Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 08 07

Neįprasta 20 kg atsikračiusio kauniečio „dieta“ – bemiegės naktys: „Trejus metus kenčiame iš kaimynystės sklindantį triukšmą“

Kauno Lazdijų gatvėje gyvenantis Donatas Krunglevičius numetė daugiau nei 20 kg, tačiau tai jo nė kiek nedžiugina. Svoris krinta dėl streso – bemiegių naktų, sąlygotų triukšmo, sklindančio iš šalia įsikūrusios logistikos įmonės. „Tarsi griaustinis dundėtų“, - tikina vos keletą valandų per parą pamiegantis Donatas. „Triukšmaujančios“ įmonės atstovas atšauna padaręs viską, ką žadėjo – įrengė tvorą.
Aleksotiškiai kenčia nuo naktimis keliavo triukšmo
Aleksotiškiai kenčia nuo naktimis keliavo triukšmo / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Į 15min redakciją besikreipęs Donatas papasakojo, nebežinantis, kur kreiptis: trejus metus jis ir šalimais gyvenantys kaimynai kenčia dundesį, naktimis sklindantį iš kitoje gatvės pusėje įsikūrusios įmonės „Autosabina Logistics“. Triukšmas, kuris primena nuolatinį griaustinį, girdimas kone kiekvieną naktį, dažnai – ir šeštadieniais bei švenčių dienomis. Nenustojo dundėti ir karantino metu. Garsas suintensyvėja apie 23 valandą vakaro ir tęsiasi iki paryčių. Neapsikentęs Donatas nuolat kviečia policiją, rašo skundus, tačiau viskas veltui.

„Aprimsta, kol vieną sunkiasvorę mašiną prie iškrovimo sandėlio pakeičia kita, kol tvarkomi dokumentai. Tyla trunka apie 15-20 minučių ir vėl tas pats. Dar signalizacija įsijungia kitos įmonės nuo to judėjimo ir dundėjimo. Triukšmas miegoti neleidžia kokių šešių namų gyventojams. Naujai atsikraustę kaimynai augina mažą vaiką, tai šis išvien verkia“, – 15min teigė Donatas.

Iš pradžių Lazdijų gatvės gyventojai, anot jo, bandė kontaktuoti su „Autosabinos“ vadovu. Šis pažadėjo pastatyti tvorą. Ir pastatė – dviejų metrų aukščio, skardinę. Iškilo ji prieš keletą mėnesių, tačiau triukšmas, Donato teigimu, dar labiau suintensyvėjo – pasitarnavo lyg būgnas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Aleksotiškiai kenčia nuo naktimis keliavo triukšmo
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Aleksotiškiai kenčia nuo naktimis keliavo triukšmo

Policiją kvietė gal 15 kartų

Vien šiemet policija, Donato teigimu, kviesta 10-15 kartų. Pareigūnai atvažiuoja, nueina pabendrauti su sargu arba ne, ir išvažiuoja. Triukšmas po policininkų apsilankymo nutyla kokiai valandai.

„Prieš keletą mėnesių gautas oficialus raštas iš policijos, informuojantis, kad pažeidimų nėra, tik mažas gamybinis triukšmas. Neva tai bereikalingai puolam žmones. O viena atvykusi policininkė sakė, kad negyventų pati čia.

Pats didžiausias garsas prasideda tuomet, kai turi eiti miegoti. Aš 6 ryto pradedu darbą, turiu keltis jau 5 valandą, o čia tave pažadina vos po kelių valandų miego. Su kava ir prasėdi. Svėriau 116 kg, dabar 92 kg per tą nemigą ir stresą besveriu. Auginu mažamečius vaikus, tai šie taip pat pabunda nuo to triukšmo. Perkėlėm juos miegoti į kitą namo pusę. Atlekia į lovą vidury nakties pažadinti. Vieną naktį būna lengviau, nes krovinys koks lengvesnis, o kitą... Norėjome net kraustytis lauk iš čia, bet kas pirks tą mūsų namą?“, – retoriškai klausė Donatas.

VIDEO: Aleksotiškių košmarai – triukšmą naktimis kelianti įmonė

Su triukšmu jis kovoja pagarsindamas televizorių. Užsodino ir tujas, tačiau visa tai nepadėjo – pasigavusi ligą, gyvatvorė nuvyto.

Padarė viską, ką žadėjo

15min susisiekė su UAB „Autosabina logistics“ vadovu Vygintu Jūru. Šis nukreipė kalbėti su teritorijos, kurioje veikia jo įmonė, savininku – „Autosabinos“ vadovu Artūru Gudu.

„Mes esame tik nuomininkai, o jis davęs įsipareigojimus, tvorą tą tvėrė, investavo, ten jo pinigai. Aš nieko jums negaliu daugiau pasakyti. Logistikos centre yra dar keli nuomotojai, ne tik mes“, – patikino V.Jūras.

Buvau pažadėjęs, kad uždėsiu tvorą nepermatomą, uždėjau.

Išgirdęs skundo turinį, UAB „Autosabina“ generalinis direktorius A.Gudas pasiteiravo, kas toks skundžiasi.

„Jei iš to gyventojo skundas, tai bukaprotis, nekalbu aš su juo iš viso. Jei iš kitų, kurie skundėsi, tai buvau pažadėjęs, kad uždėsiu tvorą nepermatomą, uždėjau. Turėtų uždengti garsą dalinai. Manau, kad jis uždengiamas, skaičiavau, formules naudojau. Padarėm tvorą 1,8 ant 2 metrų aukščio, uždėjom skardą ir viskas. Vėlyvą pavasarį pastatėm“, – 15min teigė „Autosabinos“ vadovas.

Pasak jo, skundo autorius kalba nesąmones, nes tvora kaip būgnas galėtų suveikti tik tuomet, jei į ją tiesiogiai būtų daužoma.

„Naktį krauna mašinas už 200 metrų nuo tvoros, nesigauna joks būgnas, meluoja konkrečiai. Aš iš tuščio į kiaurą nekalbu, nesu politikas, man nusispjauti ant tų interviu, – patikino pašnekovas, paprašęs atsiųsti gyventojo naktį vaizdo įrašu užfiksuotą iš jo valdomos įmonės teritorijos sklindantį triukšmą. – Aš nuoširdžiai pasakysiu, pažiūrėsiu, kas tai per garsas, ar yra jis „aplamai“, atvažiuosiu pats naktį, kai krauna, pasimatuosiu, pasižiūrėsiu ir tuomet spręsim, nes šiaip man neįdomu jų skundai, aš jau padariau viską, ką žadėjau.“

Policijos teigia sulaukęs tik kartą

Vaizdo įrašas A.Gudui buvo išsiųstas, tačiau komentaro nesulaukta. Kalbėdamas su žurnaliste „Autosabinos“ vadovas pasiūlė pažiūrėti į žemėlapį, kuriame galima įžvelgti, kad aptariama teritorija yra pramoninė zona.

„Jei kam kyla klausimai dėl garsų, tai pramoninė zona, jei kas turi kokių problemų, lai kreipiasi į savivaldybę, prie ko čia aš? Padariau, ką žadėjau, aš pažadų laikausi: užtvėriau tvorą, uždėjau cinkuotą skardą. Pati ta tvora, kur reikia – akustinė, yra labai brangi, atvirai pasakius, yra problemų. Dirba pas mus naktimis, dienomis, per išeigines, taip jau yra“, – patikino A.Gudas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Aleksotiškiai kenčia nuo naktimis keliavo triukšmo
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Aleksotiškiai kenčia nuo naktimis keliavo triukšmo

Jis patvirtino, kad policija buvo atvykusi, tiesa, tik kartą. Ir lankėsi pareigūnai dėl kitų dalykų.

„Vieną kartą buvo dėl triukšmo, paklausė, aš jam (policijos pareigūnui – aut. past.) paaiškinau, kas kaip kur, pasakiau, ką darysiu, pasakiau, kad užtversiu tvorą, taip ir padariau. Aš visiems duodu savo telefoną, viešas jis – nesipykstu nei su vienu kaimynu, bet yra vienas skundikas, dešimtuke Kauno skundikų jis. Yra tokių, kurie trenkti ir skundžią viską visur. Net ir su tuo sutariu“, – teigė verslininkas.

Skundų šiemet negavo

A.Gudas pasiūlė kreiptis į Kauno miesto savivaldybę. 15min žurnalistė tą ir padarė. Pasak Rimanto Vilimo, Viešosios tvarkos skyriaus vedėjo, dėl UAB „Autosabina“ ūkinės-komercinės veiklos keliamo gamybinio-komercinio, transporto triukšmo ankstesniais metais buvo išties gauta piliečių laiškų. O štai šiais metais skundų, pranešimų Viešosios tvarkos skyrius neva tai nėra gavęs.

„Gamybinio-komercinio, transporto keliamo triukšmo matavimus gyvenamoje aplinkoje atlieka Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC). Ankstesniais metais, sprendžiant gamybinio-komercinio, transporto triukšmo mažinimo klausimą, šioje vietoje Kauno miesto savivaldybės administracijos Transporto ir eismo organizavimo skyrius įrengė kelio ženklą Nr. 333 „Stovėti draudžiama“ su papildoma lentele „nuo 19 val. iki 7 val.“ prie įvažiavimo į logistikos sandėlius, taip pat NVSC kartu su Nacionalinės sveikatos priežiūros laboratorijos (NSPL) darbuotojais atliko triukšmo bei cheminių medžiagų (teršalų) koncentracijos gyvenamosios aplinkos ore matavimus.

Atsižvelgiant į laboratorijos pateiktą informaciją, papildomai įrengėme kelio ženklus Nr. 540 „Zona, kurioje draudžiama stovėti“ ( 3 vnt.) ir Nr. 543 „Zonos, kurioje draudžiama stovėti pabaiga“ (3 vnt.). Kauno miesto savivaldybės administracija taip pat kreipėsi raštu į Eismo saugumo komisiją dėl eismo apribojimo arba uždraudimo minėtoje vietovėje. Tokiam siūlymui nebuvo pritarta“, – komentare išdėstė savivaldybės atstovas.

Dėl nakties metu skleidžiamo triukšmo gyventojai, anot jo, turi teisę kreiptis skubios pagalbos telefono numeriu 112 (visą parą), dėl viešosios rimties trikdymo ir kelio ženklų reikalavimų nepaisymo darbo dienomis nuo 8 iki 17 val. galima kreiptis ir į Kauno miesto savivaldybės Viešosios tvarkos skyrių.

Kreipėsi tik vienas gyventojas

Kauno apskrities policijos duomenimis, nuo 2020 metų sausio 1 dienos Lazdijų gatvėje Kaune iš viso registruoti 44 įvykiai. 31 pranešimas susijęs su KET pažeidimais. 11 jų pasitvirtino, kitais atvejais teisenos nepradėtos. Fiksuoti dar 4 pranešimai dėl įvairių viešosios tvarkos pažeidimų, vienas jų – dėl triukšmo. Kiti 9 – dėl kitų nusikalstamų veikų.

„Į pareigūnus šiltuoju metų laiku dėl šios problemos kreipiasi tik vienas gyventojas. Prietaisus, skirtus matuoti triukšmo lygį, turi Visuomenės sveikatos biuras. Jo atstovus reikia kviesti dėl triukšmo matavimo. Patys pareigūnai to neatlieka“, – patikino Kauno apskrities policijos atstovė spaudai Odeta Vaitkevičienė.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Aleksotiškiai kenčia nuo naktimis keliavo triukšmo
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Aleksotiškiai kenčia nuo naktimis keliavo triukšmo

Nusiskundimų sulaukė tik 2015 metais

NVSC kartu su savivaldybių institucijomis dalyvauja apribojant stacionarių triukšmo šaltinių veiklą, taip pat vykdo valstybinę triukšmo kontrolę Valstybinės triukšmo kontrolės tvarkos aprašo nustatyta tvarka. Nusiskundimų dėl iš UAB „Autosabina Logistics“ teritorijos sklindančio triukšmo NVSC buvo sulaukęs 2015 metais. Tuomet buvo atlikti ir matavimai. NVSC duomenimis, administracinė atsakomybė UAB „Autosabina Logistics“ nebuvo taikyta.

Nusiskundimų dėl iš UAB „Autosabina Logistics“ teritorijos sklindančio triukšmo NVSC buvo sulaukęs 2015 metais.

Leistini triukšmo dydžiai gyvenamuosiuose ir visuomeninės paskirties pastatuose bei jų aplinkoje yra nustatyti Lietuvos higienos normoje: gyvenamųjų pastatų gyvenamosios patalpos – ekvivalentinio garso slėgio lygis nakties metu 35 dBA, maksimalaus – 45 dBA; gyvenamųjų pastatų aplinkoje – ekvivalentinio garso slėgio lygis nakties metu 55 dBA, maksimalaus – 60 dBA.

Skundą dėl ūkinėje-komercinėje veikloje naudojamų stacionarių triukšmo šaltinių keliamo triukšmo galima pateikti NVSC departamentams pagal gyvenamąją vietą. Pareiškėjo nurodytu laiku jo gyvenamosiose patalpose ar gyvenamojoje aplinkoje akustinio triukšmo matavimai atliekami nemokamai. Matavimai gali būti atliekami bet kuriuo paros metu bei poilsio ar švenčių dienomis.

Asmuo skundą, kaip rašoma 15min skirtame NVSC komentare, gali pateikti tiek žodžiu, tiek raštu. Kadangi operatyvioji kontrolė vykdoma vertinant triukšmo lygį gyvenamųjų pastatų gyvenamojoje patalpoje ir gyvenamųjų pastatų aplinkoje, pareiškėjas turės sudaryti galimybę paties nurodytu laiku atlikti triukšmo matavimus.

Administracinė atsakomybė už Triukšmo valdymo įstatymo pažeidimus yra numatyta Administracinių nusižengimų kodekso 48 straipsnyje – nuo 50 iki 300 eurų, ir nuo 280 iki 600 eurų, jei pažeidimas padarytas pakartotinai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas