Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 11 23

Nepaprastoji padėtis migrantų stovyklose: telefonus tebeturi 95 proc., NVO tęsia veiklą

Prieš dvi savaites migrantų apgyvendinimo vietose įsigaliojusi nepaprastoji padėtis aštresnio neigiamo poveikio, dėl kurio nuogąstavo žmogaus teisių gynėjai, atrodo, neatnešė. Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) vado pavaduotojo Rimanto Petrausko teigimu, kol kas susisiekimas yra apribotas tik penkiems procentams visų migrantų, su jokiais veiklos ribojimais nesusidūrė ir pagalbą teikiančios nevyriausybinės organizacijos. Tiesa, žiniasklaida į migrantų apgyvendinimo vietas neįleidžiama.
Migrantų stovykla Medininkuose
Migrantų stovykla Medininkuose / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Nerimas dėl migrantų teisių

Seimo sprendimu pirmą kartą Lietuvos istorijoje įvesta nepaprastoji padėtis nuo lapkričio 10 dienos mėnesiui įsigaliojo pasienyje su Baltarusija ir penkiose migrantų apgyvendinimo vietose.

Įvedus nepaprastąją padėtį pasienio ruože ir dar penkis kilometrus nuo jo į šalies vidų esančioje teritorijoje nustatomi draudimai atvykstantiems į ją ir keliaujantiems jos viduje. Taip pat – įvairūs papildomi ribojimai bei įgaliojimai pareigūnams.

Nutarime taip pat numatyta galimybė Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) pareigūnų sprendimu riboti migrantų teisę „susirašinėti, vykdyti pokalbius telefonu ir kitaip susižinoti, naudojant prieigą prie mobilaus ir interneto ryšio, prireikus apribojant galimybę naudotis ryšio priemonėmis“.

Išimtis numatyta kreipiantis į Lietuvos institucijas ar įstaigas.

Būtent šie ribojimai sukėlė nuogąstavimų, kad nepaprastoji padėtis apribos ir taip gana apribotas migrantų teises, atims iš jų ryšį su išoriniu pasauliu, artimaisiais, advokatais ar nevyriausybinėmis organizacijomis.

Telefonų neturi penki procentai migrantų

Visgi, VSAT vado pavaduotojo R.Petrausko teigimu, nors nepaprastoji padėtis ir leidžia imtis tokių priemonių, kol kas to daryti neprireikė ir absoliuti dauguma migrantų toliau laisvai naudojasi mobiliaisiais telefonais.

„Kol kas tai labai ribotai taikoma. Jeigu ir neturi telefonų, šiai dienai, tai turbūt yra tik apie kokius penkis procentus gyventojų visuose centruose“, – pirmadienį 15min sakė pareigūnas.

Iš viso šiuo metu VSAT valdomuose apgyvendinimo centruose Medininkuose, Pabradėje ir Kybartuose gyvena kiek daugiau nei 2,5 tūkst. migrantų, tad penki procentai jų sudarytų apie 125 žmones.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas