Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2017 11 17

Neteisėtai atleisti: du odontologai laimėjo bylą prieš Kauno Dainavos polikliniką

Dainavos poliklinikos odontologas Darius Žebrauskas iš darbo, remiantis Kaune vykdoma poliklinikų reorganizacija, atleistas pernai spalį. Jis sutiko su etatų mažinimu, tačiau prieštaravo kriterijui, pagal kurį pasirinkta, kas paliks darbą. Vyro įsitikinimu, atleidimo lapelį jis gavo dėl to, kad „kėlė bangas“. Savo tiesą jis įrodė teismuose, tačiau darbdavys nepasiduoda – ruošia kasacinį skundą.
Dainavos poliklinika
Darius Žebrauskas laimėjo bylą prieš Dainavos polikliniką

Dar šių metų kovą 15min kalbintas D.Žebrauskas teigė, jog Dainavos poliklinikoje išdirbo 17 metų. Pastaraisiais metais jis vis dažniau prakalbdavo apie negerus dalykus savo darbovietėje: reiškė priekaištus dėl išpūsto administracijos aparato, prasto lėšų paskirstymo, kovojo dėl didesnių atlyginimų bene mažiausiai iš medikų uždirbantiems odontologams, kritikavo naujas apmokestintas paslaugas. Kadangi vis „kėlė bangas“, parankus šis darbuotojas valdžiai tikrai nebuvo.

Dariaus Žebrausko asmeninio albumo nuotr./Odontologas Darius Žebrauskas
Dariaus Žebrausko asmeninio albumo nuotr./Odontologas Darius Žebrauskas

Tad, pašnekovo įsitikinimu, nenuostabu, jog pernai prasidėjus Kauno poliklinikų reformai ir ėmus atleidinėti gydytojus, pirmiausiai vadovybės akys nukrypo į jį. Tuomet priimtas sprendimas paskaičiuoti kiekvieno odontologo darbo efektyvumą: išvestas pacientų apsilankymo per valandą vidurkis. Tuos, kurių skaičius mažiausias, nuspręsta atleisti, kaip neefektyviai dirbusius.

Pasak D.Žebrausko, po teismo spendimų jie abu buvo grąžinti į darbą Dainavos poliklinikoje. Kolegė tebedirba, tačiau jis buvo priverstas su senąja darboviete atsisveikinti antrą kartą: darbdavys nesutiko suderinti darbo grafiko.

D.Žebrauskas su tokiu kiekybiniu kriterijumi nesutiko. Juk, pasak jo, per valandą gali uždėti dvi plombas, taip pat gali išrašyti ir daug profilaktinio patikrinimo lapelių. Be to, nebuvo atsižvelgta ir į darbo stažą, nepasiūlytos kitos laisvos pareigos įstaigoje.

Bylą laimėjo – į darbą sugrįžo

Gavęs įspėjimą apie atleidimą, D.Žebrauskas kreipėsi į darbo ginčų komisiją, vėliau – į teismą. Tą padarė ir dar viena atleista kolegė – Vilija Šeškevičienė.

„Taigi laimėjome tiek Kauno apylinkės, tiek Kauno apygardos teisme. Be to, lapkričio 2 dieną sprendimą priėmęs apeliacinis teismas pabrėžė, kad kriterijus, pagal kurį mus atleido Dainavos poliklinikos vadovas Paulius Kibiša, yra ydingas, neobjektyvus ir nepriklausantis nuo darbuotojo.

Be to, pažeistas Darbo kodeksas, nes atleidimo laikotarpiu nepasiūlė mums laisvų darbo vietų poliklinikoje, o priėmė naujus žmones į pareigybes, atitikusias mūsų kompetencijos ribas. Taigi kaip ir spėjau, atleidimo kriterijai buvo parinkti, specialiai norint atleisti neparankius administracijai žmones. Su tuo ir sveikinu mūsų jauną demokratiją“, – ironizavo pašnekovas.

Pasak jo, po šių teismo spendimų jie abu buvo grąžinti į darbą Dainavos poliklinikoje. Kolegė tebedirba, tačiau jis buvo priverstas su senąja darboviete atsisveikinti antrą kartą: darbdavys nesutiko suderinti darbo grafiko su naująją pašnekovo darbo vieta – atmestas prašymas susimažinti darbo krūvį Dainavos poliklinikoje, taip išdėstant darbo valandas abejose darbovietėse.

„Kai paklausiau motyvo, atsakė, jog tai – principo reikalas. Tuomet parašiau prašymą išeiti iš darbo Dainavos poliklinikoje savo noru, nesant galimybės suderinti darbo grafikų. Šiuo metu dirbu privačioje klinikoje, tiesa, tenka pavažinėti į kitą miestą, bet darbo sąlygomis esu patenkintas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Dainavos poliklinikoje
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Dainavos poliklinikoje

Situaciją, praėjus vieneriems metam po atleidimo, vertinu dvejopai. Viena vertus, įrodėme, kad buvome atleisti neteisėtai. Teigiamas dalykas – kolegė grįžo į darbą. Kita vertus, sugaišta galybė laiko, o pergalė tereiškia tiktai moralinį džiaugsmą įrodžius tiesą“, – patikino D.Žebrauskas.

Kriterijus realiai neįgyvendinamas

Kauno apylinkės teismas gegužės 3 d. konstatavo, kad darbdavio parinktas kriterijus („Apsilankymų pas gydytoją per 1 faktiškai dirbą darbo valandą rodiklis“) neturi apskritai nieko bendra su darbuotojo – gydytojo kvalifikacija, jis buvo diskriminacinis, nepagrįstai nustatytas, priklausantis nuo daugelio veiksnių, kurie apskritai neturi nieko bendra su darbuotojo asmeniu, jau nekalbant apie jo dalykines savybes.

Jokiuose teisės aktuose nėra įtvirtintas kiekybinis kriterijus, kad paslaugos turi būti teikiamos greitai. Visiškai akivaizdu, kad sveikatos priežiūros srityje tas ne tik yra neįmanoma, bet ir prasilenkia su pačia sveikatos priežiūros esme.

Apeliacine tvarka bylą nagrinėjęs Kauno apygardos teismas taip pat patvirtino, jog Dainavos poliklinikos vadovybės pasirinktas vertinimo kriterijus gali nuolatos kisti, todėl yra nepatikimas. Be to, kriterijus realiai neįgyvendinamas, kadangi pas kai kuriuos gydytojus eilė siekia 25-30 dienų, yra daug pacientų, kurie neatvyksta, taip dirbtinai didindami eiles.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Paulius Kibiša
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Paulius Kibiša

Dainavos poliklinikos direktorius P.Kibiša į diskusijas dėl pralaimėtos bylos nesileido: „Šiuo metu yra ruošiamas kasacinis skundas Aukščiausiajam teismui, todėl nuo komentarų esu priverstas susilaikyti. Išnagrinėjus bylą aukščiausioje instancijoje, mielai pasidalinsiu mintimis“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas