Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 06 30

Nuo liepos – platesnės galimybės peticijoms teikti

Liepos 1 d. įsigalioja Teisingumo ministerijos parengtas, Seimo priimtas Peticijų konstitucinis įstatymas, kuriuo išplečiamos galimybės įgyvendinti konstitucinę peticijos teisę, kreipiantis dėl visų norminių visuomenei svarbių teisės aktų priėmimo, numatomas skaidresnis ir efektyvesnis peticijų pateikimo ir jų nagrinėjimo procesas, rašoma Teisingumo ministerijos pranešime spaudai.
Peticiją prieš Gavaičio pakrantės urbanizavimą pasirašė 50 prie ežero gyvenančių žmonių.
Peticija / Kadras iš bendra.lt vaizdo pasakojimo

Nauja bus tai, kad pilietis peticiją galės pateikti ne tik Seimui, Vyriausybei ar savivaldybės institucijoms, kuriose veikia nuolatinės peticijų komisijos, bet ir kitoms norminius teisės aktus priimančioms valstybės institucijoms, pavyzdžiui, Valstybinei vartotojų teisių apsaugos tarnybai.

Tokiu atveju kitoje valstybės institucijoje peticijas nagrinės tam sudaryta komisija arba konkretus valstybės tarnautojas. Siekiant atsakingo valdymo, net ir pareiškėjui atsiėmus peticiją, pripažinusi jos svarbą, peticijų komisija galės tęsti peticijos nagrinėjimą, taip užtikrindama efektyvų pastebėtų problemų sprendimą ir teisinio reguliavimo tobulinimą.

Konstituciniu įstatymu nustatyta peticijų komisijų veiklos viešinimo interneto svetainėje pareiga leis pasiekti daugiau viešumo ir skaidrumo, užtikrins visuomenės ir pareiškėjo teisę gauti visą aktualią informaciją apie peticijos teisės įgyvendinimą, įskaitant pareiškėjo teisę sužinoti su peticijos nagrinėjimu susijusią informaciją ir institucijų bei įstaigų pateiktas nuomones dėl peticijų.

Tinkamas visuomenės informavimas sustiprins peticijų reikšmę, paskatins naudojimąsi konstitucine peticijos teise sprendžiant visuomenei svarbius klausimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas