Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 01 25 /2023 01 26

Pašalpas nešiojusi klaipėdietė nustėro: apsirengti negebantis neįgalus vyras paliktas vienas

Pašalpas po namus neįgaliems žmonėms išnešiojanti klaipėdietė Rima jau antra savaitė gyvena su nerimu širdy: kaip nutiko, kad pusę kūno nevaldantis vyras paliktas vienui vienas? Sukrečiantį vaizdą pamačiusi moteris visais būdais bandė rasti svetimam, vos kelis kartus matytam vyrui pagalbą, tačiau bergždžiai.

Sausio 16-ąją klaipėdietė Rima po butus neįgaliems, sunkiai judantiems žmonėms nešiojo išmokas. Prie vieno buto, kuriame gyvena pagyvenusi moteris su sunkiai judančiu neįgaliu sūnumi Algirdu, teko ilgai belstis.

„Pašalpas į šiuos namus aš atnešu jau pora metų. Motiną spėjau pažinti. Maloni moteris, jai pačiai veikiausiai jau apie aštuoniasdešimt, gal daugiau. Ji pati atidarydavo duris, pasikalbėdavome.

Gruodį man ji pasiguodė, kad nerimauja, kad sveikata nebe ta, ir nežino, kas pasirūpins jos sūnumi. Sakė esanti našlė, artimųjų neturi. Bet tada tik išklausiau ir pernelyg negalvojau“, – pasakojo laiškininkė 15min žurnalistei.

M.Andrijanovo nuotr./Siaurame kambarėlyje telpa visas pasaulis
M.Andrijanovo nuotr./Siaurame kambarėlyje telpa visas pasaulis

Sausį su pašalpa neįgaliam Algirdui ji vėl aplankė šeimą. Tačiau durų ilgokai niekas neatidarė. O kai galop atvėrė – už jų stovėjo sūnus, 63-ejų vyras.

Rima atkreipė dėmesį, kad vyriškis stovi tik su apatiniais. Pusės kūno beveik nevaldantis vyras pasakė, kad motina nugriuvusi, tad ją išsivežė medikai. Pats šiaip ne taip perėjęs kambarį atvėrė duris. Tik dėl to, kad šioji pašaukė: „Laiškininkė Rima atėjo, atidarykite.“

„Pasakė, kad mama ilgą laiką „raitėsi ant žemės“, nenorėjo medikų kviest. Matyt, išgyveno, kaip sūnui vienam bus. Tačiau šis vis tiek iškvietė. Sakė, kad mamos jau dvi dienas nėra namie. Vienas jis, stambus vyras, ir apsirengti negali. Taip ir sėdi tik su apatiniais. Pašalpą atidaviau, jis pasirašė“, – pasakojo Rima.

Pasiūlė pačiai atvežt

Grįžusi namo ji niekaip negalėjo pamiršti matyto vaizdo. Apie situaciją aplankytame bute papasakojo dukrai.

„Supratau, kad žmogus, kuris pusės kūno nevaldo, vos pereina per kambarį, savimi negalės pasirūpinti. Paskambinau Klaipėdos miesto Socialinės paramos centrui. Pasakė, kad skambės baisiai, bet padėti negali, nes eilėje 70 žmonių. Pasakė, kad jam reikia stovėti eilėje, jį reikia atvežti užregistruoti.

O kaip man žmogų, sveriantį 120, kai aš vos 50, atgabenti? Ant kupros nešti?“ – klausė retoriškai klaipėdietė Rima.

Sulaukė siūlymo kreiptis į maltiečius, kad šie atvežtų vyrui šilto maisto. Tačiau Rima įsitikinusi, kad vyriškiui, kurio darbingumas tik 20 proc. ir jis negali pats nė apsirengti, tik šilto maisto nepakaks, jam reikia kompleksinės pagalbos.

Desperacijos apimta Rima paskambino ir bendruoju pagalbos centro telefonu 112. Tačiau išgirdo, kad reikalas nėra skubus, būtinas ir medikai važiuoti negali.

Mama greit negrįš

Tada jai kažkas užsiminė apie „Veik“ fondą. Moteris paskambino fondo vadovui Michailui Andrijanovui. Šis nuvyko į namus, padėjo Algirdui apsirengti, pavalgydino. Pažadėjo surasti motiną, kuri dėl patirtos traumos, kai lūžo dubens kaulas, guli kažkurioje uostamiesčio ligoninėje. Kartu pradėta ieškoti, kas galėtų pasirūpinti Algirdu.

Netrukus paaiškėjo, kad senyvo amžiaus motina perkelta į slaugos ligoninę, kur bus gydoma bent 3 mėnesius. Po patirtos traumos ir ji sudėtingos būklės.

Šią savaitę Rima sulaukė Algirdo skambučio. Pasiskambinęs laiškanešei, jis paprašė nupirkti butelį. Vėliau paskambinęs pasakė, kad surado kaimyną, kuris ir nueis į parduotuvę.

Antradienį pagalbos skambučio jau sulaukė ir Rima, ir Michailas. Algirdas teigė, kad nebegali pats savimi pasirūpinti ir reikia pagalbos.

Kreipėsi į prokurorus

Į namus atvykę jie pamatė vyriškį, sėdintį ant lovos su pusiau numautomis, suterštomis kelnėmis. Vyriškis teigė negebėjęs nueiti iki vonios kambario. Į vietą buvo iškviesti ir medikai, ir policijos pareigūnai. M.Andrijanovas kreipėsi į prokuratūrą, kuri inicijuotų tyrimą dėl bejėgiškos būklės žmogus palikimo likimo valiai.

„Algirdas dar pakartojo, kad vienas pats gyventi nebegali“, – pasakojo „Veik“ vadovas.

Paskambino ir jis į visas Klaipėdos regione esančias globos įstaigas ir išgirdo, kad vietų nėra ir teks laukti eilėje. Buvo sužibusi viltis dėl vienos slaugos ligoninės, bet netrukus ir ji užgeso.

Klaipėdos socialinės paramos centro vadovė Diana Stankaitienė yra sakiusi, kad joks įstatymas nenumato galimybės gauti pagalbą be eilės. O kiek teks laukti eilėje – neaišku. Kartais mėnesį, kartais tris.

„Susisiekėme su šeimos gydytoja, kuri pažadėjo taip pat paieškoti, kas pasirūpinti Algirdu. Kol kas ketiname jį lankyti ir atvežti maisto“, – teigė M.Andrijanovas.

Trečiadienį jau susisiekta su vienais globos namais, kurie pažadėjo aplankyti Algirdą ir jau šią savaitę pasirūpinti neįgalaus vyro apgyvendinimu.

---

Ketvirtadienį 15min pasiekė žinia, kad Algirdas jau miegojo vienuose uostamiesčio globos namuose, kur buvo išmaudytas, pamaitintas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas