Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 12 23 /15:44

Nutrauktas greitųjų antigenų testų pirkimas – sukėlė abejonių, ar nebuvo bandoma riboti konkurenciją

Dėl daugybės pretenzijų ir paklausimų buvo nutrauktas Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos (NVSPL) skelbtas konkursas dėl greitųjų COVID-19 antigenų testų įsigijimo. Tai reiškia, kad procedūras reikės pradėti iš naujo ir šių greitai veikiančių testų dar reikės palaukti. Tačiau laboratorija aiškina kad pirkimas tik sustabdytas, o ne nutrauktas – esą po patikslinimų jis bus tęsiamas.
Danas Bakša
Danas Bakša / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

NVSPL ketino įsigyti 300 tūkst. tokių testų. Kaip anksčiau yra pasakojusi Gyvybės mokslų centro mokslininkė prof. dr. Aurelija Žvirblienė, greitieji antigenų testai, taip pat kaip ir PGR tyrimas, parodo viruso buvimą esamuoju laiku, tačiau skirtumas tas, kad greitųjų testų atveju nereikia ilgai laukti, be to, jiems atlikti nereikia specialių reagentų ar brangios aparatūros.

Tačiau panašu, kad tokių tekstų mums dar teks palaukti.

Pasiūlymus šiam pirkimui tiekėjai galėjo teikti iki trečiadienio ryto, tačiau antradienį pagal laboratorijos įgaliojimą pirkimą atliekančios Centrinės pirkimų organizacijos (CPO) puslapyje buvo patalpintas pranešimas apie pirkimo nutraukimą.

Jame teigiama, kad nuo gruodžio 6 dienos, kai pirkimas buvo paskelbtas, buvo gautos 3 pretenzijos ir 13 paklausimų, kas, anot CPO, leidžia manyti, jog pirkimo dokumentai neatitinka Viešųjų pirkimų įstatymo reikalavimų, kad pirkimo dokumentai turi būti tikslūs, aiškūs, be dviprasmybių.

„Be to, iš gautų tiekėjų paklausimų ir pretenzijų paaiškėjo, kad techniniai reikalavimai galimai riboja tiekėjų konkurenciją arba yra rizika negauti pasiūlymų, kurie atitinka reikalavimus, todėl būtina atlikti techninės specifikacijos tikslinimą, dėl ko naujame pirkime galėtų dalyvauti daugiau tiekėjų“, – nurodo CPO.

Organizacija taip pat nurodo, kad tais atvejais, kai keičiamos esminės pirkimo sąlygos, jį reikia nutraukti ir pradėti iš naujo.

Centrinės perkanciosios organizacijos (CPO LT) laikinasis vadovas Darius Marma BNS sakė, kad techninę pirkimo specifikaciją parengė NVSPL ir vėliau nusprendė ją tikslinti, todėl paprašė nutraukti vykusį pirkimą.

Neigia, kad pirkimas nutraukiamas – esą tik patikslins specifikacijas

Tačiau laboratorija nurodo kitaip.

Su laboratorijos vadovu Danu Bakša 15min susisiekti nepavyko.

Šiai informacijai patekus į viešumą, laboratorija išplatino pranešimą spaudai, kuriame aiškinama, kad greitųjų antigenų testų viešasis pirkimas bus tęsiamas, o ne skelbiamas iš naujo, atsižvelgus į tiekėjų pastabas skelbiamas ir patikslinus specifikacijas.

„Greitųjų antigenų testų specifikacijas NVSPL nurodė remiantis tuo metu pateiktomis ekspertų rekomendacijoms. Konkursas pradėtas vykdyti lapkričio pabaigoje, o vokų atplėšimas planuotas gruodžio 23 d.

Potencialūs tiekėjai pateikė pretenzijas ir paklausimus dėl konkurso specifikacijoje nurodytų reikalavimų kurie nesutampa su jau po konkurso paskelbimo sveikatos apsaugos ministro įsakymo „Dėl COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) nustatymo tyrimų ir serologinių tyrimų atlikimo tvarkos aprašo patvirtinimo“ nuostatoms dėl testo jautrumo, specifiškumo ir kitų rodiklių. Atnaujintos viešųjų pirkimų procedūros, kaip suderinta su visomis pirkimo procese dalyvaujančiomis institucijomis, bus vykdomos atviro konkurso būdu, per centrinę perkančiąją organizaciją.

Pirkimas per bus skelbiamas iš karto po to, kai ekspertai pateiks naujas rekomendacijas dėl naujų specifikacijų. Minimalus terminas, per kurį gali įvykti atnaujintas konkursas yra 25 dienos nuo jo paskelbimo CVP IS“, – teigiama komentare.

Ministerija teigia, kad pirkimas tik sustabdytas

Sveikatos apsaugos ministerija naujienų agentūrai BNS pranešė, kad šis pirkimas yra ne nutrauktas, o sustabdytas.

Pasak ministerijos, procedūra buvo sustabdyta „kol nagrinėjamos gautos tiekėjų pretenzijos“.

Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos (NVSPL) vadovas D.Bakša BNS žadėjo, kad informacija apie tai netrukus bus išplatinta kaip pranešimas spaudai.

SAM teigimu, Lietuva taip pat yra pateikusi Europos komisijai informaciją apie dar 400 tūkst. antigenų testų poreikį.

Pasak ministerijos, Europos Komisija yra pasirašiusi preliminarų susitarimą su bendrovėmis „Abbott Laboratories“ ir „Roche“. Šie testai valstybėms narėms, pasak SAM, gali būti prieinami kitų metų pradžioje.

Greitiesiems antigenų testams, kaip ir molekuliniams (PGR) tyrimams, naudojamas ėminys iš nosiaryklės.

Toks testavimo būdas yra pigesnis, leidžia greičiau ištirti žmones, o tyrimams atlikti nereikia ypač kvalifikuoto personalo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas