Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2019 09 10 /19:30

Nuo J.Noreikos prie Vyčio: grįžtama prie laisvės kovų Lukiškių aikštėje įamžinimo

Jono Noreikos-generolo Vėtros atminimo lentą Vilniuje sugrąžinę aktyvistai užsibrėžė naują tikslą – pastatyti Vyčio skulptūrą Lukiškių aikštėje. Nors 2017-aisiais konkursą laimėjo Andriaus Labašausko projektas „Laisvės kalva“, šiuo metu vyksta ne monumento įrengimo, bet teismų procesas. Kas įamžins laisvės atminimo kovas sostinės centre, iki šiol nėra žinoma.
Astra Genovaitė Astrauskaitė mitinge „Dėl Vyčio ir Lietuvos Laisvės kovų atminties įamžinimo Vilniuje!“
Mitingas „Dėl Vyčio ir Lietuvos laisvės kovų atminties įamžinimo Vilniuje“ / Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr.

Kažkada Lukiškių aikštėje vyko turgus, mirties bausme bausti 1863 m. sukilėliai, sovietmečiu stovėjo Lenino paminklas. Atkūrus nepriklausomybę iki šiol sprendžiama, kokia turėtų būti ši aikštė.

Antradienio pavakarę čia „Dėl Vyčio ir Lietuvos laisvės kovų atminties įamžinimo Vilniuje“ surinkusieji turi savo pasiūlymą – sostinės centre esančią aikštę turėtų puošti Vyčio monumentas.

Negailėjo kritikos merui

Į mitingą susirinko apie 100 asmenų. Daugiausia vyresnio amžiaus, bet buvo ir jaunuolių.

Aikštėje aplink sceną buvo pastebėti Seimo nariai Povilas Urbšys, Naglis Puteikis, Juozas Imbrasas, Algimantas Dumbrava, taip pat architektas Gintaras Čaikauskas, dainininkas Šarūnas Mačiulis.

Anot vienos iš renginio organizatorių Astros Genovaitės Astrauskės, Lukiškių aikštėje vietos nėra nei bunkeriams, nei mečetėms – joje turi stovėti valstybės panteonas, pagerbiantis tūkstantmetę Lietuvos istoriją.

Savo kalboje lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja merui Remigijui Šimašiui pažėrė daug vaizdingos kritikos. Anot moters, mero politinės pažiūros yra neoliberalkomunistinės.

„Man labai skaudu, kada švietimo sistema išaugina tokius jaunus žmones, kurie Vilniaus, Lietuvos sostinės meru išrenka kolaborantus, R.Šimašių, jo ne laisvės partiją. (...) Jie elgiasi kaip priešai, trypia mūsų valstybingumą, mūsų paminklus“, – ant scenos kalbėjo mokytoja.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./ Astra Genovaitė Astrauskė
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./ Astra Genovaitė Astrauskė

Pasak A.G.Astrauskės, būtina reikalauti Seimo, kad būtų įvestas Sostinės įstatymas.

„Būtina reikia reikalauti Seimo, kad būtų įvestas Sostinės įstatymas, kad tokie neoliberal... komunistai, – net liežuvis neapsiverčia ištarti, kokie jie šlykštūs yra, – negriautų mūsų valstybės, neparduotų Lietuvos“, – plojimais ugningą vienos iš organizatorių kalbą palydėjo keli susirinkusieji.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./ Gitenio Umbraso Vytis su žaibu
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./ Gitenio Umbraso Vytis su žaibu

Kviečia apsispręsti

Kalbas ant scenos keitė puikiai žinomi lietuviški kūriniai. Po vieno jų, susirinkusiems pasisakė Seimo narys P.Urbšys. Jis kvietė priimti galutinį sprendimą, koks turi būti Lukiškių aikštės įamžinimas.

Pasak parlamentaro, jei užimtame Vilniuje ši erdvė vadinosi Juzefo Pilsudskio aikšte, vėliau – Lenino, tad, P.Urbšio manymu, remiantis tokia logika Vytis būtų tinkamiausias laisvės kovų įamžinimas.

„Mes turime apsispręsti, kas yra mums Lukiškių aikštė. Ar tai yra vieta, kuri primena mūsų paniekinimą ir pažeminimą, nes būtent okupantas toje aikštėje bandė įprasminti save ir savo viešpatavimą. (…) Jeigu mes kalbame apie tą pasididžiavimą, turime išdrįsti jį išreikšti“, – teigia jis.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./ Povilas Urbšys
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./ Povilas Urbšys

Susirinkusiems nupasakoti situaciją iš savo perspektyvos A.Juozaitis nusprendė pasitelkęs Vlado Urbanavičiaus „Krantinės arkos“ pavyzdį.

„Vilniaus miesto savivaldybė yra tarsi sprogdinanti Lietuvą būtybė. Pats tikriausias Vilniaus miesto mero ir visų reikšmių, kas vyksta Vilniuje, simbolis yra tas surūdijęs vamzdis, kuris yra Neries pakrantėje. Tai yra baisu. Vamzdžiu nori paversti mus visus. Arba nuleisti juo kaip į kanalizacijos šulinį“, – mitinge kalbėjo A.Juozaitis.

„Jeigu, įsivaizduokite, net dabar mes ginčijamės, ar turi būti čia Vilniaus simbolis ir Lietuvos širdies Vytis, tai yra gėdinga Vilniui. Jis turėtų kaip tik inicijuoti, vesti iki galo šitą. Nėra. Tuštuma. Vamzdis“, – sakė jis.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./ Arvydas Juozaitis
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./ Arvydas Juozaitis

Neaišku, kaip bus įamžintas atminimas

Lukiškių aikštės likimas iki šiol neaiškus. Nors 2017-aisiais paskelbta, kad Kultūros ministerijos ir Šiuolaikinio meno centro skelbtą memorialo Lukiškių aikštėje konkursą laimėjo Andrius Labašauskas ir jo projektas „Laisvės kalva“, monumento vis dar nėra.

Užtat teismas, ar konkursas buvo teisėtas, dar tęsiasi.

Į jį kreipėsi antrosios vietos laimėtojai, siūlę statyti Vyčio paminklą – Kęstutis Akelaitis, G.Čaikauskas, Linas Naujokaitis, Rimantas Dichavičius, Arūnas Sakalauskas.

Jie siekia konkurso laureato paskelbimą pripažinti neteisėtu, remdamiesi Seimo pernai priimta rezoliucija, kad kovotojų už Lietuvos laisvę memorialas turėtų būti su Vyčio skulptūra. Taip pat paveldosaugininkų išaiškinimu, kad A.Labašausko kūrinys keistų aikštės reljefą, kuris yra pripažintas vertingąja aikštės savybe.

A.Labašausko nuotr./Lukiškių aikštės memorialo maketas
A.Labašausko nuotr./Lukiškių aikštės memorialo maketas

Iš pradžių Vilniaus miesto savivaldybei palaikius A.Labašausko projektą, pasigirsta kalbų, kad galbūt aikštę reikėtų palikti tokią, kokia ji yra dabar.

Kaip birželio mėnesį 15min sakė Vilniaus savivaldybės Miesto plėtros departamento direktorius Mindaugas Pakalnis, jis abejoja, ar dėl skulptūros verta ardyti sutvarkytą Lukiškių aikštę.

A.Labašauskas 15min yra sakęs esąs nusivylęs Kultūros paveldo departamento išvada, kad jo projektas „Laisvės kalva“ pažeistų vertingąsias Lukiškių aikštės savybes. Jis tokią išvadą vadino absurdiška, o KPD savo sprendimo plačiau nekomentuoja. Nusivylimo savivaldybės pozicija ar nuostatomis jis birželį teigė nejaučiąs.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas