Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 09 30 /12:02

Nuo spalio 1-osios Lietuvoje lieka vienas skubios pagalbos numeris 112 – senieji nebeveiks

Nuo 2021 m. spalio 1 d. viešuosiuose ryšio tinkluose bus nebenaudojami senieji priešgaisrinių gelbėjimo pajėgų numeriai 01, 101, 011, policijos numeriai 02, 102, 022 ir greitosios medicinos pagalbos tarnybos numeriai 03, 103, 033. „Mūsų žinutė – rytoj tie numeriai bus išjungti, prašome įsidėmėti vieną vienintelį numerį – 112, norint išsikviesti pagalbos tarnybas“, – ketvirtadienį žurnalistams sakė Bendrojo pagalbos centro (BPC) vadovas Audrius Čiuplys.

„Viena burna, viena nosis, dvi akys – daugiau nieko nereikia atsiminti žmogui, kad įsidėmėtų vieną vienintelį Lietuvoje veikiantį skubiosios pagalbos tarnybų numerį. Tie gyventojai, kurie vis dar naudojasi senaisiais pagalbos numeriais, ką jiems reikia įsidėmėti, tai vieną vienintelį dalyką, kaip mes mokome savo vaikus, moksleivius, tai yra paprasta vienintelė kombinacija“, – kalbėjo BPC viršininkas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Audrius Čiuplys
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Audrius Čiuplys

Virš septyniasdešimties metų gyvavusius dviženklius numerius 01, 02 ir 03 bei į trečią dešimtį kopiančius triženklius numerius 101, 011, 102, 022, 103, 033 pakeis vienas trumpasis numeris 112, kuriuo, beje, naudojasi jau apie 42 proc. šalies gyventojų.

BPC teigimu, kol kas trumpieji numeriai aptarnaujami taip pat, kaip ir 112, tačiau tuojau tautiečiai sulauks pokyčių.

Pokyčiai visai Lietuvos visuomenei

Paskambinus senaisiais pagalbos tarnybų telefono numeriais iki 2022 metų kovo 31 dienos, automatiniu balso įrašu dar bus informuojama, kad pagalbos poreikio atveju reikia skambinti numeriu 112, o 2022 metų balandžio 1 dienos senieji pagalbos tarnybų numeriai bus visam laikui išjungti.

Rugsėjo 30 dieną prie Vilniaus priešgaisrinės gelbėjimo valdybos 6-osios komandos pastato (P.Vileišio g. 20A) aikštelėje stovėjo policijos, greitosios medicinos pagalbos, ugniagesių gelbėtojų transporto priemonės.

Šiame fone surengta speciali spaudos konferencija apie pokyčius nuo 2021 m. spalio 1 dienos, kai Lietuvoje lieka tik vienas skubiosios pagalbos tarnybų telefono ryšio numeris 112 ir nustoja veikti visi senieji skubiosios pagalbos tarnybų telefono ryšio numeriai. Bendrojo pagalbos centro atstovai ir susijusių tarnybų vadovai pasakojo, ką ši naujovė reikš gyventojams, skubiosios pagalbos tarnyboms, mobiliojo ryšio operatoriams – visai Lietuvos visuomenei.

BPC viršininkas A.Čiulpys teigė, kad pats pokytis nedaro įtakos nei vienos skubios pagalbos iškvietimui. Visi trumpieji numeriai jau nuo 2013 metų pradžios yra perregistruojami į trumpojo ryšio numerį 112.

Šis pokytis nepadarys įtakos nei policijos, nei ugniagesių, nei medikų iškvietimui. Jau nuo 2013 metų šie numeriai yra priimami Bendrojo pagalbos centro dispečerių, todėl esminių pokyčių nevyks.

Sovietinio palikimo atsikratymas

Ryšių reguliavimo tarnybos atstovas Darius Mickus taip pat išsakė savo džiaugsmą šiuo pokyčiu ir pasidalijo, kad bene prieš 20 metų, taip pat rudenį, Lietuvos Respublika pradėjo keisti savo nacionalinė numeracijos planą.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Asociatyvi nuotr.
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Asociatyvi nuotr.

Iki tol buvo naudojami Sovietų Sąjungos nacionalinio ryšio numeriai. Tai lygiai prieš 20 metų Lietuva, norėdama įstoti į Europos Sąjungą, įvedė naują trumpųjų numerių rėžį, kurie prasideda vienetu. Tuo pagrindu atsirado ir trumposios pagalbos numeris 112.

Tačiau kartu buvo naudojami ir senieji trumpieji numeriai.

D.Mickaus teigimu, toks žingsnis – paskutinis atsistūmimas nuo sovietinių palikimų.

GMP veikla

VšĮ Greitosios medicinos pagalbos stoties direktorius Zdislavas Skvarciany teigė, kad greitoji pagalba jau pusmetį priima skambučius numeriu 112. Taip pat galioja dar vienas telefonas – 113. Tai trumpasis numeris, kuriuo Lietuvos gyventojai gali skambinti, kada jiems reikia neskubios konsultacijos sveikatos klausimais.

Z.Skvarciany pabrėžė, kad dispečeriai yra medikai, todėl, jei 113 konsultacijos metu šie atpažįsta, jog žmogui vis dėlto reikia skubios pagalbos, jie nedelsiant sujungia su GMP automobiliu ir siunčia skambinančiojo adresu.

„Per mėnesį Vilniaus dispečerinė turi apie 35 tūkstančius skambučių, t. y. Vilniaus ir Utenos apskrities zona, kurią mes aptarnaujame. Pažymėtinas vienas dalykas – 50 proc. žmonių skambina numeriu 113, t. y. nori konsultuotis, o kita pusė skambučių keliauja per BPC.

80 proc. skambučių numeriu 113 tikrai yra konsultacinio pobūdžio ir automobilio mes nesiunčiame. Rekomenduojame kreiptis į šeimos gydytoją arba skubios pagalbos skyrių. Tačiau 20 proc. atvejų tokių, kai dispečeris pamato, kad greičiausiai yra reikalinga skubi greitosios pagalbos paslauga, ir mes iškart siunčiame greitosios pagalbos automobilį, nesujungiant per telefoną 112.“, – apie pagalbos sistemos veiklą informacija dalijosi GMP stoties direktorius.

Policija: vienas numeris – daugiau aiškumo

„Iš tiesų labai džiaugiuosi, kad pagaliau baigiamas projektas ir yra vienas numeris. Vienas – visiems. Dideliems ir mažiems. Vaikui, pirmos klasės mokiniui, suaugusiam ir pensininkui. Ir nereikės įrodinėti, kokie yra skubios pagalbos numeriai. 112 nuo rytojaus yra vienas numeris“, – dalijosi Vilniaus apskrities policijos viršininkas Saulius Gagas.

Tiesa, policija turi ir papildomą informacijos numerį, 8 700 60000, taip pat ir internetinį puslapį epolicija.lt. Čia galima kreiptis, kai nėra reikalinga skubi pagalba.

Gyventojai žino, kad kreipdamiesi tikrai sulauks mūsų tarnybos pagalbos. Ne visose šalyse taip yra, kad po skambučio atvyksta pagalba.

Policija, kaip ir GMP, mini tą patį – šiai tarnybai pranešimus perduoda BPC, informacija gaunama tokiu pačiu greičiu, darbo kokybė nuo to nenukenčia, policijos budėtojai būna informuoti laiku. Vienas numeris – įneša daugiau aiškumo.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Saulius Gagas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Saulius Gagas

„Policijos darbas iš esmės nesikeičia, tik tampa dar labiau koordinuotas, nes visi skubiosios pagalbos skambučiai priimami per BPC, o reikalui esant gali būti sujungiami su policijos budėtoju toje apskrityje, kurioje yra įvykis. Džiaugiamės tuo vienu numeriu, kuris įneš aiškumo. Visiems Lietuvos gyventojams, piliečiams ir svečiams bus paprasčiau“, – pridūrė S.Gagas.

Kviečiama pagalba atvyksta ne visose šalyse

Vilniaus priešgaisrinės gelbėjimo valdybos viršininkas (VPGV) Vidas Kerševičius pasidalino džiaugsmu, kad Priešgaisrinė gelbėjimo valdyba yra liudininkai to, kaip dar 2004 metais buvo pradėtas planas sukurti vieningą numerį 112.

„Esame liudininkai labai ambicingo plano, kuris buvo pradėtas dar 2004 metais. Numeris 112 mums yra labai svarbus, nes mes teikiame tik skubią pagalbą. Tai buvo vykdoma ant mūsų, ugniagesių gelbėtojų, bazės. Ir kas dar yra labai svarbu visai mūsų šaliai, tautai – kad nepraradom saugumo pojūčio. Visi gyventojai žino, kad kreipdamiesi tikrai sulauks mūsų tarnybos pagalbos. Ne visose šalyse taip yra, kad po skambučio atvyksta pagalba. Per šiuos 20 metų mūsų tarnybai, ugniagesiams, pavyko tai išsaugoti, ir nuo rytojaus niekas nesikeis“, – kalbėdamas spalio 1-osios išvakarėse, tikino V.Kerševičius.

Mums svarbu tai, kad atskyrė emocijas. Kai žmogus nelaimėje, jis perduoda emocijas. O mums reikia šalto proto, atvykstant tai yra labai svarbu.

Išlaiko šaltą protą

VPGV viršininkas teigė, kad numerio pokyčiai nesukels pokyčių tarnybų darbui ir dėkojo visiems prisidėjusiems prie šio projekto.

Taip pat paminėjo, kodėl svarbu, kad ugniagesiai buvo atskirti nuo tiesiogiai skambinančiojo žmogaus: „Mums svarbu tai, kad atskyrė emocijas. Kai žmogus nelaimėje, jis perduoda emocijas. O mums reikia šalto proto, atvykstant tai yra labai svarbu. Ir tuo džiaugiamės, manom, kad BPC toliau sėkmingai vystysis, plėtosis ir teiks paslaugas tiek gyventojams, tiek visoms tarnyboms.“

Veikia ir be SIM kortelės

„Vieno numerio žinojimas leidžia gyventojams jį paprastai atsiminti tose stresinėse situacijose, kai labai sunku kalbėti, kartais net sunku prisiminti savo adresą, pasakyti, kur jis yra ir panašiai“, – pridūrė BPC vadovas A.Čiuplys.

Jis priminė, kad numeris 112 yra nemokamas, veikia ir be SIM kortelės, o skambinant šiuo numeriu iš mobiliojo ryšio operatorių gaunami vietos nustatymo duomenys.

Numeris galioja Europoje, britai turi ir 999

Skambučių telefono ryšio numeriais 03, 103 ir 033 administravimo perdavimas Bendrajam pagalbos centrui vykdomas įgyvendinant Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2018 metų kovo 14 dienos sprendimą, kuriuo numatomas centralizuotas pagalbos skambučių vienu skubiosios pagalbos numeriu 112 administravimas Bendrajame pagalbos centre ir autonominis pagalbos tarnybų pajėgų operatyvusis valdymas, visoms tarnyboms naudojant vieną bendrą informacinę sistemą ir Lietuvos viešojo saugumo ir pagalbos tarnybų skaitmeninį mobilųjį radijo ryšio tinklą.

Vadovaujantis Lietuvos Respublikos Vyriausybės nutarimu dėl skubiosios pagalbos tarnybų trumpųjų telefono ryšio numerių, nuo 2021 metų balandžio 1 dienos iki rugsėjo 30 dienos visus skambučius pagalbos tarnybų trumpaisiais telefono ryšio numeriais administruoja Bendrasis pagalbos centras.

Danijoje, Estijoje, Maltoje, Nyderlanduose, Portugalijoje, Rumunijoje, Suomijoje ir Švedijoje nėra jokių kitų nacionalinių skubios pagalbos iškvietimo telefono numerių, išskyrus 112.

Nuo 2021 metų spalio 1 dienos visiems pagalbos prašymams Lietuvoje liks tik vienas skubiosios pagalbos telefono ryšio numeris – 112.

Vienas numeris 112, kuriuo galima išsikviesti policiją, GMP ir priešgaisrinę gelbėjimo tarnybą, veikia visose Europos Sąjungos šalyse.

Aštuoniose Europos Sąjungos šalyse (Danijoje, Estijoje, Maltoje, Nyderlanduose, Portugalijoje, Rumunijoje, Suomijoje ir Švedijoje) nėra jokių kitų nacionalinių skubios pagalbos iškvietimo telefono numerių (išskyrus 112). Bulgarijoje kitais trumpaisiais numeriais gaunami skambučiai peradresuojami į numerį 112, o Airijoje ir Jungtinėje Karalystėje greta numerio 112 tokiu pačiu principu veikia nacionalinis numeris 999.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas