Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 09 20

ES lėšų prievaizdų akiratyje – 50 tūkst. eurų parama aukštam Kauno valdininkui

Europos Sąjungos paramą administruojanti Nacionalinė mokėjimo agentūra (NMA) aiškinasi, ar bitininkavimo ūkiui 50 tūkst. eurų gavęs Kauno savivaldybės administracijos direktorius Vilius Šiliauskas iš tiesų vykdo ūkinę veiklą. Įtarimų sukėlė ne tik mažai naudota ūkinė technika, bet ir medaus pardavimo aplinkybės – jo pirko ir V.Šiliausko kolega iš savivaldybės. Pats administracijos direktorius tikina veiklą tikrai vykdantis ir apie jokį tyrimą negirdėjęs.
Vilius Šiliauskas
Vilius Šiliauskas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

15min turimais duomenimis, pagal projektą „V.Šiliausko bitininkystės ūkio modernizavimas“ Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriui 2016 metų gegužę buvo išmokėta 50 tūkst. eurų ES paramos. V.Šiliauskas projektui nurodė dar skyręs beveik 46 tūkst. savo lėšų.

Už šiuos pinigus administracijos direktorius nusipirko traktorių, frontalinį krautuvą, diskinį skutiką ir augalinių atliekų smulkintuvą.

Techniką bitininkyste užsiimantis valdininkas žadėjo naudoti ne tik pasėlių priežiūros darbams, bet ir avilių pervežimui iš vienos vietos į kitą, nes jis skirtingose vietose augina medingus augalus – barkūnus ir facelijas, kurias reikia nupjauti ir susmulkinti smulkintuvu.

2016 metų pradžioje atliktas patikrinimas parodė, kad viskas tvarkinga: projekto įgyvendinimo vieta Kauno rajone atitinka nurodytąją projekte, atlikti darbai, gautos prekės, susijusios su projektu, į apskaitą įtrauktos išlaidos, įsigyta technika yra nauja.

Po šio patikrinimo V.Šiliauskui pervesti paramos pinigai.

Dvejus metus nenaudojo technikos?

Tačiau 2018 metų gruodį atlikus naują patikrinimą ir apžiūrėjus įsigytą techniką NMA darbuotojai konstatavo, kad ji yra nauja ir nenaudota.

Patikrinimo metu traktorius buvo užrakintas, tad iškart nepavyko nustatyti, kiek laiko jis buvo naudotas.

Tą pačią dieną V.Šiliauskas tikrintojams nusiuntė nuotraukas, parodžiusias, kad daugiau kaip per dvejus metus – nuo 2016-ųjų kovo iki 2018-ųjų gruodžio, traktorius dirbo tik kiek daugiau nei 28 valandas.

123rf.com/Bitės ir korys.
123rf.com/Bitės ir korys.

NMA registravo įtariamo pažeidimo tyrimą – imta aiškintis, ar V.Šiliauskas apskritai vykdo veiklą, kurią įsipareigojo.

Nepaisant to, jog technikos naudojimo įrodymų nerasta, 2019 metais NMA nuspręsta neregistruoti pažeidimo dėl įrodymų trūkumų.

Tačiau istorija tuo toli gražu nesibaigė.

Šių metų kovą NMA Prevencijos ir saugos departamento Korupcijos prevencijos ir kokybės skyrius parengė tarnybinį pranešimą, kuriame, be kita ko, rašoma, jog atliekant analizę buvo nustatyta, kad V.Šiliausko paraiškoje pateikta informacija apie projektą neatitinka faktų, tuo metu išvadoje, kuria nuspręsta neregistruoti pažeidimo, tas nepažymėta.

Šis skyrius nurodė nustatęs naujų aplinkybių, kurios leidžia įtarti, kad suplanuota veikla nėra vykdoma, o įsigyta technika nenaudojama.

Taip pat nurodoma, kad, pavyzdžiui, V.Šiliauskui smulkintuvo reikėjo, kad jis galėtų smulkinti barkūnus, tačiau 2017–2020 metais jis apskritai nedeklaravo auginantis barkūnus, o 2019–2020 metais deklaravo vos 0,6 ha feliacijų viename lauke.

Tad manytina, kad nėra naudojamas traktorius ir frontalinis krautuvas aviliams pervežti, kaip numatyta paraiškoje.

„Tad manytina, kad nėra naudojamas traktorius ir frontalinis krautuvas aviliams pervežti, kaip numatyta paraiškoje“, – teigiama dokumente.

Maža to, nustatyta, kad 2017–2018 metais laikomos technikos atstumas nuo laukų buvo didesnis nei 150 kilometrų į vieną pusę.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Vilius Šiliauskas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Vilius Šiliauskas

Teikdamas paaiškinimus NMA V.Šiliauskas sakė, jog projekto įgyvendinimo vietoje stovi 12 medinių avilių, dar 18 bičių šeimų gyvena bitidėje.

Techniką V.Šiliauskas nurodė laikantis uždaroje vienos įmonės teritorijoje siekdamas ją apsaugoti, o ją naudojantis tik su bitynu susijusiems dalykams – nuolat prižiūrintis, todėl ypatingų naudojimo žymių ir nematyti.

Medaus daug, o pirkėjai – tik du

Atsižvelgiant į minėtą pranešimą tariamo pažeidimo tyrimas buvo registruotas šių metų kovą.

Šių metų gegužę jau nustatyta, kad traktoriumi V.Šiliausko ūkyje dirbta 115,8 valandų, V.Šiliauskas deklaravo laikantis 50 bičių šeimų, o įrodydamas, kad iš ūkininkavimo uždirba, jis tikrintojams pateikė duomenis apie parduotą medų.

Pasirodo, beveik 3 tonas medaus iš V.Šiliausko nusipirko du žmonės.

Pasirodo, beveik 3 tonas medaus iš V.Šiliausko nusipirko du žmonės.

Didžiąją dalį – 2755 kilogramus už 16,5 tūkst. eurų įsigijo Kauno baldų įmonėje vadovaujamas pareigas einantis verslininkas.

Į 15min klausimus jis neatsakė, tik pasiteiravo, iš kur 15min gavo tokią informaciją ir duomenis apie jį.

Dar 200 kilogramų medaus, pagal V.Šiliausko NMA pateiktus dokumentus, įsigijo Kauno miesto savivaldybės vieno iš skyrių vedėjas.

Jis 15min patvirtino pirkęs medų. Jo teigimu, tiek saldėsio jis įgijo pusbroliui, kuris medų naudoja duonos kepimui.

„Duoną gamina – kibirais medų naudoja“, – paaiškino jis.

„Aš nenorėčiau privačių reikalų... Ir išvis nenoriu – perspėju, kad mano pavardės visur kitur ir viešai negalima naudoti. Ar suvokiat? Čia visiškai nėra vieši dalykai, tai yra mano privatus reikalas – aš jums patvirtinau, o jūsų prašau nenaudoti“, – teigė skyriaus vedėjas.

Redakcijai medaus pirkėjų pavardės yra žinomos, tačiau įvertinus tai, kad pažeidimas kol kas nenustatytas, ir šių asmenų einamas pareigas, 15min jų šiuo metu neviešina.

Pats V.Šiliauskas 15min sakė daug kam pardavęs medaus o pirkėjų ieškojęs ir per skelbimus.

„Mano medus yra ekologiškas – pats sėju šalia facelijas kiekvienais metais, mano bitės neša medų, aš ten jokių chemikalų nenaudoju (...) Plius, aš neturiu jo labai didelių kiekių – negaminu pramonei“, – kalbėjo jis.

Ką, aš negaliu parduoti tam, kas paprašo?

Administracijos direktorius teigė nematantis nieko blogo, kad pardavė medaus pavaldiniui: „Ką, aš negaliu parduoti tam, kas paprašo? Jei aš skelbimą įdėjęs, tai kas nori – ir jums galiu parduoti.“

NMA atnaujino tyrimą

Šių metų liepą NMA Teisės departamentas priėmė sprendimą neregistruoti pažeidimo.

Tyrimo dokumentuose rašoma, kad V.Šiliauskas projekto vykdymo metu deklaravo medingus augalus auginantis dviejuose rajonuose, bites – trijuose.

Esą turint omenyje per penkerius metus išdirbtą traktoriaus valandų skaičių, paramos gavėjo paaiškinimus ir ant padargų matomus nusidėvėjimo požymius, kyla pagrįstos abejonės dėl to, kad už paramos lėšas įgyta technika buvo naudojama sklypuose Kelmės ir Anykščių rajonuose, tačiau neabejojama, kad technika buvo naudojama plotuose Kauno rajone, kur jis laiko dalį bičių.

Buvo konstatuota, kad V.Šiliauskas ir neprivalėjo naudoti technikos kituose rajonuose.

„Nors traktorius naudotas nedaug, tačiau pagal nustatytas aplinkybes galėjo būti naudojamas bitininkystės veikloje Kauno rajone (...) Paramos gavėjas projekto vykdymo laikotarpiu pasiekė numatytus rodiklius, visu laikotarpiu pagal pateiktus finansinius dokumentus gavo pajamų“, – sprendimą motyvavo NMA Teisės departamento specialistė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Nacionalinė mokėjimo agentūra
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Nacionalinė mokėjimo agentūra

Atsakydama į 15min klausimus NMA atstovė spaudai Reda Kerdokienė praėjusią savaitę informavo, kad įtariamo pažeidimo tyrimas nėra baigtas – jis tęsiamas.

„Atsižvelgiant į tai, jūsų užduoti klausimai šiuo metu nėra visiškai tinkami ir atsakytini. Atliekamo įtariamo pažeidimo tyrimo detalių tyrimo metu komentuoti negalime“, – pareiškė ji.

R.Kerdokienės teigimu, administruojant projektą tyrimas gali būti pradėtas bet kuriame etape. Anot jos, jei tyrimo metu nepakanka duomenų nustatyti pažeidimą, projektas vertinamas kaip rizikingas, todėl nuolat tikrinama, ar neatsirado naujų duomenų jam atnaujinti.

Aiškinamasi tiek technikos naudojimo aplinkybės, tiek medaus pardavimo aplinkybės

„Taigi, šiuo metu, paaiškėjus naujoms aplinkybėms, yra atliekamas pakartotinis pažeidimo tyrimas, kurio metu aiškinamasi tiek technikos naudojimo aplinkybės, tiek medaus pardavimo aplinkybės ir kiti svarbūs aspektai, kurie padėtų įsitikinti, ar tikrai buvo vykdoma ūkinė veikla“, – pabrėžė NMA atstovė.

V.Šiliauskas: techniką naudojau pagal poreikį

Kauno miesto savivaldybės administracijos direktorius 15min tvirtino apskritai nežinantis, kad kažkoks tyrimas vyksta.

„Mane tik informavo, kad yra daroma patikra vietoje, man buvo nurodyta data, kada turiu dalyvauti, aš nuvežiau, parodžiau savo bites, parodžiau įsigytą techniką ir viskas tuo pasibaigė. Aš daugiau nei gavau atsakymą, kad nei tiria, nei netiria.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Bitės
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Bitės

Žinokit, čia nepakomentuosiu, tegu gal NMA ir komentuoja dėl ko jie žiūri ir kodėl kvietė mane parodyti tą techniką“, – kalbėjo administracijos direktorius.

Paklaustas apie tai, jog buvo nustatyta, kad 2016–2018 metais technika apskritai nebuvo naudota, o paskui naudota mažai, V.Šiliauskas tvirtino techniką naudojęs visą laiką pagal poreikį.

Buvo naudota tiek, kiek reikėjo.

„Buvo naudota tiek, kiek reikėjo. Mano ūkis yra šalia, aš netoli pavažiuoju ir viską susitvarkau kiek man reikia savo poreikiams ir viskas. Nebuvo jokioje sutartyje numatyta, kiek aš turiu naudoti ar kiek turiu nenaudoti“, – pabrėžė jis.

V.Šiliausko teigimu, nereikėtų abejoti, ar jis vykdo veiklą.

Kodėl tuomet vyksta tyrimas?

„Ne manęs klauskit. Kiekvienais metais pateikiama ataskaita. Gal čia eilinis ataskaitos pateikimas? Aš nežinau“, – kalbėjo jis.

Pašnekovas tikino daug metų auginantis bites, tai – jo hobis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas