Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 08 25

Norintys galimybių laukia eilėse: Vyriausybė vėl nepasiruošė?

Nuo rugsėjo 13-osios įprastas socialus gyvenimas su pramogomis taps prieinamas tik turintiems galimybių pasą. Bet Vyriausybė, Savivaldybių asociacijos prezidento Mindaugo Sinkevičiaus nuomone, tinkamai nepasiruošė, kad nemokantys naudotis išmaniaisiais įrenginiais ar jų neturintys sklandžiai galėtų tokį išsiimti – gyventojai užgulė Registrų centrą, susidarė eilės, nepatogumų kyla ir norintiems susitvarkyti kitus reikalus. Į tai reaguodamas Registrų centras žada plėsti mobilias komandas, įdarbinti daugiau žmonių.
Pasas dėl COVID-19
Pasas dėl COVID-19 / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Greičiausias būdas gauti galimybių pasą – patvirtinus savo tapatybę elektroninėmis priemonėmis atsiųsti jį iš svetainės Gpasas.lt.

Tie, kurie tokios galimybės neturi, pateikę asmens dokumentą galimybių pasą nemokamai gali atsiimti Registrų centro klientų aptarnavimo padaliniuose.

Kai kur jų nėra, į atokesnes vietoves vyksta Registrų centro specialistai.

Pirmadienį jie lankėsi Alytaus rajone: Raitininkų, Simno, Punios, Butrimonių ir Pivašiūnų seniūnijose.

Simno seniūnas: ne visi supranta, kam reikia pasų

Simno seniūnas Vladas Čeponis 15min pasakojo, jog norinčiųjų išsiimti galimybių pasą atėjo šimtai.

„Eilės buvo didelės“, – sakė jis ir pažymėjo, kad išsiimti pasą spėjo ne visi, bet likusių prašymus surinko seniūnijos darbuotojai.

„Prašymus surinko seniūnijos darbuotojai, perdavėm Registrų centrui. Registrų centras paruoš jų pasus ir rytdienai jau bus“, – teigė V.Čeponis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Registrų centras
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Registrų centras

Pasak jo, išsiimti galimybių pasų atėjo tie, kurie neturi elektroninių priemonių ar prieigos prie elektroninės bankininkystės.

„O ar jiems visiems reikės pasų, čia kitas klausimas“, – pridūrė Simno seniūnas.

Kai kurie žmonės pasus, pasak jo, išsiėmė nelabai supratę, kam jų reikės, kiti esą planuoja lankytis didesnėse parduotuvėse, naudotis tarpmiestiniu transportu.

„Simnas ne toks miestas, neturim mes čia nei „Rimi“, nei „Maximų“, kavinukių yra. Bet atėjo vyresnio amžiaus žmonės, nežinau, kiek jiems tos kavinės reikalingos.

Atėjo vyresnio amžiaus žmonės, nežinau, kiek jiems tos kavinės reikalingos.

Visi jie minėjo transportą, autobusus, minėjo, kad vyks pas gydytojus. Bet pas gydytojus [paso] kaip aš suprantu nereik, gal ne visi suprato.

Bet dauguma suprato, planuoja važinėti į „Maximą“ Alytuje“, – apie tai, kam gyventojai naudos gautus galimybių pasus, pasakojo V.Čeponis.

M.Sinkevičius: Vyriausybė turėjo pasiūlyti 10 būdų

Jonavos rajono meras, Savivaldybių asociacijos prezidentas M.Sinkevičius teigė, jog kelias, norint išsiimti galimybių pasą, nėra itin sklandus.

Pasak jo, Registrų centre – eilės, žmonėms sudėtinga tvarkytis kitus reikalus.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Mindaugas Sinkevičius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Mindaugas Sinkevičius

„Jonavos savivaldybės pastate turime Registrų centro padalinį. Ir vakar, ir šiandien einant koridoriumi ten beveik neįmanoma praeiti. Žmonės laukia po pusvalandį ir gerokai ilgiau, kad galėtų išsiimti galimybių pasą.

Kiti žmonės pasipiktinę, nes ateina registruoti įvykusių sandorių ar yra pakeitę kadastrinius pastatų planus ir nori tai užregistruoti, o Registrų centras turi apgultį norinčiųjų išsiimti galimybių pasą“, – 15min pasakojo M.Sinkevičius.

Jo vertinimu, valdžia nelabai atsakingai suplanavo veiksmus, kad visi, kuriems reikia, iki rugsėjo 13-osios galėtų išsiimti galimybių pasą.

„Atsitiko taip, kaip neretai atsitinka: nusistatėm terminą ir tada pradėjom vytis nuvažiuojantį traukinį. Aišku, labai gerai, kad yra nemaža visuomenės dalis, kuri yra moderni, šiuolaikiška, turi mobilius parašus, bankininkystes, bet mes ne visuotinai pasižiūrėjom, kad gi yra žmonių, kurie nesinaudoja technologijomis“, – komentavo Savivaldybių asociacijos prezidentas.

Nusistatėm terminą ir tada pradėjom vytis nuvažiuojantį traukinį.

Planuojama, kad greitu metu galimybių pasus išduos Lietuvos paštas, „Sodra“, kursuos „pasobusai“.

Bet visa tai, M.Sinkevičiaus įsitikinimu, jau turėjo veikti anksčiau.

„Mano įsivaizdavimu, ko aš laukčiau ir turbūt lauktų kiekvienas pilietis, kad Vyriausybė išeitų su sprendimu, kad nuo tokios datos bus ribojimai žmonėms, neturintiems galimybių paso.

Ir pasakoma <...>, kad visi pasiskiepiję, persirgę, turintys imunitetą galimybių pasą gali įgyti šiais dešimčia būdų – per kompiuterį, internetu, „Sodroje“, paštu, Registrų centre, atėję į Perlo terminalą, atėję pas gydytoją, pas vaistininką“, – vardijo M.Sinkevičius.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kavinėse pradėjo veikti galimybių pasas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kavinėse pradėjo veikti galimybių pasas

„O dabar mes pasakėme, kada gyvenimas šiek tiek keisis neturint galimybių paso, bet nelabai pagalvojom, kad daliai žmonių kils keblumų pasą išsiimti. Ir tik eigoje pradedam kalbėti <...>. Kodėl ne iš karto tą padarėm?“ – kėlė klausimą jis.

A.Armonaitė: svarstoma pasus vežti į namus

Kad galimybių pasai taptų labiau prieinami, svarstoma galimybė pristatyti juos pas gyventojus į namus.

„Yra svarstomas šitas variantas, tik žiūrime, kaip galėtų būti greičiau, kad neužstrigtų kur nors asmens duomenų biurokratijose, ar kitose girnose“, – antradienį LRT radijui komentavo ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

Pasak jos, tikslas – kad būtų kuo daugiau vietų, kur būtų įmanoma išsiimti galimybių pasus.

Kai kuriose seniūnijose lūkesčiai buvo viršyti.

Keliones po regionus pradėjęs Registrų centras per pirmadienį Alytaus rajone išdavė apie 600 popierinių galimybių pasų, kas, Registrų centro atstovo spaudai Mindaugo Samkaus teigimu, rodo, jog projektas pasiteisino.

„Registrų centro darbuotojai Alytaus rajone esančias seniūnijas lankė pagal rajono savivaldybės pateiktą maršrutą ir grafiką. Kadangi savivaldos atstovai geriau pažįsta vietos gyventojus, natūralu, jie ir įvertino galimą poreikį bei susidomėjimą.

Kaip teko įsitikinti tiek mums, tiek ir rajono merui, kai kuriose seniūnijose lūkesčiai buvo viršyti – Simno seniūnijoje per savivaldybės nustatytą laiką nepavyko atspausdinti ir išdalinti Galimybių paso visiems atvykusiems. Tokių asmenų buvo paprašyta palikti savo sutikimus ir galimybių pasą jie galės atsiimti vėliau seniūnijoje“, – atsakyme 15min dėstė M.Samkus.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Galimybių pasas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Galimybių pasas

Įvertindamas pirmojo vizito Alytaus rajone patirtį, Registrų centras ateityje ketina išplėsti savo mobiliąją komandą, kursuosiančią po regionus, taip pat – įdarbinti daugiau žmonių.

Šią savaitę dar vyks į Birštoną

„Atsižvelgdami į pirmojo vizito patirtį, prieš vykdami į kitas numatytas savivaldybes dar kartą paprašėme jų atstovų atsakingai įvertinti galimą gyventojų susidomėjimą ir atitinkamai pasiruošti suvaldyti gyventojų srautą.

Iš savo pusės ketiname išplėsti mobiliąją komandą, kad vienu metu gyventojus galėtų aptarnauti daugiau specialistų. Lygiagrečiai šiuo metu vykdome darbuotojų atranką kituose įmonės padaliniuose, kur matome padidėjusį klientų srautą“, – komentavo Registrų centro atstovas.

Ketiname išplėsti mobiliąją komandą.

Šią savaitę galimybių pasus padėsiantys gauti Registrų centro specialistai lankysis Birštono savivaldybėje, kitą savaitę – Kauno rajono, Kazlų Rūdos, Šiaulių rajono ir Panevėžio rajono savivaldybėse.

Nuo rugsėjo 13-osios gyventojai, neturintys galimybių paso, galės apsipirkti tik parduotuvėse, kurių pagrindinė veikla yra maisto, veterinarijos, vaistinių, optikos prekių pardavimas, turinčiose atskirą įėjimą iš lauko, ir jų prekybos plotas turės būti mažesnis nei 1500 kv. metrų.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Prekybos centras
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Prekybos centras

Jie negalės lankytis grožio salonuose, viešojo maitinimo įstaigose, pramogų vietose, renginiuose, išskyrus atvirose erdvėse vykstančius renginius, kuriuose dalyvauja ne daugiau kaip 500 žmonių, keliauti tarpmiestiniu transportu.

Be galimybių paso trumpėja leidžiamų veiklų sąrašas: lieka tik smulkaus remonto paslaugų užsakymas, kai kontaktas trunka ne ilgiau nei 15 minučių, veterinarijos paslaugos, muziejų ekspozicijų ir parodų lankymas, bibliotekose būtų galima lankytis tik knygų atsiėmimo-grąžinimo tikslais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas