Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 10 14

NKC vakcinacijos ture – ir netikėti iššūkiai, ir rekordai

Keturi mėnesiai, 117 išvykų į mobiliuosius punktus įvairiuose Lietuvos kampeliuose, daugiau nei 25 tūkst. nuo koronaviruso infekcijos paskiepytų žmonių. Nors prieš imantis atsakingos misijos Nacionalinio kraujo centro (NKC) komandai rūpėjo ne konkretūs skaičiai ar rekordai, tokia vakcinacijos turo po šalį sėkmė pasiaukojamai dirbusiems žmonėms turbūt reiškia prasmingiausią įvertinimą.
Nacionalinio kraujo centro (NKC) turas
Nacionalinio kraujo centro (NKC) turas / NKS

Skiepui – iki 30 sekundžių

NKC direktorius Daumantas Gutauskas neneigė – įstaigai, kurioje dirba apie 200 žmonių, šis Vyriausybės kanceliarijos įpareigojimas reiškė nemenką iššūkį.

„Teko smarkiai optimizuotis ir susitelkti. Nemaža dalis darbuotojų dirbo aukodami laisvadienius, susitrumpindami atostogas. Be to, tuo pačiu metu užtikrinome ir kraujo komponentų poreikį visoms Lietuvos įstaigoms, kurių yra daugiau nei 70“, – kalbėjo D. Gutauskas.

Neabejotinai stipria paspirtimi mobiliai NKC komandai tapo turo metu talkinę karo medikai, „Caritas“ savanoriai ir lankytų savivaldybių atstovai.

NKC vadovo teigimu, būtų galima įvardyti ne vieną pasiektų rezultatų dedamąją: pradedant specialistų profesionalumu, įstaigos mobiliosios donorystės patirtimi ir baigiant organizuotumu, sklandžiu komandiniu darbu.

NKC/NKC direktorius Daumantas Gutauskas
NKC/NKC direktorius Daumantas Gutauskas

Antai išvykos Marijampolėje metu fiksuotas savotiškas rekordas – paskaičiuota, kad čia paskiepijus 670 žmonių dvi NKC slaugytojos vienam žmogui vakcinuoti sugaišo mažiau nei 30 sekundžių.

Įvertino vakcinos privalumą

Kaip prisiminė D. Gutauskas, šios iniciatyvos idėja „atvežti vakciną prie durų“ iš pradžių buvo orientuota į vyresnio amžiaus ir mobilumo sutrikimų turinčius asmenis vakcinacijos prasme atsiliekančiose šalies vietovėse.

Akcijos tapo tokios populiarios, kad ties vakcinacijos punktais nusidriekdavo 200–300 žmonių eilė.

Tačiau akcijos tapo tokios populiarios, kad ties vakcinacijos punktais nusidriekdavusiose 200–300 žmonių eilėse rikiuodavosi anaiptol ne vien vyresnio amžiaus gyventojai. Mobilios komandos specialistams taip pat ne kartą teko girdėti, jog žmonės dėl skiepo pasiryždavo įveikti ir po 50–100 km.

Tad didžiulis mobiliosios vakcinacijos poreikis pakoregavo tiek turo geografinį maršrutą, tiek išvykų grafiką – kai kuriose vietovėse lankytasi net po trejetą kartų.

„Žinoma, šia prasme labai pasitarnavo ir mums paskirta „Janssen“ vakcina, kuri patogi tuo, jog reikalinga tik viena dozė“, – kalbėjo pašnekovas.

Regi svarbų savivaldos indėlį

NKC direktoriaus D. Gutausko pastebėjimu, be rezervuotų žmogiškųjų išteklių, teko susidurti ir su atitinkamais veiklos specifiką atliepiančiais iššūkiais.

Pavyzdžiui, vakcinacijos eigą atvykus į konkrečią vietą ne maža dalimi diktavo oro sąlygos, o atidarius pusiau stacionarų skyrių Palangoje prireikė koreguoti numatytą planą.

„Buvo tikimasi, kad poilsiautojai aktyviai vakcinuosis. Tačiau šis sumanymas nepasiteisino, nes žmonės baiminosi, kad galimi šalutiniai poveikiai po skiepo sugadins jų atostogas. O kai nusprendėme į Palangą vykti tik sekmadieniais, išvykstantys poilsiautojai jau mielai vakcinuodavosi“, – kurortines realijas prisiminė pašnekovas.

Anot D. Gutausko, natūralu, kad skirtingose vietose įvairavo ir norinčiųjų pasiskiepyti aktyvumas.

„Teko pastebėti, kad ten, kur su mumis nuoširdžiai bendradarbiavo savivaldos atstovai, ši akcija pritraukė ir daugiau žmonių. Tad jų pagalba mums jau atvažiavus, jų glaudus ryšys su vietiniais gyventojais, įtraukiant seniūnus, seniūnaičius, taip pat pasitelkiant savo įvairius viešinimo kanalus, buvo labai svarbus“, – pripažino D. Gutauskas.

Dalytis geru pavyzdžiu

NKC vadovo nuomone, kalbant apie visos populiacijos vakcinacijos tendencijas, Lietuva neiškrenta iš bendro Europos konteksto, o situacija turi resursų gerėti.

„Žinoma, yra tokių žmonių, kurie nesiskiepys kategoriškai. Tačiau manau, kad dalį tų, kurie vis dar neapsisprendę, geriausiai įtikintų jų pasiskiepiję artimieji, – įžvalgomis dalijosi D. Gutauskas. – Nes jei tai darys NKC vadovas ar koks politikas iš ekrano, tai nebus taip paveiku. Šiandien tiesiog raginčiau artimoje aplinkoje dalintis savo geru pavyzdžiu.“

Šiandien tiesiog raginčiau artimoje aplinkoje dalintis savo geru pavyzdžiu.

Savo ruožtu pasibaigus vakcinacijos turui po šalį NKC ir toliau tęs šią misiją – norintieji pasiskiepyti nuo koronaviruso nuo šiol laukiami stacionariuose įstaigos padaliniuose Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose bei Panevėžyje. Taip pat įstaigos specialistų laukia užduotis vakcinuoti stambių įmonių, kuriose vis dar labai žemas imunizacijos lygis, darbuotojus.

„O pavasarį, kai atšils orai, gali būti, kad žmonės miesto aikštėse vėl išvys kviečiančias skiepytis mūsų palapines“, – neatmetė NKC direktorius D. Gutauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas