Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 04 14

Nekokybiškai pastatytas Klaipėdos baseinas miestui gali apkarsti: prašoma grąžinti 4 mln. eurų

Prieš dvejus metus atidarytas Klaipėdos baseinas, kuriame, kaip netrukus paaiškėjo, esama nemažai broko, miesto savivaldybei gali apkarsti. Klaipėdos miesto savivaldybės dėl nustatymų pažeidimų prašoma grąžinti 4 mln. eurų Europos Sąjungos lėšų, kurios buvo panaudotos Klaipėdos daugiafunkcio sveikatingumo centro statyboms. Miesto savivaldybė tiesos ieško teisme, kuriame siekia, kad broką sutvarkytų darbus vykdžiusios bendrovės.
Klaipėdoje atidarytas ilgai lauktas baseinas
Klaipėdos baseinas savivaldybei tapo galvos skausmu. / J. Andriejauskaitės / 15min nuotr.

Centrinė projektų valdymo agentūra informavo Klaipėdos savivaldybę dėl grąžintinų lėšų už Klaipėdos baseino statybas. Ji siekia 3,94 mln. eurų. Projektui skirta ES investicijų lėšų suma siekė 12,58 mln. eurų, tad grąžinti prašoma trečdalį lėšų.

Rašte savivaldybei buvo pridėtas atliktas pažeidimų tyrimas ir pažeidimai nustatyti pakartotinai, įvertinus papildomą informaciją, pateiktą Valstybės kontrolės audito ataskaitoje.

Detali informacija apie Valstybės kontrolės pateiktus pastebėjimus ir rekomendacijas skelbiama viešai audito ataskaitoje.

„Priimdami sprendimą atsižvelgėme į tai, kad projekto įgyvendinimas jau yra baigtas, taip pat vadovavomės Valstybės kontrolės pateiktomis rekomendacijomis. Grąžintinų lėšų suma siekia 3 943 234, 90 eurų. Paprastai lėšų grąžinimui numatomas trijų mėnesių terminas“, – 15min į pateikus klausimus atsakė Centrinė projektų valdymo agentūra.

Tiria ir STT

Valstybės kontrolės Europos Sąjungos investicijų audito departamento direktorius Arūnas Siniauskas 15min patikslino, jog audito metu nustatyti su minimu projektu susiję pažeidimai: „Tiekėjo pasiūlymas pakeistas pasiūlymų vertinimo metu, apribota galimybė ūkio subjektų grupei dalyvauti pirkime“ ir „Faktiškai atlikti darbai neatitinka statybos rangos sutartyje numatytų atlikti darbų“.

„Dėl minimo projekto ikiteisminį tyrimą atlieka ir Specialiųjų tyrimų tarnyba. Atsižvelgiant į tai, detaliau situacijos komentuoti negalime“, – į raštu pateiktus klausimus atrašė Valstybės kontrolės atstovas.

Nustatyta, jog Klaipėdos baseine apstu trūkumų – per fasadą bėga vanduo, kuris lietui lyjant patenka ir į kavinės teritoriją. Pats fasadas yra nesandarus, vanduo patenka net ir į baseino zoną. Ant perdangos susidaro pelėsis. Taip pat esama stogo defektų ir kt.

Kreipėsi į teismą

Dėl susiklosčiusios situacijos Klaipėdos savivaldybė kreipėsi į Klaipėdos apygardos teismą. Ji siekia, kad statytojai ištaisytų broką.

Kaip 15min patikslino Klaipėdos apygardos teismo atstovė Dovilė Saulėnienė, ieškovė Klaipėdos miesto savivaldybė pareiškė ieškinį atsakovams UAB „Axis Industries“ ir UAB „Deglas“ dėl įpareigojimo šalinti Klaipėdos baseino trūkumus ir prašo įpareigoti atsakovus ne vėliau per 6 mėnesius nuo sprendimo įsiteisėjimo dienos savo lėšomis pašalinti šiemet vasario 28 dieną užfiksuotus defektus ir dar nepašalintus, anksčiau užfiksuotus trūkumus, o neįvykdžius reikalavimų skirti po 500 Eur baudą už kiekvieną praleistą teismo sprendimo neįvykdymo dieną.

Atsakovas „Axis industries“ taip pat pareiškė ieškinį savivaldybei su prašymu priteisti 100 000 Eur, kuriuos, atsakovo teigimu, savivaldybė neteisėtai nusirašė kaip garantinius pinigus.

Šios dvi bylos vasario mėnesį teismo sprendimu buvo sujungtos.

Atsakovas „Axis Industries“ taip pat prašo taikyti laikinąsias apsaugos priemones ir uždrausti savivaldybei sudaryti ir vykdyti sandorius su trečiaisiais asmenimis dėl Klaipėdos baseino trūkumų šalinimo. Savivaldybė yra paskelbusi viešąjį konkursą dėl Klaipėdos baseino stogo ir fasado trūkumų, tai yra, Valstybės kontrolės nustatytų tų pačių trūkumų, kuriuos prašo atsakovų pašalinti. Šis prašymas bus nagrinėjamas trečiadienio rytą.

„Visomis teisinėmis priemonėmis ginsime miestiečių interesus tiek nuo brokdarių, tiek nuo tarpusavyje nesusikalbančių valstybinių institucijų“, – sakė Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Neniškis. Anot jo, galutinį tašką dėl to, kas kaltas dėl Klaipėdos baseino defektų – jį pastatęs rangovas ar netinkamu eksploatavimu kaltinami baseino valdytojai, – padės teismas. Jis spręs ir dėl būtinybės atlikti statybinę ekspertizę.

Klaipėdos miesto savivaldybės administracija nesutinka su VšĮ „Centrinė projektų valdymo agentūra“ pateiktomis išvadomis dėl 2018 m. įgyvendinto projekto „Klaipėdos daugiafunkcio sveikatingumo centro statyba“ – Klaipėdos baseino – pažeidimų bei sprendimais dėl grąžintinos sumos, todėl dar š. m. balandžio 1 d. pateikė ieškinį Vilniaus apygardos administraciniam teismui.

Nuo naujojo baseino atidarymo išaiškėjo projekto trūkumai, kurie iki šiol nėra pašalinti. Nesitaikstydama su šia situacija Savivaldybė Klaipėdos apygardos teismui yra pateikusi ieškinį rangovams dėl šių trūkumų pašalinimo.

Kaip pranešė savivaldybės atstovai, baseiną stačiusios bendrovės vadovas viešai yra sakęs, kad įmonė atsisakė taisyti defektus, kurie esą atsirado ne dėl jos, o dėl projektuotojų ir valdytojų kaltės. 2018 m. birželio pradžioje atidaryto baseino pastatą projektavo jungtinė Nyderlandų įmonė „Slangen+Koenis International“, turinti didelę patirtį įgyvendinant baseinų projektus, ir Lietuvos architektų biuras „Cloud architektai“. Baseino statybų techninę priežiūrą vykdė UAB „Kelvista“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas