Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 01 30

Neris teršta beveik Vilniaus centre: gaudo naftos teršalus, neatmetami piktavališki veiksmai

Visiškai šalia Vilniaus Senamiesčio pastebėta Neries tarša. Kaip praneša Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas, tai, kad ties P.Vileišio ir K.Jauniaus gatvių sankirta į upę liejasi teršalai, pranešta trečiadienio rytą. Ugniagesiams teko teršalus stabdyti sorbuojančiais bonais. Darbus perėmė „Grinda“, kurios teigimu tai galėjo būti ir piktavališka tarša.
Į Nerį Vilniaus Antakalnyje tekėjusias nuotekas stabdo bonais
Į Nerį Vilniaus Antakalnyje tekėjusias nuotekas stabdo bonais / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Pastatė bonus

Pranešimas apie tai, kad į Neries upę iš nuotekų vamzdžio ties P.Vileišio ir K.Jauniaus g. sankirta liejasi teršalai, gautas trečiadienį kiek po 10 val. ryte. Teigta, kad į Neries upę teršalai liejasi iš nuotekų vamzdžio.

Anot ugniagesių, „atvykus iš nuotekų vamzdžio teršalai tekėjo į upę“. Buvo pastatyti bonai, aptvertas apie 10 kv. m plotas, tad teršalų patekimas į upę apribotas. Panaudoti 5 sorbuojantys bonai.

Toliau darbus perėmė UAB „Grinda“. Jos atstovai ketvirtadienį 15min sakė, kad tai galėjo būti ir piktavališka tarša.

„Gavus pranešimą apie momentinį naftos teršalais užterštą nuotekų pliūpsnį, operatyviai buvo pastatytos boninės užtvaros, sugeriančios naftos teršalus. Sprendžiant pagal taršos pobūdį, labiausiai tikėtina, kad lietus nuplovė gatvėje ar stovėjimo aikštelėje nuvarvėjusius tepalus – juk vienas lašelis naftos produktų plėvelė padengia apie 1 kv. m. vandens paviršiaus.

Vis dėlto neatmetame ir piktavališkos taršos tikimybės, todėl boninės užtvaros liks prie išleistuvo kelias dienas.

Vis dėlto neatmetame ir piktavališkos taršos tikimybės, todėl boninės užtvaros liks prie išleistuvo kelias dienas, o „Grindos“ ekologinės priežiūros laboratorijos specialistai stebės ištekančius vandens srautus ir, taršai pasikartojus, ieškos taršos šaltinio“, – teigė bendrovės atstovas Egidijus Steponavičius.

Pranešimų – daugybė

Pastaruoju metu, po to, kai atskleista informacija apie „Grigeo Klaipėda“ teršalus Kuršių mariose, pranešimų apie vienur ar kitur pastebėtą taršą itin padaugėjo. „Vilniaus vandenys“ tikrino visus nuotekų šulinius sostinėje, ieškodami, kas galėjo išleisti į nuotekų tinklus plastmasės atliekas. Buvo rasti bent keli galimi šaltiniai, tyrimą perėmė prokuratūra.

Dėl plastmasės dalelių Neryje garsiai prabilo visuomenininkai iš asociacijos „Lašišos dienoraštis“ ir žvejai. „Vilniaus vandenys“ teisinosi neturintys galimybių sulaikyti tokių smulkių teršalų, todėl buvo priversti patys gamintis savadarbius filtrus, tačiau net ir jie viso plastiko srauto nesulaikydavo.

Šią savaitę fermoje Čekiškių kaime aptikti kalnai plastiko atliekų. Apie šį radinį paskelbė Vilniaus vicemeras Valdas Benkunskas, į vietą vykęs kartu su partiete konservatore Seimo nare Aiste Gedviliene. Ji jau kreipėsi į Vilniaus apygardos prokuratūrą dėl galimai padarytos nusikalstamos veikos ir ikiteisminio tyrimo pradėjimo.

Plačiau skaitykite čia: Ne perdirba, o sandėliuoja fermoje: Vilniaus pašonėje aptikti sukrauti plastiko kalnai

Fermą yra išsinuomojusi bendrovė „Countryplast“, kurios komentaro 15min kreipėsi dar antradienį, vos paaiškėjus informacijai apie radinį. Bendrovė antradienio vakarą pažadėjo jį pateikti per 48 valandas: „Šis atvejis yra perdėtai angažuotas, tikrai čia nėra nieko panašaus į nelegalų sąvartyną. Tiesiog vykdomos normali ūkinės veiklos (nors ir vizualiai nepatrauklios) dalis. Siekiant išvengti neteisingų interpretacijų, ką jau dabar matome žiniasklaidoje, savo poziciją raštu pateiksime artimiausiu metu per 48 val., bendradarbiausime su visomis kompetentingomis institucijomis.“

Ketvirtadienį iki pietų šio komentaro 15min nesulaukė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas