Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 10 19

Prabilo nusižudžiusio „Vytautas Mineral SPA“ darbuotojo dukra: tėtis patyčiomis darbe skundėsi ne kartą

Rugsėjo 28-ąją dieną Birštone, netoli „Vytautas Mineral SPA“ esančiame miškelyje rastas nusižudžiusio čia dirbusio vyro kūnas. Virginijaus šeimos nariai sako esantys pasiryžę apie tai kalbėti tam, kad atkreiptų visuomenės dėmesį į darbe patiriamas patyčias, mobingą bei paskatintų prabilti kitus.
Nusižudžiusio „Vytautas Mineral SPA“ darbuotojo dukra: tėtis patyčiomis darbe skundėsi ne kartą
Nusižudžiusio „Vytautas Mineral SPA“ darbuotojo dukra: tėtis patyčiomis darbe skundėsi ne kartą / 15min montažas

„Po to, kas įvyko, sulaukėme daug žinučių, palaikymo nuo kitų šiame viešbutyje dirbusių žmonių. Viena tėčio kolegė sakė, kad kažkada toks įvykis – darbuotojo savižudybė – ir turėjo įvykti, nes darbo sąlygos yra sudėtingos. Žmonės patiria pažeminimą“, – kalbėjo Virginijaus dukra Jurgita.

Virginijui buvo 59 metai, o „Vytautas Mineral SPA“ jis dirbo daugiau nei septynerius metus – nuo pat jo atidarymo.

Dėl įvykio tyrimą pradėjo Valstybinė darbo inspekcija, policija. Tuo tarpu „Vytautas Mineral SPA“ atstovai teigia: skaudus įvykis nutiko ne darbo metu. Išsamesnio komentaro įmonė nepateikia, tačiau ateityje žada surengti spaudos konferenciją.

Į namus sugrįžo pietų

„Vytautas Mineral SPA“ dirbusio Virginijaus žmona jo namuose nesulaukė rugsėjo 27-osios vakarą. Kaip 15min pasakojo Vokietijoje gyvenanti jo dukra Jurgita, tėtis į namus buvo grįžęs tą dieną per pietus.

„Mūsų namelis yra prie „Vytautas Mineral SPA“, šalia ir nedidelis miškas, kuriame kitą dieną buvo rastas tėčio kūnas.

Mama pasakojo, kad rugsėjo 27-oji buvo eilinė diena. Pietų sugrįžęs tėtis mamai pasiskundė, kad darbe jam vėl reikia padaryti kažkokį darbą, kurio jis nemoka.

Žodyje „nemoku“ šiuo atveju telpa labai daug. Tėčiui nemokėjimas, negalėjimas buvo tarsi peilis, o jam darbai pastaruoju metu buvo skiriami ne pagal jo kompetenciją.

Žodyje „nemoku“ šiuo atveju telpa labai daug.

Be to, paskutiniaisiais metais tokios situacijos kartojosi dažnai – po to, kai „Vytautas Mineral SPA“ pradėjo dirbti naujas ūkio dalies vadovas. Tėčio žodžiais tariant, jis buvo čia „įkištas“, – kalbėjo Jurgita.

Virginijus sanatorijoje dirbo santechniku, tačiau pasikeitus jo tiesioginiam vadovui vyrui tekdavo su jo tiesioginėmis pareigomis nesusiję darbai, neretai tokie, kokių Virginijus atlikti nemokėjo arba nemokėjo gerai.

Jurgita pasakoja, kad lemtingą dieną mama, kaip ir ne kartą anksčiau, vyrą ramino, tačiau tai nebuvo išskirtinė situacija. Nebuvo ir jokių ženklų, kad jo emocinė savijauta buvo blogesnė nei kitomis dienomis.

Į namus atėjo viešbučio vadovė

Į namus po darbo Virginijus paprastai grįždavo šiek tiek po 17 valandos, kartais – jei užtrukdavo su darbais – apie 18 valandą.

Tačiau rugsėjo 27-osios vakarą į šeimos namus atėjo „Vytautas Mineral SPA“ direktorė kartu su kitu darbuotoju: „Ir pasakė, kad jis išėjo iš darbo, jo neranda.“

Jurgita pasakoja, kad tą dieną, praėjus kelioms valandoms po pietų, tėčio darbe pasigedo jo kolegos: „Jie pamatė, kad tėčio nebėra, buvo kalbos, kad kažkas negerai. Jis nedingdavo iš darbo, kad jo nebūtų galima rasti, nebūtų galima prisiskambinti.

Jie pamatė, kad tėčio nebėra, buvo kalbos, kad kažkas negerai.

Prieš kelias dienas policijos tyrėjai mamai sugrąžino tėčio telefoną. Ji pasižiūrėjo praleistus skambučius po to, kai tėtis dingo. Pats pirmasis praleistas skambutis 15:25 val. – tėčio tiesioginio vadovo.“

Tai, kad galėjo nutikti kažkas baisaus, Jurgitos mama pajuto tą pačią akimirką, kai jų namuose apsilankė viešbučio vadovė – juk be rimtos priežasties į namus ji nebūtų ėjusi.

Birštono turizmo informacijos centro nuotr./Birštonas
Birštono turizmo informacijos centro nuotr./Birštonas

Kūną rado kolegos

Dingusio Virginijaus ieškojo ir jo žmona, ir kolegos. Jurgita pasakoja, kad mama ėjo vedama nuojautos.

„Mama paprašė tėčio kolegų paieškoti kartu. Ji ėjo pati, sakė, gal pamatysiu Virgį prie vandens, gal pamatysiu rūbus, gal dar kažką. Ieškojo, nežinodama, ko ieško. Tačiau širdyje jautė, kad kažkas negerai. Mama visą naktį nemiegojo, tikėdamasi laukė“, – kalbėjo Jurgita.

Birštono policija paskelbė dingusiojo paiešką. Jo kūną greta esančiame miške kitą dieną rado kolegos.

Ji ėjo pati, sakė, gal pamatysiu Virgį prie vandens, gal pamatysiu rūbus, gal dar kažką.

„Kai mama man pranešė apie nelaimę, tą pačią dieną iš Vokietijos sugrįžau namo. Dabar, svarstydami, kas vis tik tą popietę nutiko, mes galvojame, kad galbūt tarp tėčio ir jo vadovo galėjo įvykti kažkoks rimtas konfliktas.

Tikiuosi, kad policijos tyrėjai atliks savo darbą sąžiningai, bus peržiūrėti visi vaizdo kamerų įrašai“, – sakė Jurgita.

Jurgita neatmeta versijos, kad tėtis namuose nepasakojo visų detalių ir darbo sąlygų, ką tenka patirti darbe, taip norėdamas apsaugoti šeimą.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Sveikatingumo ir poilsio kompleksas „Vytautas mineral SPA“ iš vidaus
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Sveikatingumo ir poilsio kompleksas „Vytautas mineral SPA“ iš vidaus

„Daug kas manęs klausė: kodėl jis taip padarė?“

„Mobingas kartais yra labai banaliai skambantis žodis. Tačiau mano tėtis, jo paties teigimu, o ir kiti viešbučio darbuotojai pasakojo, kad pastaruosius metus ten patiria pažeminimą, nederamą elgesį, patyčias.

Galbūt su darbuotojais taip elgiamasi tam, kad jie savo noru išeitų iš darbo, o į jų vietą ateitų, pavyzdžiui, savi žmonės.

Vyrų komanda, kuri dirbo prie įvairių ūkio darbų, čia buvo tvirta, vyrai buvo susidirbę, gebėjo pasiskirstyti darbus. Dauguma jų čia dirbo nuo pat viešbučio atidarymo“, – sakė Jurgita.

Po tėčio laidotuvių Jurgita ir jos mama ne kartą išgirdo klausimą: nejau dėl situacijos darbe žmogus ryšis prieš save pakelti ranką? Galbūt problemų buvo šeimoje?

Tačiau, pasakoja Jurgita, jos tėvai santuokoje gyveno 33 metus, jokių nepakeliamų rūpesčių nebuvo. Atvirkščiai – atrodė, kad viskas eina geryn. Dukra gyvena ir dirba savarankiškai, sveikatos bėdų taip pat nėra.

Jis save realizavo per darbą, visą gyvenimą buvo Virgis santechnikas.

„Daug kas manęs yra klausęs, kodėl tėtis taip padarė? Juk velniop tą darbą. Bet jie taip gerai nepažinojo mano tėčio. Jis save realizavo per darbą, visą gyvenimą buvo Virgis santechnikas.

Jis tuo gyveno, dar prieš darbą viešbutyje turėjo daug klientų Birštono regione. Tėtis save identifikavo kaip santechniką. Tai buvo jo statusas, tai buvo tas dalykas, kur jis buvo labai geras specialistas.

Tėtis dirbo kokybiškai ir klientai tai vertino. Jam ši veikla nebuvo tik darbas, bet ir bendravimas, ryšiai su žmonėmis. Su klientais tėtis bendraudavo ne tik darbo reikalais – būdavo, kad ir kartu pietaudavo, apsikeisdavo įvairia naudinga informacija. Darbe jis gaudavo daug atgalinio ryšio, žmogiškojo ryšio.

Galbūt ne visi gali tą suprasti, tačiau tokių žmonių, kurie save identifikuoja per darbą, yra. Yra žmonių, kurie savo noru dirba viršvalandžius. Mano tėtis toks ir buvo – toks, kuriam darbas buvo jo gyvenimas.

Tėtis labai džiaugėsi, kai Birštone, šalia mūsų namų atsidarė viešbutis, jam pavyko čia įsidarbinti. Ir pradžioje sekėsi jam gerai. Pamenu, kartais man skambindavo vaizdo skambučiu ir rodydavo, kas ir kaip rūsyje yra sujungta, kokius darbus atliko.

Jei kažkas nutikdavo, tėtis į darbą eidavo ir vakare – sutvarkyti gedimą“, – kalbėjo Jurgita.

123RF.com nuotr./Asociatyvi nuotr.
123RF.com nuotr./Asociatyvi nuotr.

Jam skirtų darbų atlikti nemokėjo

Jurgita prisimena, kaip pasikeitė situacija prieš metus, kai viešbučio ūkio daliai ėmė vadovauti naujai priimtas žmogus.

Visų pirma, Virginijui būdavo skiriami darbai, kurių jis atlikti paprasčiausiai nemokėjo: „Tėčiui buvo problema ne tai, kad yra skiriami kiti darbai, bet tai, kad jis jų nesugeba padaryti. Jis niekada gyvenime jų nėra daręs, jis nemoka.

Tarkime, mūsų namuose plytelės irgi ne tėčio rankomis išklotos, nes jis neturėdavo tam nei pirštų, nei kantrybės. Ne jo darbas. Bet santechnika – jo darbas. Jis gali be miego dirbti.“

„Tėtis pasakojo, kad konfliktai su vadovu kildavo ne kartą. Tarkime, tėtis nespėja padaryti savo darbų, jam nesuperkamos reikalingos medžiagos, bet nurodoma padaryti kitus darbus. Galbūt taip buvo daroma specialiai ir tam, kad vėliau būtų galima apkaltinti: blogai padarei.

Beje, aš iš tėčio kolegų sužinojau, kad per tuos metus daug darbuotojų išėjo iš darbo. Po tėčio laidotuvių gavau ne vieną žinutę iš esamų ir buvusių darbuotojų, kokie jie šokiruoti ir koks tėtis buvo draugiškas, paslaugus. Daug gražių prisiminimų.

Kai pasikeitė vadovas, atrodė, kad tėtis save prarado – po truputį, po dalelę. Tėtį kolegos paskutiniąją dieną matė apsiverkusį, kai mama tėtį verkusi buvo mačiusi du kartus gyvenime ir tai buvo per jo tėvų laidotuves“, – kalbėjo Jurgita.

Pradėjusi domėtis, kokiomis sąlygomis viešbutyje dirbo žmonės, Jurgita iš jų pačių išgirdo, kad kentėjo ir kambarinės.

SPA namai „Vytautas MINERAL SPA“
SPA namai „Vytautas MINERAL SPA“

Dukra siūlė padėti

Po laidotuvių Jurgita feisbuke paviešino įrašą, raginanti netylėti ir kitus žmones, darbe patiriančius patyčias. Į jos įrašą sureagavo daug kas. Dauguma žmonių reiškė užuojautas, o kiti kėlė klausimus – kodėl dėl netinkamų darbo sąlygų vyras niekur nesikreipė, kodėl nieko nedarė jo šeimos nariai?

„Bet mes šeimoje esame daug apie tai kalbėję. Mama ne kartą sakė: jei kas, mesk tą darbą, išgyvensime. Pagaliau – dabar tėvams padėti galiu ir aš. Bet jis nieko kito nenorėjo“, – sakė Jurgita.

Savaitgalį prieš nutikusią tragediją Jurgita su tėčiu kalbėjo telefonu. Vyras dukrai pasiguodė: nebežinau, kaip ištverti. „Aš jam sakiau: tėti, arba mesk darbą, arba aš galiu tavo vardu arba anonimiškai parašyti skundą darbo inspekcijai“, – pokalbį prisiminė Jurgita.

Dukra tėčiui aiškino, kokias teises darbe jis turi, kokie yra instrumentai ir ką galima daryti patiriant mobingą.

„O jis man – nieko nebus, nes vadovybė, jei kas bando skųstis, nesiklauso. Iš personalo vadovės viskas perduodama viešbučio direktorei, tada – generalinei direktorei ir galiausiai viskas atsisuka prieš darbuotoją.

Dukra tėčiui aiškino, kokias teises darbe jis turi, kokie yra instrumentai ir ką galima daryti patiriant mobingą.

Tėtis pasakojo atvejį, kai kitoje įmonėje darbuotojai buvo pasiskundę darbo inspekcijai dėl psichologinio smurto, tačiau darbo inspekcijos tyrimas sukėlė visiems juoką – buvo išdalintos „anonimiškos“ šabloninės anketos, kuriose reikėjo nurodyti darbuotojo pareigas.

Tuo tyrimas ir baigėsi – anketų užpildymu. Kaip galima skųstis tuomet paprastiems eiliniams darbuotojams? “ – pokalbius su tėčius prisiminė Jurgita.

Reikalinga reforma

Po tėčio laidotuvių Jurgita ir jos mama taip pat kalbėjosi su „Vytautas Mineral SPA“ dirbančiais bei dirbusiais žmonėmis. Jie pasakė tą patį, ką buvo sakęs ir Jurgitos tėtis.

„Žmonės netiki, kad galima pasibelsti į kokias nors duris ir pasakyti, kad blogai, kad jei pasiskųsiu – aš būsiu apsaugotas. Jie netiki įstatymais. Be to, ir feisbuke žmonės komentavo: įstatymai taip kvailai sudėlioti, kad žmogus galiausiai liks apšmeižęs darbdavį.

Galime į tai gilintis iki begalybės, bet tai yra sisteminės klaidos, kur tikrai reikalinga reforma. Aš savo tėtį vadinu sistemos auka.

Tačiau kadangi jie kitaip nesiklauso – gal tokiu būdu susiprotės atsistoti ir drąsiai pasakyti: ne viską žinome, kas vyksta mūsų įmonės viduje.

Todėl mes nutarėme eiti į viešumą ir kalbėti. Ne tam, kad sutryptume „Vytautas Mineral SPA“, ne tam, kad padarytume jiems finansinės žalos.

Tačiau kadangi jie kitaip nesiklauso – gal tokiu būdu susiprotės atsistoti ir drąsiai pasakyti: ne viską žinome, kas vyksta mūsų įmonės viduje, galbūt mums reikia pasitempti ir pasikeisti, kad ateityje darbuotojams atsirastų gerovė.

Toks mūsų pagrindinis tikslas. Mes esame pasiryžę kalbėti. Tiems darbuotojams, kurie ten dirba, reikia labai daug palaikymo“, – kalbėjo Jurgita.

123RF.com nuotr./Emocijos
123RF.com nuotr./Emocijos

Skatina kalbėti apie emocinę savijautą

Pasak jos, po Virginijaus mirties žmonės rašė daugiau niekada nevažiuosiantys į šį viešbutį. Tačiau Jurgitos nuomonė kita – gerai, kad tokia įstaiga yra Birštone ir kad ji žmonėms suteikia darbo vietas. Esmė – joje turi įvykti pokyčiai ir keistis darbo sąlygos.

„Mano žiniomis, po tėčio mirties į įstaigą buvo kviesti krizių centro specialistai, darbuotojams turėjo būti suteikia rimta psichologinė pagalba. Labai tikiuosi, kad tai buvo padaryta ne tik formaliai.“

Nežinau, kiek ten dirbantys žmonės dabar turi stiprybės. Ypač tie, kurie kitą dieną surado tėtį miške. Reikia skatinti žmones kalbėti šia tema, skatinti žmones kalbėti apie savižudybes, apie savo emocinę savijautą“, – sakė Jurgita.

Pašnekovė pastebi, kad vyresni žmonės, kurie yra gyvenę sovietmečiu, apie savo emocijas, savijautą kalbėti vengia: „Nes jei tu kalbėsi – tu būsi silpnas, tai tave pažeis. O kalbėti reikia.“

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Sveikatingumo ir poilsio kompleksas „Vytautas mineral SPA“ iš vidaus
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Sveikatingumo ir poilsio kompleksas „Vytautas mineral SPA“ iš vidaus

Su ūkio dalies vadovu susitikti nepavyko

Dar prieš tėčio laidotuves Jurgita pati nuėjo į „Vytautas Mineral SPA“. Pasakodama apie tai liūdnai šypteli: „Nuėjau ten kaip vanagas, o grįžau kaip žvirblelis.“

Viešbutyje Jurgita pirmiausia susitiko su personalo vadove. „Pamačiau jauną merginą ir pagalvojau, kad gal ji nieko nežino, ji nekalta dėl to, kas nutiko. Bet aš jai turiu daug ką pasakyti ir pasakysiu. Labai panašiai kalbėjau, kaip dabar kalbu su jumis.

Sakiau, kad kažkas turėjo įvykti tą trečiadienį, kažkas turėjo viską pastiprinti. Tėčiui sunkūs buvo visi pastarieji metai, bet kažkas ugnį, paskutinę žariją turėjo įskelti.

Prašiau, kad būtų peržiūrėti vaizdo kamerų įrašai, pasakojau, kad tėtis labai skundėsi savo tiesioginiu vadovu. Ir ne tik jis, bet ir kiti darbuotojai, kurių dalis išėjo iš darbo. Klausiau, nejau jūs to nepastebėjote?“

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Sveikatingumo ir poilsio kompleksas „Vytautas mineral SPA“ iš vidaus
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Sveikatingumo ir poilsio kompleksas „Vytautas mineral SPA“ iš vidaus

Viešbučio personalo skyriaus vadovės Jurgita paprašė leisti jai pasikalbėti su viešbučio direktore ir tiesioginiu tėčio vadovu. Kaip sako pati, ji norėjo ne tik pažiūrėti jiems į akis, bet ir išgirsti, ką jie pasakys.

„Ir manęs prie jų neprileido. Be to, pirmiausia personalo vadovė svarstė, gal tėtis turėjo visai kitų problemų, pavyzdžiui, dėl alkoholio, kas mane asmeniškai už tėtį įžeidė, nes šeimoje šios problemos neturime“, – pasakojo pašnekovė.

Personalo vadovė pridūrė, kad ir direktorė, ir ūkio dalies vadovas dėl įvykio labai šokiruoti, dar nepasiruošę kalbėti: „Ir jei aš su jais pakalbėsiu – jiems suteiksiu kaltės jausmą, kas gali privesti prie dar vienos savižudybės. Sutikau su jos nuomone.

Taip, mano tėtis padarė siaubingą dalyką ir, neduok Dieve, kad jei tą patį padarys kitas žmogus. Bet dabar jaučiuosi taip, tarsi manimi manipuliavo.“

Kai išgirdau jo abejingumą, pagalvojau, kad jei galėčiau atsukti laiką atgal, stovėčiau tame viešbutyje ir rėkčiau.

Tiesa, vis tik tiesioginį savo tėčio vadovą Jurgita ir jos mama atsitiktinai sutiko vėliau, jau po laidotuvių: „Pasakiau jam: noriu pažiūrėti jums į akis. Bet jis nežinojo, kas aš tokia. Tada mama pasakė, kas mes esame.

Jis teištarė: nu tai užuojauta jums. Šaltai. Kai išgirdau jo abejingumą, pagalvojau, kad jei galėčiau atsukti laiką atgal, stovėčiau tame viešbutyje ir rėkčiau, kol man pavyktų prisikviesti pokalbio juos abu – ir direktorę, ir jį.“

123RF.com nuotr./Netektis (asociatyvi nuotr.)
123RF.com nuotr./Netektis (asociatyvi nuotr.)

Į laidotuves ateiti uždraudė

Jurgita pasakoja, kad jų namuose lankėsi ir generalinė įmonės direktorė, ir personalo vadovė.

„Generalinė direktorė pareiškė užuojautą ir mamai pasiūlė kompensaciją – metus laiko mokėti tėčio darbo užmokestį. Bet nei mama, nei aš šiuo metu nenorime galvoti apie piniginius reikalus, ieškome tiesos – vardan tėčio.

Mama pasakė, kad mes netylėsime, o kas bus paskui – bus matyt“, – pasakojo Jurgita.

Kai tėčio kūnas buvo rastas, personalo vadovė su viešbučio vadove buvo atėjusios pas mus į namus, mamai pareiškė užuojautą.

Dar prieš laidotuves Jurgitos mama pasakė, kad laidotuvėse nenori matyti tiesioginio Virginijaus viršininko, tad jo ir nebuvo: „Mama sakė, jog nebūtų to atlaikiusi, nes to žmogaus vardą mano mama kiekvieną vakarą girdėdavo iš tėčio lūpų. Ir visas skaudžias istorijas.

Kai tėčio kūnas buvo rastas, personalo vadovė su viešbučio vadove buvo atėjusios pas mus į namus, mamai pareiškė užuojautą. Mama tai priėmė, bet apsikabinti su viešbučio vadove nesutiko. Ji pasakė: tas žmogus (tiesioginis vadovas) yra nusikaltėlis, o jūs esate jo palaikytoja.“ Galbūt dėl to, svarstė Jurgita, į laidotuves neatėjo ir viešbučio vadovė.

Dar vienas nemalonus dalykas nutiko šarvojimo salėje, kai Jurgitos mama Virginijaus kolegas pakvietė į atskirą kambariuką išgerti arbatos.

„Kartu buvo ir personalo vadovė. Pastebėjome, kad ji įrašinėjo ten vykusį pokalbį. Mano mama tada pasakė gana ilgą kalbą, skatino darbuotojus netylėti, neleisti su savimi elgtis kaip su šiukšlėmis. Vadinasi, tai yra žmogus-pasiuntinys, kuris perduoda, kas kalbama net tokiomis aplinkybėmis“, – sakė Jurgita.

Pauliaus Grigaliūno nuotr./Birštonas
Pauliaus Grigaliūno nuotr./Birštonas

Kviečia keisti darbo sąlygas

Kodėl viešbučio vadovai nekalba šia tema, kodėl iki šiol įmonėje neįvyko jokių pokyčių – Jurgita sako nežinanti ir jai suprasti sunku.

Pašnekovė svarsto, kad viešbučio direktorė, ir ūkio dalies vadovas galbūt yra žmonės, radę kur ir kaip pademonstruoti savo galią, kai tuo tarpu akcininkai apie tai, kas vyksta, iš viso nežino.

Jurgitai įsiminė ir dar viena viešbučio personalo vadovės pasakyta frazė: kad tai yra ir kartos reikalas, nes vyresni žmonės apie problemas nekalba: „Taip, sutinku. Bet kartu tai yra ir institucijos reikalas, kodėl žmonės bijo kalbėti?

Kodėl, atėjus naujam vadovui, daug darbuotojų išėjo? Tai ne tik kartos klausimas, bet ir žmogiški dalykai – kaip žmonės elgiasi, kaip jie jaučiasi darbe. Raskite būdą, kaip su jais kalbėtis, kvieskite specialistus. Yra būdų, yra metodų.

Būtų teisinga, jei jie pasakytų – atsitiko nelaimė, pasimokėme vieni iš kitų ir mes norime pradėti naują vidinę kultūrą, pradėti bendrauti su darbuotojais, galbūt tam įdarbinti naują žmogų. Bet man atrodo, kad jie gal gyvena savotiškame burbule ir nesupranta šių problemų?

Raskite būdą, kaip su jais kalbėtis, kvieskite specialistus. Yra būdų, yra metodų.

Viena tėčio kolegė man neseniai rašė: anksčiau ar vėliau čia būtų nutikęs toks dalykas, kaip darbuotojo savižudybė.“

123RF.com nuotr./Asociatyvi nuotr.
123RF.com nuotr./Asociatyvi nuotr.

Įmonė: įvykis nutiko ne darbo metu

Jurgita ir jos mama kreipėsi į teisininkus, šeima turi advokatę ir ketina šios nelaimės taip nepalikti. Jau yra pateiktas skundas Valstybinei darbo inspekcijai, savo ruožtu tyrimą atlieka policija.

Kaip 15min teigė Alytaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato komunikacijos poskyrio vedėja Kristina Janulevičienė, vyksta ikiteisminis tyrimas mirties priežasčiai nustatyti. Daugiau komentarų policija neteikia.

15min kreipėsi ir į „Vytautas Mineral SPA“, tačiau vadovė mobiliuoju telefonu neatsiliepė, o bendruoju telefonu atsiliepusi viešbučio darbuotoja pasiūlė kreiptis elektroniniu paštu.

Atsakymą atsiuntė įmonės rinkodaros vadybininkė Simona Rimšaitė. „Suprantame kylančius jausmus dėl šio skaudaus įvykio, reiškiame nuoširdžią užuojautą velionio artimiesiems.

Bendradarbiaujame su visomis institucijomis, pateikiame visą informaciją.

Skaudus įvykis nutiko ne darbo metu, šiuo metu vyksta tyrimas, tad negalime komentuoti.

Bendradarbiaujame su visomis institucijomis, pateikiame visą informaciją, siekiant, kad tyrimas vyktų kuo operatyviau. Kai bus paskelbti tyrimo rezultatai, surengsime BNS spaudos konferenciją ir atsakysime į visus iškilusius klausimus.

Po šio skaudaus įvykio tiek šeimai, tiek savo darbuotojams organizavome psichologinę pagalbą. Psichologai dirbo su darbuotojais individualiai, turėjome grupines sesijas“, – buvo rašoma atsakyme.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Asociatyvi nuotr.
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Asociatyvi nuotr.

Tyrimą vykdo ir darbo inspekcija

Kaip 15min teigė Valstybinės darbo inspekcijos (VDI) Administravimo skyriaus komunikacijos specialistė Raimonda Keburė, inspekcijos Kauno teritorinis skyrius kartu su Psichologinio smurto darbe prevencijos skyriumi šiuo metu atlieka tyrimą UAB „SPA Birštonas“.

„Vadovaudamiesi VDI teisės aktų, Nelaimingų atsitikimų darbe tyrimo nuostatų reikalavimais VDI specialistai atlieka inspektavimą VDI kompetencijos ribose bei įvykio darbe tyrimą.

Ištyrus įvykį darbe ir nustačius įvykio aplinkybes ir priežastis, bus sprendžiama, ar įvykis priežastiniu ryšiu susijęs su darbu. Detalizuoti VDI tyrimo veiksmų, kitų su įvykiu susijusių aplinkybių, kol atliekamas tyrimas, negalime.

Nuo 2022 m. sausio 1 d. iki dabar jokių skundų ar pranešimų apie UAB „SPA Birštonas“ VDI nebuvo gauta“, – komentavo R.Keburė.

Kur pranešti ir ieškoti pagalbos
Jei reikia skubios pagalbos
Skambinkite pagalbos telefonu 112
Jei esate savižudybės krizėje, arba ieškote pagalbos kitam
Jei patyrėte smurtą
Jei reikalinga emocinė (psichologinė) pagalba telefonu, arba internetu
Jei esi vaikas ir tau reikalinga pagalba
Jei reikia pagalbos vaiko teisių klausimais
Skambinkite pagalbos telefonu 8 800 10 800 arba rašykite žinutę Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos pokalbių laukelyje „Pasikalbėkime“. Pranešti apie pažeidimą galima vaiko teisių apsaugos skyriuose, užpildant formą Tarnybos interneto svetainėje, arba skambinti telefonu 112.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas