Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2008 10 15

Nusiplovė rankas

Studentai – lyg ant adatų: aukštosios mokyklos jau ruošiasi rinkti įmokas, o valdžia neskuba duoti garantijų ir apsiriboja pažadais.
Studentė.
Studentė. / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Antradienį Seimas svarstė Aukštojo mokslo įstatymo pataisas, kuriomis norėta įtvirtinti nuostatą, jog gerai besimokančiu laikomas skolų neturintis studentas. Gerai besimokantys studentai nemoka už mokslą.

Be to, pataisose numatoma, jog už mokslą reikia mokėti tik sužinojus studijų rezultatus. Ši pataisa galutinai įtvirtintų Konstitucinio Teismo išaiškinimą, jog studentai neturi mokėti už mokslą iš anksto.

Tačiau Seimo nariai „nusiplovė rankas“ – nors per įstatymo pataisų svarstymą vienu metu registravosi 74 Seimo nariai, per galutinį priėmimą mygtuką spustelėjo vos 41. Norint priimti įstatymą turi dalyvauti ne mažiau kaip 71 Seimo narys. Įstatymo priėmimas buvo dar kartą nukeltas.

„Buvo akivaizdu, jog salėje yra pakankamai Seimo narių, tačiau jie piktybiškai nesiregistravo. Taip jie sužlugdė balsavimą“, – savo darbo neatlikusiais parlamentarais piktinosi Lietuvos studentų sąjungos (LSS) prezidentas Jonas Okunis.

Tačiau jis ragino studentus, o ypač aukštąsias mokyklas, likti kantriais. „Finansų ministerija iki kitos savaitės turi parengti galutinį planą dėl aukštųjų mokyklų finansavimo. Ateinantį antradienį ar trečiadienį Vyriausybė jį turėtų tvirtinti. Teks luktelti dar vieną savaitę. Jei kas nors pradės rinkti įmokas, skyrus finansavimą jos turės būti grąžintos studentams“, – tikino LSS prezidentas.

Premjeras Gediminas Kirkilas antradienį „15min“ patvirtino, kad lėšos jau yra rastos, tačiau platesnio komentaro patarė kreiptis į švietimo ir mokslo ministrą Algirdą Monkevičių. Pastarasis teigė, kad lėšos bus paimtos „iš iždo nepanaudotų išteklių“. „Neesu finansų ekspertas, tačiau kiek man paaiškino ir kiek aš žinau, tai tos laisvos, nepanaudotos lėšos ir bus naudojamos, jas tiksliai nustatys ir patvirtins Vyriausybė. Visų aukštųjų mokyklų prašome palaukti galutinio sprendimo. Didžiosioms, kiek mums žinoma, problemų nekyla – tarp jų ir Vilniaus universitetas. Šiuo metu didesnių problemų turi tik Klaipėdos universitetas“, – sakė A.Monkevičius.

Finansų ministerija „15min“ informavo, jog galutinis sprendimas dėl aukštųjų mokyklų finansavimo bus priimtas iki šios savaitės pabaigos.

Didės stipendijos

Vyriausybė vakar nutarė tris kartus padidinti stipendijas socialiai remtiniems studentams. Šiuo metu socialinė stipendija yra 1 bazinės socialinės išmokos dydžio – 130 litų. Nuo kitų metų ji bus padidinta iki 390 litų.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas