Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 04 27

Nemenčinės gyventojai greitųjų testų rezultatų negauna, nes SAM dar nežino, kaip juos paaiškinti

Nemenčinėje dėl COVID-19 patikrinta jau daugiau kaip 2,7 tūkst. gyventojų, nustatyti 44 užsikrėtimo atvejai, be bendrovės „Vilnika“ darbuotojų. Žmonėms atlikti ne tik testai iš nosiaryklės, bet ir grietieji testai, tačiau pastarųjų atsakymų žmonės iki šiol nesulaukė. Aurelijus Veryga sako, kad netrukus sulauks, bet specialistai dar rengia išaiškinimus, kaip tuos atsakymus žmonės turės vertinti.
Nemenčinė
Nemenčinė / Valdo Kopūsto / 15min nuotr.

Greitųjų testų rezultatų dar negavo

Pirmadienį Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) pranešė ištirtųjų Nemenčinėje skaičių per pastarąsias septynias dienas nuo balandžio 18 dienos iki balandžio 24 d. Tai šio miestelio Vilniaus rajone gyventojai ir jo įmonėse dirbantys žmonės.

„Nustatyti 44 užsikrėtimo koronavirusine infekcija (COVID-19) atvejai. Tai leidžia teigti, kad situacija Nemenčinėje suvaldyta. Taip pat, atlikus greituosius testus iš kraujo, gauta 70 teigiamų atsakymų – apie šiuos rezultatus žmonės trumposiomis SMS žinutėmis bus informuoti artimiausiu metu“, – pranešime rašė SAM.

Nemenčinės gyventojams buvo atliekami du testai – greitasis testas su kraujo paėmimu ir molekuliniai PGR tyrimai (tepinėliai iš nosiaryklės). Pastarųjų atsakymus žmonės gavo, o štai pirmųjų ne. Kaip 15min sakė Nemenčinėje gyvenantis Jurgis, laukimas tikrai nesumažina nerimo. O jeigu atsakymų net neketinama pateikti, tuomet kam tų tyrimų iš viso reikėję?

Iš pradžių Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento vadovė Rolanda Lingienė sakė, kad problemų kilo savivaldybėje – esą kreiptasi į Vilniaus rajono savivaldybę raštu. Tačiau savivaldybė tvirtino neturinti prieigos prie gyventojų tyrimų rezultatų duomenų, todėl išaiškinimo paprašė SAM.

„Sprendžiama problema“

Paaiškinimo SAM paprašė ir 15min redakcija dar praeitą ketvirtadienį. Pirmadienį SAM pateikė komentarą: „Įvertinus, kad Nemenčinėje užfiksuota daug izoliacijos taisyklių nesilaikymo atvejų, buvo manoma, kad gali būti didelis paplitimas, daug besimptomių atvejų ir nemažai žmonių jau gali būti įgiję imunitetą. Dėl to nuspręsta atlikti serologinius greituosius testus. Taip pat primename, kad atliekami ir molekuliniai PGR tyrimai (tepinėliai iš nosiaryklės).

Šiuo metu sprendžiama problema dėl šių testų atsakymo pateikimo. Atsakymus žmonės gaus artimiausiu metu. Apie tai Sveikatos apsaugos ministerija informuos visuomenę. Tam šiuo metu kaip tik rengiamasi.“

Šiuo metu sprendžiama problema dėl šių testų atsakymo pateikimo. Atsakymus žmonės gaus artimiausiu metu.

Tačiau paprašius patikslinti, kokių kilo problemų dėl šių testų atsakymų, ministerija to nepadarė.

Išaiškinimus dar ruošia

Spaudos konferencijos metu ministras A.Veryga irgi tepasakė, kad atsakymų žmonės tikrai sulauks.

„Specialistai turėjo paruošti tinkamus atsakymus, kaip žmonėms tuos testus reikia interpretuoti. Žmonės yra sulaukę atsakymų dėl tų vadinamųjų laboratorinių testų, kurie vertina, ar žmogus serga, ar ne. Tai buvo pagrindinis tyrimas, kuris teikia žmogui daugiausia informacijos ir buvo jam gyvybiškai reikalingas, kad žinotų, ar turi izoliuoti ir pan.

Dėl kitų testų, jie tikrai gaus atsakymus. Mes paskelbsime ir tam tikrus išaiškinimus, kaip žmonės juos turėtų vertinti“, – teigė ministras.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aurelijus Veryga
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aurelijus Veryga

Pranešime spaudai kiek anksčiau SAM informavo, kad tie žmonės, kur gyvena ir dirba Nemenčinėje ir kurių molekulinių PGR tyrimų (tepinėlių iš nosiaryklės) atsakymai buvo teigiami, t. y. nustatyta, kad žmonės serga, apie tai jau informuoti. Susisiekus su jais, aptarti veiksmai, kurių žmonės turi imtis, taisyklės, kurių jie privalo laikytis, siekdami apsaugoti save ir aplinkinius.

„Tuo metu, tie žmonės, kurių greitieji serologiniai (IgM / IgG) testai, atlikti iš kraujo, buvo teigiami, artimiausiu metu gaus trumpąsias SMS žinutes į tuos telefono numerius, į kuriuos gavo ir atsakymus dėl tepinėlio iš nosiaryklės. Tokių žmonių, šiuo metu turimais duomenimis, yra 70. Svarbu, kad tie žmonės, kurių greitojo testo, atlikto paėmus kraują, rezultatai yra neigiami, jokios žinutės negaus ir jiems niekur nereikia kreiptis“, – teigė ministerija.

SAM paaiškino, ką reiškia atliktų tyrimų rezultatai:

  • jeigu žmogui atliktas tepinėlis iš nosiaryklės yra teigiamas, t. y. žmogui nustatyta koronavirusinė infekcija, o greitasis testas yra neigiamas ir žmogus jokios SMS žinutės dėl to negavo, tai reiškia, kad jis yra užsikrėtęs ir privalo būti izoliacijoje.
  • jeigu žmogui atliktas tepinėlis iš nosiaryklės yra teigiamas, t. y. žmogui nustatyta koronavirusinė infekcija, o greitasis testas taip pat yra teigiamas ir apie tai žmogus informuotas SMS žinute, tai reiškia, kad žmogus šiuo metu vis dar yra užsikrėtęs, privalo būti izoliacijoje ir jam galimai formuojasi imunitetas.
  • jeigu žmogui atliktas tepinėlis iš nosiaryklės yra neigiamas, t. y. žmogui koronavirusinė infekcija nenustatyta, o greitasis testas taip pat yra neigiamas, tai reiškia, kad žmogus neserga.
  • jeigu žmogui atliktas tepinėlis iš nosiaryklės yra neigiamas, t. y. žmogui koronavirusinė infekcija nenustatyta, o greitasis testas yra teigiamas ir apie tai žmogus informuotas SMS žinute, tai reiškia, kad žmogus šiuo metu nėra užsikrėtęs, tačiau galimai jau anksčiau sirgo koronavirusine infekcija.

Taip pat pateikta tokia lentelė:

  • Greitasis testas

    tepinėlis iš nosiaryklės

    ką reiškia?

    +

    +

    Žmogus serga koronavirusine infekcija, jam galimai formuojasi imunitetas

    -

    -

    Žmogus neserga koronavirusine infekcija

    +

    -

    Žmogus šiuo metu neserga, tačiau galimai koronavirusine infekcija sirgo anksčiau

    -

    +

    Žmogus serga koronavirusine infekcija

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas