Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 10 29 /18:26

Neskelbtas susitikimas: G.Nausėda ragina G.Landsbergį nedelsti dėl R.Karoblio skyrimo

Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda penktadienį susitiko su užsienio reikalų ministru Gabrieliumi Landsbergiu ir paragino jį pradėti procedūras, kad Raimundas Karoblis galėtų būti paskirtas ambasadoriumi Europos Sąjungoje. Tai 15min patvirtino prezidento atstovas spaudai Ridas Jasiulionis. Šis susitikimas iš anksto nebuvo skelbtas.
Gitanas Nausėda, Raimundas Karoblis ir Gabrielius Langsbergis
Gitanas Nausėda, Raimundas Karoblis ir Gabrielius Langsbergis / 15min nuotr.

„Patvirtiname, kad šiandien lankėsi užsienio reikalų ministras, kuris su Respublikos prezidentu aptarė užsienio politikos klausimus ir buvo dar kartą informuotas, kad R.Karoblio kandidatūra, valstybės vadovo vertinimu, yra tinkama į šalies ambasadorius ES, o reikalingos skyrimo procedūros turėtų prasidėti neatidėliojant“, – 15min sakė R.Jasiulionis.

Susitikimas surengtas praėjus porai dienų po to, kai G.Nausėda viešai paskelbė, kad yra pasirengęs svarstyti buvusio krašto apsaugos ministro, ilgamečio diplomato R.Karoblio kandidatūrą į Lietuvos ambasadoriaus ES pareigas. Anksčiau šalies vadovas šią kandidatūrą buvo atmetęs.

G.Landsbergis į tai atsakė, kad yra maloniai nustebintas, o kandidatūra turėtų būti suderinta „tyliųjų derybų“ būdu. Kartu jis pareiškė, kad šiuo metu „puikiai dirba“ ir laikinai pareigas einantis ambasadorius Simonas Šatūnas.

15min žiniomis, prezidentas anksčiau yra atmetęs konservatorių siūlymą S.Šatūną skirti nuolatiniu ambasadoriumi.

Tuo metu Vyriausybės filtro nepraėjo prezidento siūlymai į šias pareigas skirti Europos Komisijoje dirbantį Vygandą Jankūną, talkinusį G.Nausėdai prezidento rinkimų kampanijos metu, ir šalies vadovo patarėją Sigitą Mitkų.

Neseniai kaip kompromisas pasiūlyta Užsienio reikalų ministerijos diplomatė Asta Radikaitė, tačiau, šaltinių teigimu, jos kandidatūrą blokavo Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Žygimantas Pavilionis.

Metų pradžioje G.Nausėda yra sakęs, kad tiek R.Karobliui, tiek buvusiam užsienio reikalų ministrui Linui Linkevičiui reikalingas „politinio atšalimo“ laikotarpis, todėl nematė galimybės juos skirti ambasadoriais Vašingtone ir Briuselyje.

Prezidento patarėja Asta Skaisgirytė ketvirtadienį interviu LRT teigė, kad R.Karoblis sutiktų kandidatuoti į Lietuvos ambasadorius ES.

Ji taip pat teigė, kad prezidento minėtas atšalimo laikotarpis tiek vienam, tiek kitam eksministrui jau yra praėjęs.

Lietuva ambasadoriaus ES neturi nuo praėjusių metų rugpjūčio, kai šias pareigas baigė eiti Jovita Neliupšienė. Prezidentui ir Vyriausybei nesutarus dėl kandidatūrų, šiuo metu Lietuvos atstovybei ES laikinai vadovauja Simonas Šatūnas.

Ambasadorius Vyriausybės teikimu skiria prezidentas, pritarus Seimo Užsienio reikalų komitetui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas