Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 10 16

NVSC atstovė: penktadienį laukia naujas COVID-19 atvejų rekordas

Ketvirtadienį pranešta apie rekordinį patvirtintų COVID-19 atvejų skaičių, penktadienį jis bus dar didesnis, sako Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento vadovė Rolanda Lingienė. Augantį skaičių, pasak jos, lemia aktyvus socialinis gyvenimas.
Rolanda Lingienė
Rolanda Lingienė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Ketvirtadienį Lietuvoje fiksuoti 255 nauji koronaviruso užsikrėtimai per parą. Penktadienį, pasak NVSC atstovės, laukia dar vienas rekordas.

„Šios dienos rekordas galiu pasakyti, kad, deja, viršys ir vakarykštį. Taip kad rekordų ateinančiu laikotarpiu, ko gero, turėsime daug. Nematome jokių priežasčių, kad jų nepasiektume“, – visuomeninio transliuotojo LRT laidai „Labas rytas, Lietuva“ komentavo ji.

NVSC direktorė aiškino, kad infekcija plačiai plinta visuomenėje, liepsnoja tam tikri COVID-19 židiniai, jų randasi naujų.

Koronaviruso nebuvo registruota tik vienoje – Alytaus – apskrityje.

„Nagrinėjant kiekvieną atvejį, nagrinėjant ir valdant židinius labai aiškiai matosi, koks yra plitimas visuomenėje. Šiandien dieną paskelbsime apie vakar dienos atvejus: koronaviruso nebuvo registruota tik vienoje – Alytaus – apskrityje“, – teigė R.Lingienė.

„Atsirado nauji židiniai – Marijampolės socialinės globos namai. Užsidegė socialinės globos namai, sveikatos priežiūros įstaigos. Vilniuje, žinoma, visos laisvalaikio leidimo vietos tęsiasi, sporto klubai, įvairios grupinės treniruotės“, – vardijo ji.

Virusas, anot NVSC atstovės, plinta sparčiau, nes įsitraukėme į aktyvų socialinį gyvenimą, o atšalus orams sugrįžome į patalpas.

COVID-19 plinta ir ugdymo įstaigose, tačiau NVSC, R.Lingienės teigimu, neragina masiškai imtis nuotolinio mokymo.

„Tikrai nerekomenduojame visiems mokiniams eiti mokytis nuotoliniu būdu <...> dėl to, kad tai neigiamai paliečia ypač neturtingesnių šeimų vaikus, jeigu jie neturi reikalingų priemonių nuotoliniam mokymui, nesupranta pamokų turinio, negali pasisamdyti korepetitorių“, – komentavo specialistė.

Ji taip pat pabrėžė, kad bendravimas tarpusavyje, ypač mažiems vaikams, labai svarbus.

„Trečias gi momentas, nuotolinis mokymas sutrikdo dienos ritmą“, – pridūrė R.Lingienė.

NVSC svetainėje skelbiamais duomenimis, koronaviruso atvejai siejami su 199 ugdymo įstaigomis. Tokių atvejų, nustatytų mokiniams arba įstaigų darbuotojams, iš viso – 477.

Ketvirtadienį epidemiologai pranešė, jog nerimauja dėl COVID-19 plitimo Vilniuje, ypač baruose ir kitose laisvalaikio praleidimo vietose. NVSC Vilniaus miesto savivaldybę paragino imtis priemonių:

  • laikinai riboti aktyvaus laisvalaikio veiklas uždarose patalpose, kurių metu negali būti užtikrintas kvėpavimo takus apsaugančių priemonių dėvėjimas (pavyzdžiui, grupines sporto treniruotes, šokių, dainavimo studijų veiklą), bei trumpinti barų darbo laiką;
  • išplėsti gydymo įstaigų ir socialinės globos įstaigų darbuotojų testavimo apimtis;
  • suteikti galimybę intensyviau testuotis 20–29 m. amžiaus grupei priklausantiems asmenims (PGR testai);
  • atlikti tikslinį barų ir klubų darbuotojų testavimą;
  • skatinti nuotolinį darbą.

„Vilniuje nuo rugsėjo mėnesio kas savaitę stebime 1,5 karto atvejų augimą, ir kalbant apie santykį teigiamų PGR testų su visais atliktais, liepos mėnesį jis buvo 0,3 proc., spalį – 3,4 proc. Tai – aiškios indikacijos, kad koronavirusas plinta“, – pažymėjo R.Lingienė.

Vilniuje nuo rugsėjo mėnesio kas savaitę stebime 1,5 karto atvejų augimą.

Aktyviai laisvalaikį leidžiantys gyventojai ne visada dėvi kaukes, nesilaiko saugių atstumų, dėl to esą virusas sostinėje ir plinta.

Vilniaus savivaldybės administracijos direktorius, Ekstremaliųjų situacijų komisijos pirmininkas Povilas Poderskis nurodė, jog savivaldybė imsis aktyviau testuoti gyventojus, taip pat – stiprins komunikaciją informuojant žmones apie prievoles laikytis saugumo rekomendacijų, kaukių dėvėjimo, nuotolinio darbo, bet bent kol kas neįves barų ir kitų vietų darbo laiko ribojimų.

VIDEO: Susirgimų skaičius COVID-19 Vilniuje šovė į viršų, savivaldybė: karantino nebus

P.Poderskis be kita ko aiškino, jog Vilniuje situacija nėra tokia bloga kaip daugelyje kitų miestų, esą todėl imtis griežtų ekonominės veiklos ribojimų dar nėra ko. Jokių įsakymų, susijusių su COVID-19 valdymu ir ribojimais Vilniuje, kokių priėmė kitos paveiktos savivaldybės – Raseinių, Joniškio, Kelmės rajono ir panašiai, pastaruoju metu jis nepasirašė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas