Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 04 22

Nustatytos korupcijos rizikos Valstybinės augalininkystės tarnybos veikloje

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) atlikusi korupcijos rizikos analizę Valstybinės augalininkystės tarnybos (VAT) prie Žemės ūkio ministerijos trijų regioninių skyrių priežiūros ir kontrolės vykdymo srityse, nustatė trūkumus, susijusius su VAT atliekamų patikrinimų reglamentavimu ir jų atlikimu, rašoma STT pranešime žiniasklaidai.
Specialųjų tyrimų tarnyba
Specialųjų tyrimų tarnyba / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

STT korupcijos prevencijos specialistai įvertino kaip 2019–2020 m. VAT Šiaulių, Panevėžio ir Telšių regioniniai skyriai, taip pat Plungės augalų veislių tyrimo skyrius atliko ūkio subjektų veiklos priežiūrą ir kontrolę.

Korupcijos rizikos analizės metu nustatyta, kad VAT ūkio subjektų rizikingumo vertinimo sistema nėra veiksminga, ją reglamentuojančios normos yra abstrakčios, o tai gali daryti įtaką planuojamų patikrinimų periodiškumui. Patikrinimų metu klausimynuose fiksuojama informacija neatspindi kriterijų, pagal kuriuos vertinama ūkio subjektų veiklos rizika, juose nefiksuojama išsami patikrinimo informacija, nepridedamos tikrintų dokumentų kopijos, išrašai, laikmenos. Taip pat neanalizuojama patikrinimų metu iš kitų institucijų gauta informacija, pagal kurią galima greitai identifikuoti subjektus, kurių veikla kelia riziką.

STT pareigūnai nustatė, kad VAT nepakankamai valdomi viešųjų ir privačių interesų konfliktai, nenusišalinama nuo privataus pobūdžio sprendimų priėmimo. Pavyzdžiui, buvo nustatytas atvejis, kai VAT specialistė nenusišalino ir atliko ūkio subjekto veiklos patikrinimą, kuriame jos artimas asmuo yra narys-dalininkas. Taip pat, nustatyta, kai VAT specialistas, būdamas vienos politinės partijos narys, atliko ūkio subjekto patikrinimą, nors šio ūkio subjekto akcininkas yra tos pačios politinės partijos pirmininkas. Nevengiama situacijų, kai specialistai tikrina ūkio subjektus, kuriuose vykdo veiklą to paties padalinio kolegų artimi asmenys. Taip pat patikrinimus atliekantys asmenys nėra rotuojami.

Atsižvelgiant į analizės metu įvardintas rizikas, STT analitinės antikorupcinės žvalgybos pareigūnai nustatė informaciją apie VAT darbuotojų ir jų artimų asmenų vykdomą individualią žemės ūkio veiklą, darbovietes, kurios yra tiesiogiai susijusios su VAT kontroliuojama ūkio subjektų veiklos priežiūra. Pavyzdžiui, 2019 m. 15 VAT darbuotojų artimų asmenų vykdė individualią žemės ūkio veiklą, 11 VAT darbuotojų artimų asmenų darboviečių veikla tiesiogiai buvo susijusi su VAT kontroliuojamos veiklos priežiūra, t. y. grūdų, sėklų ir pašarų gyvuliams didmenine prekyba, agrocheminių produktų ir trąšų didmenine prekyba, grūdinių, ankštinių ir aliejingų sėklų augalų auginimu ir pan. Informacija dėl galimų viešųjų ir privačių interesų konfliktų rizikų buvo perduota Valstybinei augalininkystės tarnybai.

Nors visuomeniniu požiūriu VAT veiklos įgyvendinimas siejamas su labai jautriomis sritimis – visuomenės sveikata, vartotojų apsauga, maisto sauga ir kokybe bei augalų sveikatingumo užtikrinimu, tačiau už draudžiamų augalų apsaugos produktų laikymo ir naudojimo pažeidimus įstatyme numatytos ir taikomos sankcijos ar baudų dydžiai neužtikrina pažeidimų prevencijos, nedaro asmenims veiksmingo ir atgrasančio poveikio. Atliekant analizę pastebėta, kad nustačius pažeidimus paprastai surašomi administraciniai nurodymai ir skiriama pusė minimalios baudos (apie 30 eurų) bei pastebėtas dėsningumas, kad pažeidėjai dažniau linkę sumokėti baudą, nei laikytis nustatytų reikalavimų.

STT siūlo Valstybinei augalininkystės tarnybai:

  • Nustatyti aktualius, realiai išmatuojamus ūkio subjektų veiklos rizikos vertinimo kriterijus, nustatyti vienodo rizikingumo lygio tiekėjų įtraukimo į metinį patikrinimų planą tvarką, taikyti specialistų rotaciją tarp regioninių padalinių.
  • tobulinti informacinę sistemą (VATIS) ir pagal aiškius algoritmus nustatyti patikrinimų periodiškumą, automatizuoti patikrinimų paskirstymą bei parengti kontrolinių klausimynų pildymo ir administracinio nusižengimo bylų nagrinėjimo tvarką.
  • tobulinti patikrinimus atliekančių specialistų viešųjų ir privačių interesų kontrolę.

Valstybinė augalininkystės tarnyba prie Žemės ūkio ministerijos per 3 mėn. turės informuoti STT, kaip atsižvelgta ar numatoma atsižvelgti į pateiktas rekomendacijas.

Korupcijos rizikos analizę galima rasti čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas