Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 07 20

Ne, gėrimų gamyboje embrionų ląstelės nėra naudojamos

Feisbuke skelbiama informacija, neva gaiviųjų gėrimų sudėtyje galima rasti makabriškų sudedamųjų dalių – mirusių embrionų ląstelių. Tai nėra tiesa, o platinamam gandui – 8 metai.
Gaivieji gėrimai
Gaivieji gėrimai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Kam dar Pepsi? O gal Coca Colos? Pepsi koloje yra naudojamos ląstelės paimtos iš po aborto mirusių embrionų / vaikučių...“, – skelbiama socialiniame tinkle.

15min nuotr./Klaidinantis įrašas socialiniame tinkle
15min nuotr./Klaidinantis įrašas socialiniame tinkle

Įrašą lydi keli paveikslėliai bei nuoroda į 2012 m. tinklalapyje lifesitenews.com pasirodžiusią publikaciją. Ši pateikiama kaip įraše pateikiamo teiginio įrodymas.

Įdomu, tačiau lifesitenews.com tekstas pradedamas teiginiu, kad embrionų ląstelės nėra naudojamos galutiniuose „Pepsi“ produktuose. 2012 m. pasirodę teiginiai buvo ne kartą paneigti faktų tikrintojų.

Lietuviškoje feisbuko dalyje platinamame įraše atkartojamas tas pats motyvas, kaip ir prieš 8 metus plisti pradėjusiuose įrašuose anglų kalba. Esą gaiviųjų gėrimų gamyboje naudojamos embrioninės žmogaus inksto ląstelės pavadinimu HEK-293.

15min nuotr./Kaip stiprinti informacinį imunitetą?
15min nuotr./Kaip stiprinti informacinį imunitetą?

HEK 293 – 1972 m. paimta ląstelių linija, plačiai naudojama molekulinėje biologijoje, farmacijoje ir biotechnologijose. Snopes.com faktų tikrintojų teigimu, kalbos apie sąsajas tarp „Pepsi“ ir HEK-293 sklisti pradėjo 2011 m.

Tuomet prieš abortus veikianti JAV lobistų grupė „Children of God for Life“ pasiūlė boikotuoti įmones, bendradarbiaujančias su biotechnologijų bendrove „Senomyx“. JAV lobistų grupė teigė, kad pastaroji skonio stipriklių gamyboje naudoja HEK-293.

Dėl šios priežasties „Children of God for Life“ 2011 m. pasiūlė boikotuoti „Pepsi“ gėrimus. Įmonei pateikus detalius atsakymus apie tai, kad nei gaiviųjų gėrimų gamyboje, nei lentynas pasiekiančiame produkte žmogaus embrionų ląstelės nėra naudojamos, boikotas buvo nutrauktas.

„Senomyx“ naudoja HEK-293 tiriant, kaip į skirtingas medžiagas reaguotų žmogaus skonio receptoriai. Tačiau gaiviajame gėrime, jo skonį stiprinančiose medžiagose ar kitose sudedamosiose dalyse žmogaus embriono ląstelių nėra.

Vida Press nuotr./Gaivieji gėrimai
Vida Press nuotr./Gaivieji gėrimai

Žmogaus embrionų ląstelės nėra naudojamos ir pačiuose bandymuose. HEK-293 yra prieš beveik pusšimtį metų paimtos ląstelės kopijos.

„Kalbant apie HEK-293, teigti, esą skonio stipriklių gamyboje naudojamos negyvų kūdikių ląstelės, būtų tas pats, kas sakyti, jog nusipirkti Bethoveno rankraščio kopiją yra tas pats, kas įsigyti originalą“, – rašo snopes.com.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“ programa, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas