Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 05 02

Netikėtas užpuolimas galimas tik iš oro: kaip apsaugota Lietuva?

Žvalgybos duomenys iš karto parodytų, jeigu Rusija pradėtų telkti karinius pajėgumus prie NATO sienų – lygiai kaip prieš karą Ukrainoje. Tad netikėto puolimo negali būti, nebent tai būtų raketų ataka. Kiek nuo to apsaugota Lietuva, siekianti, kad Aljanso oro policijos misija virstų gynybine?
NATO naikintuvai
NATO naikintuvai / Lenkijos krašto apsaugos ministerijos nuotr.

Vienas iš Lietuvos siekių, įtvirtintų Seimo rezoliucijoje dėl penkių pagrindinių mūsų šalies tikslų NATO aukščiausio lygio susitikime Vilniuje, – sustiprinti integruotą oro ir priešraketinę gynybą, įskaitant oro gynybos pajėgumus Lietuvoje bei regione, taip užtikrinant sklandų perėjimą iš oro policijos į oro gynybą.

Kaip anksčiau aiškino Krašto apsaugos ministerijos atstovai, mūsų šalis nori, kad būtų sustiprinta mūsų oro erdvės apsauga, o šalia NATO oro policijos misijos būtų sukurtas rotacinis oro gynybos modelis.

Aljanso oro gynybos stiprinimas apimtų ne tik papildomus sąjungininkų naikintuvus, bet ir antžeminių oro gynybos sistemų dislokavimą regione.

Berlyne viešėjęs prezidentas Gitanas Nausėda sakė Vokietijos kanclerio Olafo Scholzo klausęs, ar jie mato galimybę Lietuvoje dislokuoti oro gynybos sistemas rotaciniu pagrindu, prisidėti tam tikrais elementais.

Esą vokiečiai vertins savo galimybes.

Kur arčiausiai dislokuotos sistemos?

NATO generalinio sekretoriaus Jenso Stoltenbergo teigimu, tai, kad Aljansas turi daugiau pajėgų Baltijos regione, taip pat ir oro, jūrų, pakeitė oro gynybos galimybes.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai