontracepcijos priemones.

Laikytasi nuostatos, kad skurdo priežastis – nuolatos augančiam gyventojų skaičiui tenkantis pastovus resursų kiekis. Tačiau įvertinus kitų šalių patirtį, buvo pastebėta, kad ne kontracepcija, o mažesnis kūdikių mirtingumas lėtina gyventojų skaičiaus augimą.

„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Melinda Gates ir Billas Gatesas
„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Melinda Gates ir Billas Gatesas

Pasaulio banko duomenimis, didžiausias vaikų iki 5 metų mirtingumo rodiklis fiksuojamas šalyse, kuriose gyventojų augimas – sparčiausias. Daugiausia tokių valstybių yra Afrikoje, piečiau Sacharos dykumos. Būtent todėl šio regiono valstybės sulaukia daugiau Billo ir Melindos Gatesų dėmesio.

„Dauguma šeimų susilaukia 8 vaikų ne todėl, kad nori didelės šeimos. Pasirodo, kad didelį šeimos narių skaičių lemia suvokimas, kad dalis vaikų – mirs“, – teigė B.Gatesas.

Todėl pagrindinis „Bill & Melinda Gates Foundation“ tikslas – sumažinti vaikų mirtingumo rodiklį žemiau 10 atvejų tūkstančiui gyventojų. Skaičiuojama, kad pasiekus šį rodiklį susilaukiama mažiau vaikų, todėl populiacijos augimas stabilizuojasi.

15min nuotr./Minfo.lt savininko įrašas socialiniame tinkle
15min nuotr./Minfo.lt savininko įrašas socialiniame tinkle

Ne visi mokslininkai sutinka, kad šis gyventojų skaičiaus augimo lėtinimo metodas yra efektyviausias. Teigiama, kad lytinis švietimas, kontracepcija ir gerėjanti gyvenimo kokybė yra būtina sąlyga, siekiant lėtinti populiacijos augimą.

JAV ultradešiniųjų idėjos

Minfo.lt ir varėnainfo.lt skelbia ne kartą į miltus sumaltas sąmokslo teorijas. Informacijos šaltiniu abiejuose tinklalapiuose nurodomas tinklalapis rusų kalba senav.net.

Pavyzdžiui kovą tinklalapyje publikuota informacija apie „Oriono federaciją“, skirtingų planetų gyventojų, pilkųjų ateivių ir driežažmogių darinį.

15min nuotr./Įrašas tinklalapyje senav.net
15min nuotr./Įrašas tinklalapyje senav.net

Pastaraisiais mėnesiais JAV ultradešiniųjų judėjimas „QAnon“ suvienijo jėgas su vakcinų skeptikais, todėl B.Gatesas kaltinamas ne tik dėl skiepų programos Afrikoje, bet ir COVID-19 protrūkio.

Minfo.lt savininkas Marius Gabrilavičius – „QAnon“ šalininkas, žymėjęs asmeninius įrašus palaikymą judėjimui išreiškiančiomis grotažymėmis.

Dar daugiau, kodavimo nuo priklausomybių paslaugas teikiantis vyras neigė COVID-19 protrūkį, teigdamas, kad trūksta vaizdo įrašų, kuriuose būtų filmuojami mirštantys žmonės.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“ programa, kuria siekiama stabdyti melagingų naujienų plitimą socialiniame tinkle.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas