Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 10 14 /14:13

Epidemiologai Vilniuje ragina riboti barų darbo laiką, stabdyti laisvalaikio veiklas: savivaldybė kol kas neskubės

Reaguodamas į COVID-19 plitimo mastą, Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) Vilniaus savivaldybę paragino laikinai stabdyti grupines sporto treniruotes, šokių, dainavimo studijų veiklą, trumpinti barų darbo laiką. Vilniaus miesto savivaldybės ekstremaliųjų situacijų komisijos pirmininkas, administracijos direktorius Povilas Poderskis teigia, jog greitų sprendimų nebus – esą pirma savivaldybė vertins, ar siūlymai pagrįsti.
Vilnius
Vilnius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Mes įvertinsim situaciją, ar į komisijos posėdį rinksimės, aš nežinau, bet aptarsim galimybes tą situaciją suvaldyti. Kol kas konkrečių veiksmų staigiai, dabar pat imtis neplanuojame“, – trečiadienį 15min komentavo P.Poderskis.

Kol kas konkrečių veiksmų staigiai, dabar pat imtis neplanuojame.

Pasak jo, reikia gerai įvertinti, ar NVSC raginimai pagrįsti objektyviais duomenimis, ar plitimas ir židiniai yra būtent ten, kur siūloma įvesti ribojimus.

„Taip, yra keli atvejai Vilniaus klubuose, bet yra daug atvejų ir kitur. Kalbant apie kavines, maitinimo įstaigas, aš ir dabar žiūriu į vieną kavinę, kur žmonės sėdi lauke, saugiais atstumais, su kaukėmis viduje. Ar ten plinta virusas, ar reikia tą kavinę uždaryti? Manau, kad šiais laikais sprendimai turėtų būti preciziškesni. Kad tiksliau pataikytume į problemų priežastis, o ne tiesiog vaikytumėmės raganų“, – komentavo sostinės administracijos direktorius.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Vilniaus savivaldybės Administracijos direktorius Povilas Poderskis
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Vilniaus savivaldybės Administracijos direktorius Povilas Poderskis

Apsitarimas arba savivaldybės ekstremalių situacijų komisijos posėdis dėl NVSC pateiktų rekomendacijų, pasak jo, turėtų įvykti šią savaitę.

Trečiadienį NVSC, atsižvelgdamas į koronaviruso plitimo tendencijas, sostinėje rekomendavo laikinai riboti aktyvaus laisvalaikio veiklas uždarose patalpose, kurių metu negali būti užtikrintas kvėpavimo takus apsaugančių priemonių dėvėjimas, pavyzdžiui – grupines sporto treniruotes, šokių, dainavimo studijų veiklą – bei trumpinti barų darbo laiką.

R.Lingienė: priemonės minkštos, bet reikia jas taikyti

NVSC Vilniaus departamento direktorė Rolandos Lingienė tikino, jog šių dienų tendencijos verčia imtis priemonių infekcijai stabdyti. Esą dėl to ir siūloma laikinai atsisakyti tų veiklų, kurios epidemiologiškai rizikingiausios.

„Siūlomos priemonės tikrai minkštosios, bet tokios, kurias, mūsų vertinimu, jau reikia taikyti čia ir dabar tam, kad vėliau neprireiktų didesnių ribojimų. Ir jos siūlomos atsižvelgus į turimą statistiką ir skaičius bei epidemiologines nustatytų atvejų sąsajas.

Turime atvejus, siejamus su apsilankymais baruose, kur tie atvejai tarsi kibirkštis.

Registruojame protrūkius, susijusius su sporto klubais, šokių studijomis, ledo rituliu, kurie išplito į įstaigas, įmones, organizacijas, mokyklas. Turime atvejus, siejamus su apsilankymais baruose, kur tie atvejai tarsi kibirkštis, įžiebianti protrūkius darbo ar ugdymosi aplinkoje. Mūsų nuomone, tokios „prabangos“ šiuo metu sau leisti tiesiog negalime“, – pranešime žiniasklaidai cituojama R.Lingienė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rolanda Lingienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rolanda Lingienė

NVSC nurodė rekomendavusi minėtų paslaugų teikėjams pasitarti su visuomenės sveikatos specialistais ir paslaugas teikti tik ėmusis maksimalių infekcijos kontrolės prevencijos priemonių. Jei to negalima užtikrinti, siūlyta laikinai paslaugas stabdyti.

„Tačiau norimų rezultatų tai nedavė – susiję atvejai ir toliau registruojami. Be to, pavyzdžiui, kreipusis į vieną iš šokio studijų su raginimu laikinai stabdyti veiklą, į tokias rekomendacijas šokių studija taip ir neatsižvelgė“, – pranešime pabrėžė NVSC.

Nors suminis Vilniaus miesto COVID-19 sergamumo rodiklis 100 tūkst. gyventojų per pastarąsias 14-lika dienų siekia 64,6 atvejus, tačiau situacija, pasak NVSC, „svariai keičiasi“. Trečiadienį iki pietų NVSC Vilniaus departamentas nurodė sulaukęs 98 teigiamų koronaviruso testų rezultatų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas