Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 12 16

Neįkainojama Kalėdų dovana: saugumas mamai ir kūdikiui

Kokią Kalėdų dovaną išrinktumėte draugui ar šeimos nariui už 75 eurus? Gal nupirktumėte kvepalų buteliuką, rankų darbo papuošalą ar bilietus į teatrą? O štai Silvijai ir jos vienuolikos mėnesių sūneliui Titui už šią sumą galėtumėte padovanoti savaitę saugaus gyvenimo Vilniaus arkivyskupijos „Caritas“ Motinos ir vaiko globos namuose.
„Carito" Motinos ir vaiko globos namuose
„Carito" Motinos ir vaiko globos namuose / „Carito“ nuotr.

Silvijai aštuoniolika, ji pati našlaitė, užaugusi vaikų globos namuose. Sulaukus pilnametystės, valdišką įstaigą teko palikti, tad mergina gyveno tai pas vienus, tai pas kitus draugus. Išvaizdi garbanė netrukus susipažino su vaikinu, pradėjo draugauti, įsimylėjo, po keleto mėnesių pasijuto nėščia.

Gimus vaikeliui pas svetimus žmones gyventi jau nebegalėjo, o vaiko tėtis išvyko uždarbiauti į užsienį. Tiesa, net ir būdamas Lietuvoje nerodė didelio noro rūpintis savo mergina ir judviejų vaikeliu, o išvykęs greitai visai pamiršo likusius. Silvija liko viena su kūdikiu ant rankų, neturėdama, kur prisiglausti. Taip ji atsidūrė „Caritas“ Motinos ir vaiko globos namuose. Čia šiuo metu laikiną prieglobstį suradę dar vienuolika mamų ir penkiolika vaikučių. Šios moterys nelinkusios atvirauti apie savo gyvenimus, tačiau jų istorijos slepia ir skausmą, ir netektis, ir smurtą, ir išnaudojimą. Pagrindinė priežastis, kodėl jos glaudžiasi čia – noras pačioms auginti savo vaikus. Šie namai – vienintelė jų galimybė.

„Galėjau kūdikį palikti Santariškių ligoninėje iš karto po gimdymo. Bet kuomet ką tik gimusį sūnelį padėjo man ant krūtinės, supratau, kad nei už ką jo niekam neatiduočiau. Jis mano atrama, paguoda ir didžiulis džiaugsmas“, – šypsosi Silvija, pasakodama apie mažylį.

Mergina pasiryžusi daryti viską, kad tik galėtų sukurti tinkamas gyvenimo sąlygas savo sūneliui.

„Jeigu būčiau neturėjusi, kur gyventi, Vaikų teisių apsaugos tarnyba būtų paėmusi vaikelį iš manęs, nebūčiau galėjusi jo auginti. Motinos ir vaiko globos namai buvo vienintelė galimybė turėti bent jau laikinus namus. Būsiu čia, kol kažkaip susitvarkysiu gyvenimą“, – pasakoja Silvija. Šiuo metu ji mokosi virėjos specialybės ir visą dėmesį skiria mažajam Titui.

Vilniaus arkivyskupijos „Caritas“ Motinos ir vaiko globos namuose mamos su vaikais gali gyventi iki 12 mėnesių. Čia dirbančios specialistės padeda joms stotis ant kojų ir kabintis į gyvenimą. Dirbama su kiekviena individualiai, atsižvelgiant į jų problemas ir poreikius. Daugelis moterų atėjusios iš aplinkos, kurioje pačios neturėjo pavyzdžio, kaip tvarkyti buitį, kaip rūpintis vaikais. Darbuotojos padeda moterims susitvarkyti dokumentus pašalpoms gauti, moko vaiko priežiūros, namų tvarkymo, maisto gaminimo, kitų socialinių įgūdžių, padeda planuoti šeimos biudžetą, jas konsultuoja psichologė.

Ir Jūs galite padovanoti viltį Silvijai ar dešimčiai kitų panašaus likimo moterų. Nupirkite joms Kalėdinę dovaną – savaitę ramaus ir saugaus gyvenimo „Caritas“ Motinos ir vaiko globos namuose. Šios ir kitų panašių dovanų ieškokite www.geradovana.lt/caritas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas