Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 05 22

Neantspauduotus biuletenius gavę rinkėjai negali būti tikri, kad jų balsai bus užskaityti

Artėjant sekmadieniui iki galo lieka neaišku, ką rengiamasi daryti su per klaidą lietuviams užsienyje išsiųstais neantspauduotais balsavimo biuleteniais. Dalis VRK narių kategoriški – pagal įstatymą tokie negalioja, tuo metu komisijos pirmininkė Laura Matjošaitytė toliau aiškina, jog tinkamai nesuženklintus biuletenius galima užskaityti. Kiek tokių biuletenių buvo išsiųsta, sužinoti sunku, nes vieną dieną L.Matjošaitytė teigia vienaip, o kitą – kitaip.
Eglijos Vaitkevičes balsavimo biuletenis
Eglijos Vaitkevičes balsavimo biuletenis / E.Vaitkevičės nuotr.

15min paskelbus, kad kai kurie užsienyje gyvenantys lietuviai iš ambasadų gavo antspaudais nepažymėtus biuletenius, VRK pirmininkė ramino, kad jie bus įskaityti.

Buvusiam VRK nariui, teisininkui Jonui Udriui pastebėjus, kad to neleidžia įstatymas, VRK pirmininkė 15min tuomet pareiškė, kad tuo atveju, kai balsavimo komisijos užsienyje žino, kiek, kokių ir kam išsiuntė rinkimų biuletenių, kai tiksliai žinomos priežastys, ir kai nėra fiksuota piktnaudžiavimo atvejų, komisijos surašo aktą, kuriuo ir nusprendžia, ar neantspauduotus rinkimų biuletenius pripažinti negaliojančiais.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Laura Matjošaitytė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Laura Matjošaitytė

„Tais atvejais, kai biuletenių neantspaudavimo priežastys nėra žinomos, vadovaujamasi įstatymu ir tokie biuleteniai neužskaitomi“, – kada reikia vadovautis įstatymu, patikslino ji.

Tačiau Rinkimų į EP įstatyme apie tokią tvarką apskritai nėra kalbama.

Jame tik rašoma, kad „sprendimą dėl rinkimų biuletenio pripažinimo negaliojančiu, kai kyla komisijos narių ginčas dėl biuletenio žymų įvertinimo, priima apylinkės rinkimų komisija balsavimu“, tačiau šioje vietoje kalbama apie komisijos narių išsiskyrusias nuomones dėl biuletenio žymėjimo, o ne akivaizdų dalyką, kad biuletenis nėra pažymėtas.

Paprašyta paaiškinti, kur tokia galimybė neantspauduotus biuletenius laikyti galiojančiais yra numatyta, L.Matjošaitytė pateikė dar vieną versiją: „Kaip teisingai pastebėjote, įstatymai numato, jog sprendimą dėl rinkimų biuletenio pripažinimo negaliojančiu, kai kyla komisijos narių ginčas dėl biuletenio žymų įvertinimo, priima apylinkės rinkimų komisija balsavimu. Tokiu atveju, užsienyje esančiose ambasadose dirbančios rinkimų komisijos, vertindamos konkretų atvejį ir atsižvelgdamos į galiojantį teisinį reguliavimą ir priims atitinkamą sprendimą.“

Problemą dėl neantspauduotų biuletenių VRK aptarė antradienio vakarą įvykusiame posėdyje.

Nors yra teigiančių, kad tokių biuletenių negalima užskaityti, aš tikrai nesutikčiau su tokiu vertinimu.

Čia L.Matjošaitytė iš esmės pasakė tą patį – kad dėl galiojimo spręs vietos komisijos, ji aiškino girdėjusi, kad jos planuoja užskaityti tokius biuletenius kaip galiojančius.

„Nors yra teigiančių, kad tokių biuletenių negalima užskaityti, aš tikrai nesutikčiau su tokiu vertinimu, reikia įvertinti ir visus kriterijus ir nekalbame mes apie Lietuvą, kuomet Lietuvoje, kai rinkimų komisijos, radusios balsavimo dėžėse neantspauduotus biuletenius, jų neužskaito. Užsienyje balsavimas vyksta kitu principu, paštu“, – teigė ji.

Komisijos pirmininkė taip pat aiškino, kad būtų apmaudu ir liūdna, jei per didelio kiekio padarytų klaidų, balsai nebūtų užskaityti. Ji siūlė komisijos nariams rinkimų komisijoms rekomenduoti užskaityti biuletenius.

Čia tik apie užsienį kalba, Lietuvoje mes neužskaitom tų.

„Čia tik apie užsienį kalba, Lietuvoje mes neužskaitom tų“, – patikslino ji.

Kai kurie kiti VRK nariai teigė, kad įstatymas nenumato jokių išimčių.

Komisijos narys Maksimas Reznikovas nuogąstavo, ar toks sprendimo būdas, kokį siūlo L.Matjošaitytė, nekelia grėsmės rinkimų rezultatui.

Jis svarstė, kad jeigu balsavusių paštu biuleteniai yra skaičiuojami atskirai, skundo atveju tuos balsus perskaičiuoti būtų nesunku, todėl tokią riziką gal ir galima būtų prisiimti.

Komisijos narys Vilius Semeška taip pat atkreipė dėmesį į teisminių ginčų galimybę ir pareiškė, jog VRK tokiu atveju gali tekti prisiimti atsakomybę dėl rinkimų rezultatų.

Įstatyme nėra parašyta jokios išlygos, kad užsienyje galima tai padaryti kitaip.

VRK narė Olga Kilkinova aiškino, kad nors užsienyje balsuojama kitaip, teisė yra teisė: „Yra labai formaliai pasakyta. Aš manau, kad tie, kurie norės apskųsti balsavimo rezultatus, galės šia nuostata labai gražiai pasinaudoti. Ir vėlgi, mes nieko negalėsime padaryti, kadangi įstatyme tokios išlygos nėra. Aš puikiai suprantu, kad tai yra žmogiška klaida, protingumo, teisingumo principas, galimybė rinkėjui pareikšti valią, bet įstatyme nėra parašyta jokios išlygos, kad užsienyje galima tai padaryti kitaip“, – sakė ji.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Olga Kilkinova
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Olga Kilkinova

Anot O.Kilkinovos, norintieji apskųsti rinkimų rezultatus šia situacija galės puikiai pasinaudoti. „Prieš įstatymą nelabai galiu šioje situacijoje eiti“, – teigė ji.

„Aš už lygiateisiškumą, o įstatyme išlygų nėra“, – posėdyje kalbėjo VRK narė Jūratė Lebedevienė.

Jai pritarė ir komisijos narė Aistė Žilinskienė, pažymėjusi, kad VRK visiems paprastai kituose rinkimuose rekomenduoja neužskaityti neantspauduotų biuletenių.

„Reikia atsiprašyti už klaidą, bet negalima jų užskaityti. Plečiančiai mes negalime viešojoje teisėje aiškinti nieko“, – pabrėžė ji.

VRK nariai apsikeitė nuomonėmis, bet jokios rekomendacijos nepriėmė.

Susipainiojo skaičiuose

„Na, šioje vietoje reikia viltis, kad nedaug būtų tų biuletenių“, – diskusiją apibendrino L.Matjošaitytė.

Kiek jų iš tiesų galėjo būti išsiųsta, suprasti sunku, nes VRK pirmininkė pateikia vienas kitam prieštaraujančius skaičius.

Antradienio VRK posėdyje buvo kalbama, kad antspaudais nepažymėtų biuletenių pasaulyje išsiųsta galėjo būti apie 200. Tačiau ambasados pačios ėmėsi klaidas taisyti ir daliai tokius biuletenius gavusių rinkėjų jau spėjo atsiųsti naujus, antspauduotus.

Trečiadienį atsakydama 15min L.Matjošaitytė pareiškė, kad, komisijos turimais duomenimis, tokių atvejų pasitaikė keliolika, kai užsienyje paštu balsuoja virš 40 tūkstančių Lietuvos piliečių.

„Pavyzdžiui, Prancūzijoje dėl tokios situacijos kreipėsi du rinkėjai, kuriems ambasada pakartotinai persiuntė antspauduotus biuletenius“, – rašė ji.

Tačiau tai prieštarauja jos pačios pirmadienį 15min pateiktam skaičiui.

Kaip teigiama pirmadienį 15min atsiųstame L.Matjošaitytės laiške, ambasada Prancūzijoje darbus atlikti labai skubėjo, todėl dėl žmogiškosios klaidos ne dviems, bet kelioms dešimtims rinkėjų buvo išsiųsti neantspauduoti rinkimų biuleteniai.

Iš diskusijų Prancūzijoje gyvenančių lietuvių grupėje taip pat matyti, kad šioje šalyje biuletenius be antspaudo tikrai gavo daugiau nei du rinkėjai.

L.Matjošaitytė teigė, kad keletas biuletenių be ambasados antspaudų buvo išsiųsta ir Londone.

Feisbuke apie gautą biuletenį be antspaudo pranešusi Didžiojoje Britanijoje gyvenanti Eglija Vaitkevičė antradienį pasidalijo antspauduotų biuletenių nuotrauka ir paskelbė, kad jai ambasada suskubo atsiųsti naujus balsavimo dokumentus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas