Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 08 21

Neįgaliųjų kaimynystės nenorintys žiežmariečiai pyksta ant valdžios: „Patogu mus vadinti „buduliais“

Žiežmarių miesto bendruomenė tikina, kad visuomenė dėl priešiškumo neįgaliųjų kaimynystei juos pasmerkė per anksti. Trečiadienio rytą į 15min kreipęsis bendruomenės prezidentas sako, kad vietinė valdžia iki šiol vengia su jais kalbėti ir tartis, o darbus esą vilkino iki tol, kol įsitikino, kad gyventojai jokių pokyčių nebeprisišauks. Tačiau projektą vykdo ne savivaldybė, o Strėvininkų socialinės globos namai ir Socialinės apsaugos ir darbo ministerija.
Žiežmarių gyventojai kyla į kovą prieš naujus namus neįgaliesiems
Žiežmarių gyventojai kyla į kovą prieš naujus namus neįgaliesiems / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

„Mes daugelį kartų esame sakę, kad Žiežmarių miesto bendruomenė ir gyventojai niekada nenusisuks nuo tų, kuriems reikia pagalbos ir supratimo. Deja, bet iki šiol niekas mūsų neišgirdo ir net nesiruošia išgirsti bei įsiklausyti į mūsų nuomonę.

Patogu kalbėti, aiškinti, mokyti, vadinti mus buduliais, bet ar tokių reformų nori patys psichinę ir protinę negalią turintys ligoniai? Kaip žinome iš ankstesnių pasisakymų, šie ligoniai yra sveiki, tokie kaip mes, tai gal vertėtų paklausti ir jų nuomonės, kodėl kiti sprendžia tokių kaip mes likimus?“ – klausimą kėlė bendruomenės prezidentas N.Meškauskas.

Jis tikino liekantis prie žiežmariečių bendruomenės nuomonės, kad dešimties neįgaliųjų perkėlimas į Lauko gatvę yra kruopštus ir slaptas vietinės valdžios planas.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Žiežmarių gyventojai kyla į kovą prieš naujus namus neįgaliesiems
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Žiežmarių gyventojai kyla į kovą prieš naujus namus neįgaliesiems

„Kas gali paneigti, kad tie, kurie suinteresuoti įvykdyti Vyriausybės programą, nepasinaudojo iš anksto suplanuotu priešpriešos kurstymu, kadangi žinojo, kad pritarimo tikimybė maža. Nutylima ir tai, kad prieš šio sklypo pirkimą du kartus buvo bandyta įsigyti žemės sklypus, Žiežmariuose, bet sužinojus, kas planuojama, buvo atsisakyta juos parduoti.

Neturint kitos išeities, pasinaudota labai senomis ir laiko patikrintomis priemonėmis – melu ir slaptumu. Tai matyti projekto vykdymo eigoje, kuomet šių metų kovo mėnesį buvo paimtas kaimynės parašas, kuris supaprastino projektinius sprendinius, o apie projektą gyventojams informuota tik rugpjūčio mėnesį. Visi kaip vienas aiškina, jog apie tai nieko nežinojo, tačiau faktai sako priešingai“, – teigė Žiežmarių miesto bendruomenės atstovas.

Piktinasi dėl priežiūros

Pasak N.Meškausko, jeigu negalią turintis žmogus yra mažai kuo tesiskiriantis nuo paprasto sveiko žmogaus, jis įprastai turėtų gyventi su savo artimaisiais, o ne būti apgyvendinamas atitinkamose institucijose.

Integracija vykdoma net nesigilinant, ar patys neįgalieji to nori.

„Kyla klausimas, ką jie veikia tokiose institucijoje, kodėl jie negyvena su savo giminaičiais ar artimaisiais, kodėl juos jie tik lanko? Neabejotinai galima atsakyti, kad visgi šie žmonės yra ne tokie kaip mes, o psichinę ir protinę negalią turintys ligoniai, kurie negali savarankiškai gyventi ir tvarkytis, o jiems būtina pastovi priežiūra.

Tebūnie tai valdininkų sąžinės reikalas, bet integracija vykdoma net nesigilinant, ar patys neįgalieji to nori. Pakalbėkime faktais. Ką gali veikti 11 žmonių 10 arų sklype? Kaip jie galės vaikščioti siaura gatvele, kurioje net šaligatvio nėra? Kaip juos visus prižiūrės 1 darbuotojas? Kai tuo tarpu Europoje penkis protinę ar psichinę negalią turinčius ligonius prižiūri trys darbuotojai“, – kalbėjo N.Meškauskas.

Miesto bendruomenės prezidentas sakė tikintis, kad visi iki šiol padaryti vietinės valdžios veiksmai buvo slepiami, kad būtų išvengta papildomų derinimų su kaimynais ar valstybinėmis institucijomis.

„Jau dabar aišku, kad visi viską žinojo ir visą tą laiką ruošėsi, tyliai laukė to momento, kada jau niekas negalėtų nieko pakeisti. Šiandien matome, jog net ir teoriniai pokyčiai jau nebeturi prasmės, niekam neįdomūs ir nereikalingi, nes viskas jau nuspręsta, mums liko tik valdininkų sąžinė. Ar jie ją turi, netrukus pamatysime...

Niekaip kitaip nepavadinsi šios integracijos kaip tik intervencija ir dar per prievartą. Žiežmariai yra nuostabus miestas, pilnas laisvų, didelių sklypų, kuo puikiausiai tinkamų ir gyventojams, ir naujakuriams. Šio konkretaus sklypo pirkimo niekaip kitaip nepavadinsi, kaip mokesčių mokėtojų pinigų švaistymu“, – laiške skundėsi bendruomenės atstovas.

N.Meškauskas pabrėžė, kad su vietiniais gyventojais iki šiol nerado laiko pasikalbėti nei Žiežmarių seniūnė, nei meras.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Žiežmarių gyventojai kyla į kovą prieš naujus namus neįgaliesiems
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Žiežmarių gyventojai kyla į kovą prieš naujus namus neįgaliesiems

„Valdininkams pasakysime viena – baikite meluoti sau ir žmonėms, pasigailėkite tų, kurie visą likusį gyvenimą gyvens barake. Žiežmarių miesto bendruomenė visada objektyviai vertina situaciją ir gina visų interesus, nepateisina tų, kurie vardan posto griebiasi visko, kad tik pateisintų savo veiksmus ir parodytų, kad dirba.

Melo kojos trumpos. Prašome visų įsiskaityti, ką mes, žiežmariečiai, norime pasakyti: statykite namus Žiežmariuose, niekas tam neprieštarauja, tik prašome neignoruoti gyventojų“, – Žiežmarių miesto bendruomenės vardu kalbėjo N.Meškauskas.

Vis dėlto atrodo, kad bendruomenė savo pyktį reiškia ne tiems, kas turėtų. Vietinė valdžia – meras ir seniūnė – su vykdomu projektu nėra susijęs. Jis finansuojamas tiesiai iš Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos per socialinės globos namus.

Vis dėlto Kaišiadorių rajono meras Vytenis Tomkus 15min yra sakęs, kad jei po susitikimų su Strėvininkų socialinės globos namų vadovais, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos atstovais ir projekto viešo pristatymo, kuris numatytas rugpjūčio pabaigoje, gyventojai vis tiek liks įsitikinę, kad kaimynų neįgaliųjų nenori, meras galvos – galbūt verta surengti dar vieną susitikimą, galbūt – ekskursiją į jau veikiančius grupinio gyvenimo namus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas