Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2019 08 11

Nelegaliose sostinės gyvūnų kapinėse žmonės raginami išsikasti savo augintinius

Vilniuje, Kairėnų gatvėje, jau ne vienerius metus veikiančios nelegalios gyvūnų kapinaitės greitai turėtų likti tuščios. Bent to reikalauja čia įkalta lentelė, raginanti augintiniams paminklų pristačiusius ir gėlių prisodinusius šeimininkus iškasti ir perkelti jų palaikus į legalias kapines. „Kapavietės ateityje bus likviduotos“, – teigiama skelbime. Tačiau legalių kapinių atstovas abejoja, ar tokie sprendimai yra etiški.
Naminių gyvūnų kapinės Kairėnuose
Naminių gyvūnų kapinės Kairėnuose / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Šalia sostinės Kairėnų kapinių, miškelyje, savo augintinius yra palaidoję kelios dešimtys žmonių. Miškelyje galima matyti gėlių, paminklų ir antkapių, bet dabar šalia jų pastatyta lentelė ragina gyvūnų kapus „iškeldinti“.

Vilniuje šiuo metu veikia vienos legalios gyvūnų kapinės, kuriose palaidoti daugiau nei 100 gyvūnų. Jos įsikūrusios Panerių seniūnijoje.

„Gyvūnų rojaus“ legalių kapinių atstovas Edgaras Baltrušaitis 15min pripažino, kad jis pats tikrai nemato rimtos priežasties skatinti žmones perlaidoti savo gyvūnus, jei šie jau kurį laiką yra palaidoti kitoje vietoje.

„Kai kurie gyvūnai būna jau ir labai seniai palaidoti, suirę, o ir pačiam šeimininkui tikrai nėra labai gražu ir malonu iškasti savo augintinį. Manau, kad tai morališkai nėra teisinga“, – sakė E.Baltrušaitis.

Mūsų visuomenėje jau taip yra susiformavę, kad žmonės gyvūnus laidoja bet kur.

Pasak jo, į legalių kapinių atstovus kreipiasi labai mažai žmonių, norinčių būtent perlaidoti savo augintinius. Kiek daugiau norinčiųjų sulaukiama dėl paprasto palaidojimo, bet tokių atsiranda daugiausiai žiemą.

E.Baltrušaičio teigimu, žmonės savo keturkojus neretai patys palaidoja ne kapinėse, o tiesiog jiems reikšmingose vietose. Vasarą dažniausiai tai būna sodybos, miškeliai ar kitos panašios vietos.

„Mūsų visuomenėje jau taip yra susiformavę, kad žmonės gyvūnus laidoja bet kur, kai kurie nelabai supranta, kad iš viso yra tokios legalios kapinės.

Bet dėl nelegalių kapinių, nemanau, kad tai yra labai blogai. Jei nėra jokio tiesioginio pavojaus, pavyzdžiui, žmonių kapinėms ar statyboms, tai kodėl gi ne“, – sakė kapinių atstovas.

Vis dėlto, kapinių „Gyvūnų rojus“ atstovai priminė ir įspėjo, kad už augintinio laidojimą netinkamoje vietoje miesto savivaldybė gali skirti iki 289 eurų baudą.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Naminių gyvūnų kapinės Kairėnuose
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Naminių gyvūnų kapinės Kairėnuose

Įspėjimų neklauso

Vilniaus miesto savivaldybės Miesto ūkio ir transporto departamento Miesto tvarkymo ir aplinkos apsaugos skyriaus vedėjas Gintautas Runovičius 15min komentavo, kad nelegalioje gyvūnų laidojimo vietoje prie Kairėnų kapinių jau ne kartą buvo įrengtos informacinės lentelės, raginančios žmones perlaidoti savo keturkojus. Tačiau augintinių šeimininkai įspėjimų nepaisė – lentelės vis būdavo sunaikintos.

„Informacinėse lentelėse buvo prašoma perlaidoti savo augintinius į oficialias gyvūnų kapines, esančias Panerių seniūnijoje. Šalia Pirklių gatvės nužymėjome aiškias kapinių ribas, todėl dabar laidojimo plotas padidėjo 4 kartus (apie 1 ha.).

Pavasarį kapinaitės buvo sutvarkytos: pašalinti krūmynai, išvežtos šiukšlės, teritorija aptverta, pastatyti informaciniai stendai su aktualia informacija vilniečiams“, – sakė G.Runovičius.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Gyvūnų kapinės
Luko Balandžio / 15min nuotr./Gyvūnų kapinės

Jo teigimu, Vilniaus miesto savivaldybė turi pasitvirtinusi aiškias taisykles, kaip turi būti laidojami gyvūnai, todėl jie negali būti užkasami bet kur. Taisyklės parengtos vadovaujantis Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos rekomendacijomis, kuriomis privalo vadovautis visi gyvūnų augintojai, laidojantys savo augintinių gaišenas Vilniaus miesto gyvūnų kapinėse.

Ar tokie sprendimai, kai savo mylimo augintinio palaikus šeimininkas turi išsikasti pats, yra etiški, savivaldybės atstovas nekomentavo.

Miesto tvarkymo ir aplinkos apsaugos skyriaus vedėjas G.Runovičius pridėjo reikalavimų sąrašą, kuriuo privalo vadovautis žmonės, norėdami užkasti (palaidoti) savo augintinius:

  • Gyvūnų augintinių gaišenoms užkasti (laidoti) vietos gyvūnų kapinėse skiriamos nemokamai. Gyvūno augintinio laikytojai gali savo augintinio gaišeną užkasti (laidoti) patys arba samdyti trečiuosius asmenis.
  • Prie gyvūnų kapinių įrengiama informacinė lenta, kurioje skelbiama ši informacija: kur galima kreiptis norint užkasti (palaidoti) gyvūnų augintinių gaišenas, darbuotojų, į kuriuos galima kreiptis vardai, pavardės, telefonų numeriai, darbo laikas, gaišenų užkasimo (laidojimo) kvartalų schema.
  • Gyvūnų augintinių gaišenos užkasamos (laidojamos) vadovaujantis Lietuvos Respublikos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2005 m. rugpjūčio 11 d. įsakymu Nr. B1-459 ,,Dėl gyvūnų augintinių gaišenų tvarkymo veterinarijos reikalavimų“:
  • Gaišenas galima užkasti (laidoti) individualiose ar grupinėse duobėse (kapuose);
  • Duobė (kapas) turi būti tokio gylio, kad žemės sluoksnis, užpiltas ant gaišenos (-ų), būtų ne mažiau kaip 1 metro storio.
  • Užkrečiamosiomis spongiforminėmis encefalopatijomis užsikrėtusių gyvūnų augintinių gaišenos negali būti užkasamos (laidojamos) gyvūnų kapinėse. Jos turi būti perdirbamos I kategorijos šalutinių gyvūninių produktų perdirbimo įmonėje.
  • Grupinėje duobėje (kape) gali būti užkasami (laidojami) keli vieno gyvūno augintinio laikytojo gyvūnai, atsižvelgiant į jų rūšį ar dydį, pavyzdžiui, katės, vidutinio dydžio šunys.
  • Užkastų (palaidotų) gyvūnų augintinių gaišenų grupinė arba individuali duobė (kapas), atsižvelgiant į gyvūno (didelio šuns) rūšį, gali būti ne didesnė kaip 1,5 kv. m (1,5x1,0 m).
  • Užkastos (palaidotos) gyvūno augintinio gaišenos individuali duobė (kapas), atsižvelgiant į gyvūno (katės ar vidutinio dydžio šuns) rūšį, gali būti ne didesnė kaip 1 kv. m (1,0x1,0 m).
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Naminių gyvūnų kapinės Kairėnuose
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Naminių gyvūnų kapinės Kairėnuose
  • Užkastos (palaidotos) gyvūno augintinio gaišenos individuali duobė (kapas), atsižvelgiant į gyvūno (smulkaus) rūšį, gali būti ne didesnė kaip 0,75 kv. m (0,75x1,0 m).
  • Užkasus (palaidojus) gyvūno augintinio gaišeną, turi būti pastatytas duobės (kapo) vietą žymintis ženklas (paminklas) – ne aukštesnis kaip 0,6 m nuo žemės paviršiaus. Taip pat gali būti įrengti antkapis ir kapavietės tvorelė, kurių plotas individualioje kapavietėje – ne didesnis kaip 0,5 kv. m, o grupinėje kapavietėje – ne didesnis kaip 1,5 kv. m, atitinkamai individualios ar grupinės kapavietės tvorelė – ne aukštesnė kaip 0,3 m.
  • Atstumas tarp užkastų (palaidotų) gyvūnų augintinių gaišenų kapaviečių turi būti ne didesnis kaip 0,5 m.
  • Gyvūnų kapinių teritorija turi būti suskirstyta gyvūnų augintinių gaišenų užkasimo (laidojimo) kapaviečių kvartalais pagal gyvūnų dydį: dideliems šunims arba grupinėms kapavietėms, vidutinio dydžio šunims ir katėms, smulkiems gyvūnams, pažymėti kvartalų takeliai ir takeliai tarp kapaviečių.
  • Gyvūnų kapinėse draudžiama važinėti transportu (išskyrus specialųjį), šiukšlinti, deginti šiukšles.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas