Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 04 22

NVSC patvirtina: A.Veryga dalyvavo renginyje, kur buvo COVID-19 sergantis asmuo, ką darys ministras?

Praėjusią savaitę Santariškių miestelyje prie Vaikų ligoninės įkasta kapsulė Vaikų raidos centro statybų vietoje, simbolizuojanti Santaros klinikų naujų korpusų statybų pradžią. Renginyje dalyvavo keliolika žmonių, tarp jų ir sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, Vaiko raidos centro vadovė dr. Jovita Petrulytė. Nacionalinis visuomenės sveikatos centras 15min patvirtino, kad vienas iš renginio dalyvių serga COVID-19 ir turėjo griežtai laikytis saviizoliacijos. Ar ministras ir kiti renginio dalyviai dabar privalo izoliuotis, NVSC nekomentuoja.

Su minimu asmeniu susisiekti 15min nepavyko. Jei tik gausime jo komentarą ir sutikimą atskleisti sveikatos duomenis, straipsnį papildysime. Kol jo komentaro neturime, negalime skelbti asmens tapatybės.

„Aš tikrai labai noriu pasidžiaugti, kad tikrai šiandien turime dar vieną gražią progą, visame šiame neramiame viruso plitimo kontekste yra gražių dalykų“, – į vaizdo kameras prieš savaitę kalbėjo sveikatos apsaugos ministras A.Veryga.

Tačiau dabar jam turėtų būti dar neramiau, mat būtent tame, turėjusiame būti gražiu, renginyje ministras turėjo kontaktą su sergančiu COVID-19 asmeniu.

Renginyje dalyvavo gavęs pirmą neigiamą tyrimo atsakymą

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento vadovė Rolanda Lingienė 15min trečiadienį patvirtino, kad renginyje išties lankėsi koronavirusu užsikrėtęs asmuo.

„Atliekant epidemiologinę diagnostiką paaiškėjo, kad asmuo kovo 14 dieną grįžo iš Anglijos, buvo saviizoliacijoje, darbe nebuvo, neigė turėjęs sąlytį su kitais asmenimis. COVID-19 diagnozė buvo nustatyta po tyrimo kovo 24 dieną. Pakartotinis teigiamas tyrimo rezultatas gautas ir po tyrimo balandžio 7 dieną. Balandžio 14 dieną išsityrus gautas neigiamas tyrimas, o balandžio 16 dieną vėl teigiamas“, – vardino R.Lingienė.

SAM nuotr./Kapsulės įkasimas Vaiko raidos centro statybų vietoje
SAM nuotr./Kapsulės įkasimas Vaiko raidos centro statybų vietoje

Vadinasi, renginyje asmuo dalyvavo sulaukęs pirmojo neigiamo tyrimo, tačiau nepasidaręs antrojo tyrimo, po kurio būtų galima teigti, kad asmuo pasveiko.

Būtent taip nurodė 15min šaltiniai, pranešę, kad vienam renginyje dalyvavusiam asmeniui buvo nustatytas COVID-19 susirgimas, o kapsulės įkasti jis atvyko prieš vykdamas pasidaryti antrojo pakartotinio testo. Esą teisinosi, kad jau jaučiasi gerai ir yra pasveikęs.

Taip tikrai negali būti ir tikrai jau čia ne rizikos grupės saviizoliacija, o paciento, kuri yra maksimaliai griežta.

„Tačiau pakartotinis COVID-19 testas buvo teigiamas“, – nurodė pranešėjas.

R.Lingienė šią informaciją patvirtino.

Pasak jos, žmogus jokiu būdu negalėjo nuspręsti, kad yra pasveikęs, kai gavo pirmą neigiamą tyrimo atsakymą ir griežtai turėjo laikytis saviizoliacijos. Tačiau to nepadarė. Todėl dabar NVSC ketina jam taikyti administracinę atsakomybę.

„Taip tikrai negali būti ir tikrai jau čia ne rizikos grupės saviizoliacija, o paciento, kuri yra maksimaliai griežta. Negalima nė kojos iš namų kelti“, – teigė R.Lingienė.

R.Lingienė: rizika minimali

Tiesa, ji pripažino, kad renginys vyko lauke, visi dalyviai dėvėjo medicinines kaukes ir pirštines, todėl rizika užsikrėsti turėtų būti nedidelė.

„Ir asmuo, apie kurį šnekame, ir ministras su kauke, jie lauke. Tai, mano vertinimu, rizika minimali, bet žinoma, kalbėsime su visais. Tą būtina padaryti ir kalbėsime su visais, aiškinsimės, ar nebuvo dar kokių aptarimų prieš renginį, po jo. Būna įvairiai, tai kad nebūtų jie buvę be apsaugos priemonių. Kalbėsime su Santaros klinikų administracija, jie tikrai žino situaciją. Viską išsiaiškinsime. Panikos kelti, visgi, tikrai nereikia, jei buvo tiek, kiek mes matome vaizdo įraše“, – teigė R.Lingienė.

Ji stebėjosi, kad saviizoliacijos laikosi menkesnio išsilavinimo, žemesnio socialinio sluoksnio žmonės, o čia medikams artimas asmuo.

„Turėtų pavyzdį rodyti, o čia... Netvirtinu, dar neištyrėme, bus tyrimas, bet atrodo, kad žmogus susijęs su sveikatos priežiūra ir tai mažų mažiausiai neatsakinga ir kelia riziką kitiems. Gal kažkur ir priemonių nedėvėjo, jei taip leidžia sau. Tikrai labai nemaloni situacija“, – tvirtino NVSC Vilniaus departamento vadovė.

Po renginio Santariškėse ministras Aurelijus Veryga ėjo į darbą, antradienį dalyvavo Seimo posėdyje. Ar dabar jis turės saviizoliuotis, tirtis dėl koronaviruso, kaip kontaktą su ligoniu turėjęs asmuo?

NVSC to nekomentuoja.

Ministras ketina dirbti toliau

Spaudos konferencijoje trečiadienį A.Veryga tikino, kad pastaruoju metu dėl koronaviruso nesityrė.

„Dėl manęs, tai aš po to tyrimų jokių nesu atlikęs. Vėlgi, kad suprastumėt, tai veiksmas vyko iš tiesų lauke, visi ten buvę žmonės turėjo asmens apsaugos priemones ir, nors tai nebuvo kažkoks renginys, kur būtų daugiau žmonių, ten net žurnalistai nebuvo kviesti, buvo tik filmavimo komanda, kuri iš toli filmavo mus pačiame veiksme. Mes buvome tokiom aplinkybėm, kada ir atstumų galėjome laikytis, ir kontaktas su jūsų klausiamu asmeniu buvo labai trumpas, naudojant apsaugos priemones, tai tokio poreikio man nei tirtis, nei izoliuotis nebuvo.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aurelijus Veryga
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aurelijus Veryga

Jeigu paaiškėtų, kad iš tiesų asmuo žinojo apie savo užsikrėtimą ir jeigu nesilaikė būtinųjų sąlygų, tai tyrimą šiuo metu atlieka Nacionalinis visuomenės sveikatos centras. Tai bus net konkretaus asmens atsakomybės klausimas, jeigu žinant buvo nesilaikoma režimo ir galėjo kilti kam nors grėsmė. O aš jaučiuosi gerai. Kaip ir sakiau, visos aplinkybės, prisimenant tą situaciją, nesukuria prielaidų ar būtinybės man tirtis ar izoliuotis“, – kalbėjo A.Veryga.

Trečiadienį vakarop paaiškėjus, kad sergantis asmuo tikrai buvo renginyje, ministras pozicijos nepakeitė. Jis toliau ketina dirbti.

Ministro atstovė Lina Bušinskaitė 15min nurodė, kad renginys truko iki 40 minučių, visi dėvėjo apsaugos priemones (kaukes, pirštines), laikytasi saugių atstumų. Taip pat įėjus į statybų aikštelę dalyviai buvo aprūpinti statybiniais šalmais.

„Įvertinus tai, kad buvo laikomasi visų saugumo reikalavimų, nebuvo tiesioginių kontaktų su minėtu asmeniu, o veiksmas vyko lauke, laikantis atstumų, dėvint apsaugos priemones, ministras dirba kaip dirbęs, nebent kitaip nurodytų visuomenės sveikatos specialistai, kurie šiuo metu atlieka tyrimą. Tas pats ir dėl kitų žmonių, kurie dalyvavo kapsulės įkasime – kaip NVSC nurodys, taip ir bus daroma. Jei bus nurodyta izoliuotis, tirtis, neabejotinai taip ir bus padaryta“, – nurodė L.Bušinskaitė.

Tai reiškia, kad A.Veryga greičiausiai nesilaikys pats savo nustatytų rekomendacijų, pagal kurias net ir mažos rizikos sąlytį turėjusiems asmenims rekomenduojama vengti socialinių kontaktų.

Ministras dirba kaip dirbęs, nebent kitaip nurodytų visuomenės sveikatos specialistai, kurie šiuo metu atlieka tyrimą.

Pasak A.Verygos patarėjos, vos sulaukus informacijos apie tai, kad vienas asmuo galėjo dalyvauti renginyje sirgdamas, iškart buvo imtasi būtinų priemonių.

„Ministras A.Veryga pavedė atlikti išsamų tyrimą Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui (NVSC), kuris šiuo metu jau yra įsibėgėjęs, t.y. renkama informacija, bendraujama su Santaros klinikų ir VRC atstovais, bendraujama su žmonėmis, kurie dalyvavo filmuojant, renkami kiti aktualūs duomenys, kurie leistų nustatyti, ar tikrai žmogus buvo užsikrėtęs, kai dalyvavo VRC kapsulės įkasime. Kol kas dar SAM neturi galutinių tyrimo išvadų, laukiame jų iš NVSC“, – nurodė L.Bušinskaitė.

Dėvėjo medicinines kaukes

Tiek ministras, tiek kiti renginio dalyviai, kaip matyti vaizdo įraše, dėvėjo tik medicinines kaukes ir pirštines, todėl rizika užsikrėsti galėjo būti.

VIDEO: Vaikų raidos centro statybos, kapsulės įkasimas

Visgi Vilniaus universiteto ligoninė Santaros klinikos Komunikacijos tarnybos vadovė Jolanta Normantienė tokios tikimybės neįžvelgė.

Ji atsisakė atskleisti, ar pranešėjo nurodytam asmeniui išties nustatytas COVID-19.

„Nė viena institucija, laikydamasi Asmens duomenų teisinės apsaugos įstatymo, neatskleidžia užsikrėtusiųjų ar gydomų ligonių asmens duomenų. Jei visuomenė sužino faktų apie konkrečių žmonių užsikrėtimą šia infekcija, tai būna pačių žmonių pasirinkimas papasakoti apie save per socialinius tinklus ar žiniasklaidą“, – paaiškino ji.

Pasak J.Normantienės, kapsulės įkasimo Santariškių miestelyje prie Vaikų ligoninės renginys apskritai nebuvo viešas renginys.

„Turiu patikslinti, kad tai nebuvo renginys, į kurį buvo kviečiama žiniasklaida. Dėl karantino ir žmonių saugumo buvo nuspręsta nedaryti renginio, nekviesti žiniasklaidos, o kadangi įvykis labai svarbus, nuspręsta patiems nufilmuoti ir sumontuoti. Tą dieną vyko filmavimas, su kamera dirbo komunikacijos specialistai. Kapsulę įkasant dalyvavo keturi žmonės, dėvintys asmens apsaugos priemones, interviu buvo imami atskirai, paskui sumontuotas videosiužetas ir išplatintas kartu su spaudos pranešimu“, – aiškino ji ir nevertino renginio dalyvių rizikos užsikrėsti, jei jame išties dalyvavo sergantis asmuo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas