Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 01 29

„Novavax“ vakcina veiksminga ir kovoje su „britiška“ koronaviruso mutacija

Pastaruoju metu daug diskutuojama apie tai, ar vakcinos veiks naujas koronaviruso mutacijas. Bendrovė „Novavax“ ketvirtadienį pranešė, kad jų kuriamos vakcinos veiksmingumas įprasto koronaviruso atvejais siekia beveik 96, naujųjų mutacijų – 89 proc. Tiesa, efektyvesnė ji kovoje su „britiška“ nei „afrikietiška“ viruso versija.
Pasaulis skuba kurti vakciną nuo koronaviruso
Pasaulis skuba kurti vakciną nuo koronaviruso / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

Kaip praneša naujienų agentūra „Associated Press“, Didžiojoje Britanijoje tebevyksta vakcinos tyrimas, kuriame dalyvauja 15 tūkst. žmonių. Iš 62 užsikrėtusių koronavirusu, tik šeši buvo paskiepyti tikrąja vakcina. Nustatyta, kad „Novavax“ vakcinos veiksmingumas įprasto koronaviruso atvejais siekia beveik 96, naujųjų mutacijų – 89 proc.

Mokslininkai pastebėjo, kad vakcinos patikimumas dviejų labiausiai nerimą keliančių mutacijų – „britiškosios“ bei užfiksuotos Pietų Afrikoje – atvejais skiriasi. „Associated Press“ paaiškino, kad remiantis nedidelės apimties tyrimu, „Novavax“ vakcina mažiau veiksminga prieš „afrikietišką“ viruso mutaciją.

„Scanpix“ nuotr./Vakcinacija Lenkijoje
„Scanpix“ nuotr./Vakcinacija Lenkijoje

Manoma, kad iš visų Pietų Afrikoje fiksuojamų užsikrėtimų ši mutacija sudaro didžiąją dalį – apie 90 proc. atvejų. Čia atlikto tyrimo metu pastebėta, kad ŽIV sergančių asmenų atveju, kalbant apie naująją mutaciją, vakcinos efektyvumas siekia 49 proc., tarp sveikų asmenų šis skaičius didesnis – 60 proc.

Kaip teigia „Associated Press“, šie preliminarūs duomenys galbūt pralauš ledus ir paskatins „Novavax“ vakciną nuo koronaviruso kuo greičiau patvirtinti Didžiojoje Britanijoje. Jungtinėse Valstijose procesas gali užsitęsti, nes planuojami tolimesni išsamūs savanorių tyrimai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant