Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 04 23

Ne, COVID-19 testai nekelia pavojaus užsikrėsti naujuoju koronavirusu

Feisbuke platinama informacija, neva testai, skirti nustatyti, ar asmuo serga COVID-19, gali užkrėsti virusu. Informaciją skelbia rytų medicinos šalininkas, verslininkas Ugnius Kiguolis. Medicinos profesionalai su tokiais teiginiais nesutinka.
Mobili laboratorija prie „Crowne Plaza“ viešbučio
Mobili laboratorija prie „Crowne Plaza“ viešbučio / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Pasirodžius 15min publikacijai apie tai, kad U.Kiguolis klaidina dėl COVID-19 testų, verslininkas pareiškė, kad publikacijoje pateikta Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) pozicija, kad COVID-19 testais užsikrėsti neįmanoma, yra neteisinga.

15min nuotr./Klaidinančios publikacijos antraštė
15min nuotr./Klaidinančios publikacijos antraštė

„SAM pranešime teigiama: „Testai COVID-19 ligai (koronaviruso infekcijai) nustatyti negali patys sukelti infekcijos, jų sudėtyje nėra sukėlėjo“. Deja, informacija kitose šalyse yra priešinga SAM pranešimui ir skirtingai, nei teigia 15min tiesos patrulis, vartotojus testai pasiekia“, – teigiama verslininko įrašus paskelbusiuose tinklalapiuose minfo.lt ir ldiena.lt.

Pats U.Kiguolis antrąją pateiktos citatos dalį praėjus keturioms valandoms nuo įrašo paskelbimo pašalino.

Bendras pasidalinimų publikacija skaičius feisbuke siekia beveik 2 tūkst. Informacija skelbta feisbuko grupėse „Gyvenimas ir kasdienybė; Rinkimai ir politika“, „ldiena.lt – Lietuvos Diena – naujienos, nuomonės, komentarai“ ir „Minfo“.

Taip teigiantys (neva nuo testų galima užsikrėsti, – aut. past.) žmonės reiškia visai nesupranta, kas yra testai.

Minfo.lt ir ldiena.lt feisbuke publikavę socialinio tinklo vartotojai svarstė, kad U.Kiguolio įrašas reiškia, jog testavimas yra nesaugus.

„Kažką ne taip suprato“

Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centro profesorės ir Lietuvos imunologų draugijos tarybos narės Aurelijos Žvirblienės teigimu, užsikrėsti nuo molekulinių COVID-19 testų nėra realu.

„Tikrai neįmanomas dalykas. Mėginiui paimti naudojamas sterilus pagaliukas, o tepinėlis paimamas steriliais vienkartiniais įrankiais. Neįsivaizduočiau kelio, kaip tai galėtų įvykti“, – 15min sakė profesorė.

Pašnekovė paaiškino, kad užkrėstas testas gali paveikti testo pateikiamus rezultatus, tačiau ne virusu užkrėsti žmogų.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Aurelija Žvirblienė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Aurelija Žvirblienė

Panašią nuomonę išsakė ir Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro direktorius, profesorius Saulius Čaplinskas. Jis 15min taip pat paaiškino, kad užterštų testų gali pasitaikyti, tačiau užsikrėsti nuo jų nėra realu.

„Taip teigiantys (neva nuo testų galima užsikrėsti – aut. past.) žmonės reiškia visai nesupranta, kas yra testai. Tikriausiai kažką ne taip suprato ar ne taip išskaitė. Gali būti testai užteršti, tačiau, kad būtų galima nuo jų užsikrėsti – tikrai ne“, – paaiškino ULAC vadovas.

Tiek A.Žvirblienė, tiek ir S.Čaplinskas priminė, kad nosiaryklės tepinėlis iš tiriamo asmens paimamas ne toje pačioje vietoje, kur atliekami tyrimai.

Tepinėlis yra paimamas vienoje vietoje, o pats testas atliekamas laboratorijoje, nes tam reikalinga speciali įranga.

„Tepinėlis yra paimamas vienoje vietoje, o pats testas atliekamas laboratorijoje, nes tam reikalinga speciali įranga“, – sakė A.Žvirblienė.

Tuo metu S.Čaplinskas pridūrė, kad neįmanoma užsikrėsti ir nuo tyrime naudojamų reagentų, tačiau net ir teorinė užsikrėtimo tikimybė sumažinama, nes tepinėlio paėmimo metų reagentų niekur aplink tiriamąjį nėra.

ULAC vadovas pridūrė, kad užsikrėsti koronavirusu neįmanoma ir atliekant greitąjį serologinį testą.

Sugedęs telefonas

Informacijos apie koronavirusu užkrėstus testus šaltiniu U.Kiguolis nurodė arstechnica.com publikacija, kuri rėmėsi „The New York Times“ tekstu, kuriame pateikta informacija remiasi „The Washington Post“ publikuotu tyrimu.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Saulius Čaplinskas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Saulius Čaplinskas

Tyrime pasakojama apie beveik dviejų mėnesių senumo įvykius. Teigiama, kad JAV ligų kontrolės ir prevencijos centre (CDC) gaminant COVID-19 testus nebuvo laikomasi visų saugumo procedūrų, todėl viena iš trijų testo dalių, buvo netinkama naudoti.

Kalbama apie pirmuosius JAV naudotus testus, pagamintus dar sausio mėnesį, kuomet buvo paviešinta SARS-CoV-2 genomo seka. Praėjus mėnesiui CDC gamino jau tinkamus naudoti testus.

Tiek „The New York Times“, tiek ir „The Washington Post“ publikacijose kalbama apie prastos kokybės testų apsunkintą kovą su COVID-19 protrūkiu, o ne galimybę nuo testų užsikrėsti.

Pažymima, kad testai netinkami naudoti buvo dėl galimai sintetinių viruso dalių, naudojamų kuriant testą, darbui laboratorijoje taikomų saugumo reikalavimų nesilaikymo. Publikacijoje pažymima, kad testų taršos lygis buvęs žemas.

„Neteisingi rezultatai pasirodydavo po 34-36 molekulinio testavimo ciklų. Tuo metu viruso nustatymas dažniausiai įvyksta 25-30 cikle, kuomet visos testo dalys yra atšaldomos, o po to stipriai sušildomos“, – teigiama publikacijoje.

Viruso dalys, ne aktyvus SARS-CoV-2 virusas, galimai buvo testo dalyse, kurios naudojamos laboratorijoje, o ne imant mėginius iš galimai užsikrėtusių žmonių.

15min vertinimu, SAM informacija, jog nuo COVID-19 testų neįmanoma užsikrėsti nėra klaidinga, kaip kad rašoma minfo.lt ir ldiena.lt. Dar daugiau, CDC gaminti testai buvo skirti JAV vidaus rinkai, todėl negalėjo ir negali būti naudojami Lietuvoje.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“ programa, kuria siekiama stabdyti melagingų naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas