Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
03 05 /19:40

Pasisavinta dešimtys tūkstančių „TAMO“ dienyno vartotojų duomenų

Pasisavinta dešimtys tūkstančių „TAMO“ dienyno vartotojų duomenų. Šie duomenys dar praėjusių metų pabaigoje kartu su milžiniška duomenų baze paviešinti viename tamsiojo interneto (angl. dark web) forume.
TAMO dienynas
TAMO dienynas / 15min nuotr.

Pirmas apie „TAMO“ dienyno vartotojų duomenų nutekinimą antradienį paskelbė LRT.

Nacionalinio kibernetinio saugumo centro (NKSC) vadovas Liudas Ališauskas 15min teigė negalintis patikslinti nutekintų duomenų skaičiaus, tačiau patvirtino patį faktą.

„Dėl skaičiaus, žinokit, negaliu garantuoti, bet kad jų yra nemažai, tai tikrai“, – teigė L.Ališauskas.

Jo teigimu, praėjusių metų pabaigoje nusikaltėliai paviešino milžinišką – apie 100 gigabaitų užimančią – duomenų bazę.

„Ne visada yra faktas, kad tie duomenys yra aktualūs, bet tai yra viso pasaulio piliečių, gyventojų pavogti duomenys, tame tarpe – ir lietuvių, ir prisijungimo prie „TAMO“ sistemos duomenys“, – kalbėjo NKSC vadovas.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Liudas Ališauskas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Liudas Ališauskas

Pasak jo, keista, kad nusikaltėliai paviešino tokią milžinišką duomenų bazę, kurią šiuo metu analizuoja NKSC darbuotojai ir informuoja nutekintų duomenų valdytojus.

L.Ališauskas tikino, kad gyventojams apsisaugoti nuo duomenų nutekinimo reikėtų stengiantis nenaudoti nelegalios programinės įrangos, taip pat nuolat keisti slaptažodžius.

NKSC vadovas taip pat sakė, kad kol kas nėra aišku, kas konkrečiai nutekino minėtą duomenų bazę.

Antradienio vakarą situaciją pakomentavo „TAMO“ dienyno įmonės vadovas Edgaras Jasalinis:

Užtikriname, kad duomenų nutekėjimo „TAMO“ sistemoje nebuvo. Programišiai galėjo bandyti pasinaudoti duomenimis, pasisavintais iš pavienių vartotojų asmeninių įrenginių, o ne iš „TAMO“ sistemos serverių.

Šiandien viešojoje erdvėje pasirodžius informacijai, nedelsiant kreipėmės į Nacionalinio kibernetinio saugumo centrą (NKSC) ir operatyviai ėmėmės veiksmų įmonės viduje.

Patikrinome NKSC šiandien pateiktus duomenis ir nustatėme, kad juose nėra tokios informacijos, kaip vartotojų vardai, pavardės, gimimo datos, elektroninio pašto prisijungimai, susirašinėjimai.

Visi „TAMO“ naudotojų slaptažodžiai yra užkoduoti. Tačiau atsargumo dėlei kviečiame visus atsinaujinti slaptažodžius, nenaudoti tokių pačių slaptažodžių skirtingose paskyrose ir juos reguliariai keisti pagal saugumo rekomendacijas.

„TAMO“ bendradarbiauja su NKSC, siekdami jiems padėti surasti saugumo spragas ir deda visas įmanomas pastangas užkardyti galimus neteisėtus prisijungimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas