Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 09 28

Nepriežiūra baigėsi nelaime: į kelią išbėgęs arklys susidūrė su automobiliu, nukentėjo šeima

Į avariją patekusi jauna šeima iš Vilniaus rajono džiaugiasi bent tuo, kad visi liko gyvi, o trimetis sūnus ir nenukentėjo. Tačiau jų automobilis jau tinka tik metalo laužui. Dėl eismo įvykio kaltas arklys – be priežiūros dažnai netoli Ažulaukės, Nemenčinės apylinkėse vaikštinėjantys arkliai jau ne kartą gąsdino vairuotojus. Šįkart susidūrimo neišvengta.
Į kelią iššokęs arklys susidūrė su mašina – nukentėjo šeima
Į kelią iššokęs arklys susidūrė su mašina – nukentėjo šeima / Asmeninio archyvo nuotr.

Institucijos – bejėgės?

Apie tai, kad Vilniaus rajone, Ažulaukės kaime ir jo apylinkėse, galima pamatyti laisvėje vaikštinėjančią arklių kaimenę, 15min rašė dar prieš pusantrų metų. Tuomet vietos gyventojai ir tie, kurie nuolat važinėja pro šias vietoves, skundėsi, kad neprižiūrimi arkliai gąsdina vairuotojus, nes išbėga į gatvę.

Vilniaus rajono ūkininkas Ivanas V. 15min pasakojo, kad jau nebežino nei ką daryti, nei kur kreiptis dėl į laisvę vis sugebančių ištrūkti svetimų arklių kaimenės. Apie 20 arklių laksto palei kelią, per kurį nevengia perbėgti, trypia pasėlius, rupšnoja žiemkenčius, gadina šieno rulonus.

Tačiau nei policija, nei Vilniaus rajono savivaldybė, nei Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) pagelbėti gyventojams nesugebėjo, nors buvo net svarstoma arklius konfiskuoti. Sužinoti, kas yra šių arklių šeimininkai, irgi sekėsi sunkiai, jų vardų teigė negalinčios skelbti ir institucijos. Kaimynai gynėsi nebenorintys su jais turėti nieko bendro.

Plačiau skaitykite čia: Vilniaus rajone lakstantys arkliai trypia pasėlius, gąsdina vairuotojus: institucijos – bejėgės.

Per pastaruosius pusantrų metų vis dėlto iki arklių konfiskavimo nebuvo prieita. Ir arkliai toliau be priežiūros ganėsi pakelėse, neretai nuklysdami ant kelio. Prieš savaitę toks vieno iš jų išėjimas baigėsi skaudžia nelaime.

Susidūrė tamsoje

Netoliese gyvenanti šeimą praeito antradienio, rugsėjo 21-osios, vakarą važiavo keliu Nemenčinė-Sužionys-Jonėnai ir ties Vėriškėmis susidūrė su arkliu. Kaip pasakojo tąkart „VW Golf“ vairavusi Agnė (pavardė redakcijai žinoma), tamsiu paros metu arklys išbėgo į kelią ir įvyko avarija.

„Visiškai netikėtai išbėgo. Nukentėjome... Vyras ligoninėje su kaklo slanksteliu sulaužytu, man priekiniai dantys išmušti, nosis sulaužyta. Ačiū dievui, sūnelis nenukentėjo. Automobilis visiškai sumaitotas“, – guodėsi Agnė.

Moters teigimu, policija ėmėsi tyrimo, kol kas ji ir pati nežinanti, kas laukia toliau.

„Ir toliau tie arkliai palaidi vaikšto. Kai tą patį vakarą, jau naktį, apie vidurnaktį, mano giminaičiai važiavo pasiimti mūsų sūnelio iš ligoninės, tai tie arkliai tebestovėjo ant kelio.

Čia visi mato juos, o tose arklidėse dirba vienas neįgalus žmogus, jis susižalojęs koją, tai jis tikrai negali spėti paskui tuos arklius. O šeimininkui, kaip suprantu, nusispjauti“, – piktinosi Agnė.

Nukentėjome... Vyras ligoninėje su kaklo slanksteliu sulaužytu, man priekiniai dantys išmušti, nosis sulaužyta. Ačiū dievui, sūnelis nenukentėjo.

Jos teigimu, lyg yra du savininkai, tačiau kuris iš jų tikrasis, ji sako iki šiol nesuprantanti

Agnė neslėpė, kad arklių kaimenę matydavo gana dažnai pravažiuodama pro šalį, tačiau šįkart susidūrimas buvęs tiesioginis ir labai skaudus.

Moteris sakė kol kas laukianti policijos išvadų, o tada jau matysianti, ko dar galės imtis. Tačiau neatmeta ir skundo savivaldybei, ir ieškinio teismui, nes žala šeimai padaryta nemaža.

„Net atsiprašymo nesulaukėme. Juk galėjome žūti, nes automobilis visiškai sumaitotas“, – teigė Agnė.

VIDEO: Nufilmavo, kas lieka iš automobilio, kai į kelią išbėga arklys

Policija pradėjo tyrimą

Vilniaus apskrities VPK atstovai kol kas daug informacijos dėl šio eismo įvykio neteikia.

„2021-09-21 apie 20.08 val., Vilniaus r., kelyje Nr. 5215 Nemenčinė-Sužionys-Jonėnai 4 km 520 m., moteris (g. 1998 m.), vairuodama automobilį „VW Golf“, susidūrė su paliktu be priežiūros ir į kelio važiojamąją dalį išbėgusiu arkliu. Eismo įvykio metu nukentėjo: automobilio vairuotoja, keleivis vyras (gim. 1995 m.), keleivis (gim. 2018 m.).

Arklys eismo įvykio vietoje nugaišo“, – tokia yra pirminė policijos informacija apie patį įvykį.

Taip pat yra pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl Kelių transporto eismo saugumo ar transporto priemonių eksploatavimo taisyklių pažeidimo.

Skundų nebegaudavo

Vilniaus rajono savivaldybė, kurios Viešosios tvarkos skyrius anksčiau irgi yra ne kartą sulaukęs skundų dėl neprižiūrimų arklių kaimenės, dabar sako, kad „pastaruoju metu Vilniaus rajono savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos skyrius skundų dėl Ažulaukės k. laikomų arklių nėra gavęs“.

„Skyriaus turimais duomenimis, šį probleminį klausimą pagal kompetenciją toliau kontroliuoja Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT). Kaip jau ir minėta anksčiau, 2019 m. administracinėn atsakomybėn pagal Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodeksą (ANK) 346 buvo patrauktas J. O., taip pat 2019 m. administracinėn atsakomybėn, pagal ANK buvo patrauktas ir A. K.

Administracinėn atsakomybėn patrauktiems asmenims buvo paskirtos piniginės baudos“, – tiek informacijos apie senesnes baudas teturi Vilniaus rajono savivaldybė.

VMVT irgi sako, kad buvo gavusi skundų dėl tų pačių arklių Vilniaus rajone. Tačiau tai buvo prieš daugiau nei metus.

„Buvo nustatyta arklių nepriežiūra: ganykloje buvo pašalinių daiktų, arkliai turėjo galimybę ištrūkti iš aptvaro. Patikrinimo metu arkliai buvo sveiki, nesužaloti, žūtis jiems negrėsė, tad juos konfiskuoti nebuvo pagrindo.

Ažulaukės gyventojų nuotr./Laisvai vaikštantys arkliai šalia Ažulaukės kaimo Vilniaus rajone
Ažulaukės gyventojų nuotr./Laisvai vaikštantys arkliai šalia Ažulaukės kaimo Vilniaus rajone

Už nustatytus pažeidimus arklių savininkui buvo surašytas administracinių nusižengimų protokolas ir pagal Administracinių nusižengimų kodeksą skirta piniginė bauda, o savininkas įpareigotas ištaisyti nustatytus pažeidimus. Daugiau pranešimų dėl minimo arklių savininko Valstybinėje maisto ir veterinarijos tarnyboje nebuvo gauta“, – teigia VMVT.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas