Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2017 12 14

Negalės išgerti, bet galės valdyti: Seimas po pateikimo pritarė sprendimui į savivaldybių tarybas leisti 18-mečius

Ketvirtadienį parlamentas po pateikimo pritarė aštuonių skirtingų Seimo frakcijų narių teiktam įstatymo projektui, pagal kurį savivaldybės tarybų nariais ir merais galėtų tapti 18-mečiai. Dabar ši amžiaus riba – 20 metų.
Algis Strelčiūnas , Edmundas Pupinis, Ingrida Šimonytė ir Mykolas Majauskas
Algis Strelčiūnas , Edmundas Pupinis, Ingrida Šimonytė ir Mykolas Majauskas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Projektą Seimo posėdžio metu pristatinėjęs konservatorius Edmundas Pupinis džiaugėsi sulaukęs beveik visų frakcijų atstovų pritarimo minėtai pataisai. Jis jaunimo galimybe anksčiau įsisukti į politiką sakė susidomėjęs po to, kai socialiniame tinkle „Facebook“ užmatė vieną diagramą. Joje, parlamentaro teigimu, buvo pateikti rezultatai apie Lietuvos jaunimo vangų domėjimąsi politika.

„Lietuva pagal savo domėjimąsi užima garbingą paskutinę vietą“, – sakė E.Pupinis. Jo teigimu, 58 proc. 15–29 metų jaunuolių Lietuvoje politika nesidomi.

„Turbūt džiugu būtų atjauninti mūsų tarybas [...], nereikia to išsigąsti. Tokių tarybų, kur patektų žmonės jauno amžiaus, nėra per daug“, – pridūrė konservatorius ir išreiškė norą, kad diskusijos apie valstybės politinę sanklodą gimtų anksčiau.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Robertas Šarknickas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Robertas Šarknickas

„Norėčiau paneigti jūsų pasisakymus, kad jaunimas neaktyvus, dabar jis ypatingai aktyvus“, – į E.Pupinio kalbą sureagavo „valstietis“ R.Šarknickas. Tiesa, jis išreiškė susirūpinimą 18-mečių kompetencija: „Mes sudarytume prielaidą neefektyviai valdyti valstybę ir savivaldybę.“

„Teoriškai, kad atsirastų bent vienas aštuoniolikmetis... Per Lietuvą gal koks vienas atsiras“, – atsakė E.Pupinis. Nors priėmus įstatymo projektą tam susiklostytų visos sąlygos, jo nuomone, „praktiškai neįmanoma, kad savivaldoje atsirastų mokinių“.

Kadangi 18-mečių dauguma – 12-okai, tai jis ar pamokose sėdės, ar taryboj?

„Jei 18-mečiai pradės diskutuoti, nematau nieko blogo“, – teigė konservatorius.

„Jau 20-ies metų žmogus yra senas, taip? – pasiteiravo „tvarkietis“ Petras Gražulis. – Ką tik priėmėm įstatymo pataisą, kad žmogus tik nuo 20 metų vartos alkoholį, o dabar jau eis į tarybą. O kadangi 18-mečių dauguma – 12-okai, tai jis ar pamokose sėdės, ar taryboj?“

„18-mečiai baiginėja mokyklas – tai yra ribinis amžius“, – teigė E.Pupinis, pateikdamas pavyzdį, kad ir dabar visuomeninėje veikloje dalyvaujantis moksleivis pamokų nepraleidinėja.

„Kam priiminėti tokį įstatymą, kai pats sakote, kad tik keli norintys bus eiti į tarybas? – konservatoriaus pasiteiravo „valstietis“ Audrys Šimas. – Lygiagrečiai reikia siūlyti formą, kad ir į prezidentus [būtų galima eiti] nuo 18-os. Jaunimo, manau, pritrauktume į prezidentus, nes atlyginimas neblogas.“

Jaunimo, manau, pritrauktume į prezidentus, nes atlyginimas neblogas.

Į šią pastabą sureagavo konservatorė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėninė: „Ar jūs vertinat tarnystę valstybei pagal atlyginimą ir ar į seimą ėjote, nes čia vienoks ar kitoks atlyginimas?“

Liberalas Juozas Baublys įsitraukdamas į diskusiją sakė pasitikintis jaunimu, teigiamai vertinąs jų dalyvavimą politikoje, tačiau tikino nerimaujantis dėl galimybės savivaldybių tarybų nariais tapti moksleiviams.

„Įsivaizduokim tą situaciją, tokia galėtų būti. Ar nebus tam tikro pataikavimo iš mokyklų pusės?“ – klausė jis.

„Rinkimuose, tikiu, kad laimi protas ir gebėjimai, o ne pažintys“, – J.Baubliui atsakė konservatorius Kazys Starkevičius.

„Valstietis“ Zenonas Streikus siūlymą 18-mečiams leisti tapti savivaldybių tarybų nariais teigė vertinantis skeptiškai. Anot jo, net ir dabartiniai savivaldybių tarybų nariai-studentai beveik nedalyvauja tarybų posėdžiuose, tad esą su mokiniais būtų panašių problemų.

„Manau, jauni žmonės sulaukė 18 metų gali save išreikšti kitur, galimybių yra daug“, – sakė „valstietis“ Viktoras Rinkevičius. Jo nuomone, savivaldybių tarybas reikėtų palikti labiau patyrusiems: „Man neteko girdėti, kad 20-metis yra tapęs rajono ar savivaldybės tarybos nariu“.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Audrys Šimas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Audrys Šimas

„Nenoriu diskriminuoti jaunų žmonių, bet vienas jauniausių tarybos narių Kaune buvo Henriko Daktaro sūnus“, – į V.Rinkevičiaus repliką sureagavo „valstietis“ Audrys Šimas.

Įstatymo projektą dėl galimybės savivaldybių tarybų veikloje dalyvauti 18-mečiams Seimas svarstys pavasario sesijos metu.

Svarstysimą įstatymo projektą pasirašė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos nariai Sergejus Jovaiša, E.Pupinis, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų frakcijos narys Tomas Tomilinas, Liberalų sąjūdžio frakcijos narys Simonas Gentvilas, Mišrios Seimo narių grupės seniūnas Bronislovas Matelis, frakcijos „Tvarka ir teisingumas“ narys Remigijus Žemaitaitis, Lietuvos socialdemokratų darbo frakcijos seniūnas Andrius Palionis ir Lietuvos socialdemokratų frakcijos narys Algimantas Salamakinas.

Jų nuomone, galimybė aštuoniolikmečiams pradėti veikti savivaldoje gali paskatinti jaunuolius neprarasti ryšio su miestu, prisidėti prie savivaldybės problemų sprendimo, domėtis demokratiniais procesais. Parlamentarų įsitikinimu, teisė kandidatuoti savivaldos rinkimuose nuo 18 metų išaugintų visuomenės pilietinį aktyvumą.

„Estijos, Latvijos, Lenkijos, Prancūzijos, Vokietijos, Belgijos ir kitų Europos bei pasaulio šalių savivaldos rinkimų įstatymų pavyzdžiai rodo, jog užsienio šalyse dominuoja praktika leisti kandidatuoti į vietos valdžią asmenims, rinkimų dieną sulaukusiems būtent 18 metų“, – sprendimą registruoti įstatymo projektą aiškina Seimo nariai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas