Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 08 19

„NY Times“: ADHD sindromas – vis dažnesnis sutrikimas, kuris neapsiriboja tik vaikais

Dėmesio trūkumo ir hiperaktyvumo sindromas, arba ADHD (angl. „Attention deficit hyperactivity disorder“), yra neurologinio vystymosi sutrikimas, kurio kamuojamiems žmonėms dažnai būdingas neatidumas, neorganizuotumas, hiperaktyvumas ir impulsyvumas. Tai – vienas iš labiausiai paplitusių psichikos sveikatos sutrikimų.
Asociatyvi nuotr. / J. Hoffens nuotr.
Asociatyvi nuotr. / J. Hoffens nuotr. / Unsplash nuotr.

Pasaulio ADHD federacijos duomenimis, manoma, kad jį patiria beveik 6 procentai vaikų ir 2,5 procento suaugusiųjų. Jungtinėse Valstijose buvo apskaičiuota, kad 2016 metais 5,4 milijono, arba 8 procentai visų JAV vaikų nuo 3 iki 17 metų, serga ADHD, pranešė JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centrai.

Dešimtmečius ekspertai manė, kad ADHD pasireiškia tik vaikams ir baigiasi pasibaigus paauglystei. Tačiau keletas dešimtojo dešimtmečio tyrimų parodė, kad ADHD gali išlikti ir sulaukus pilnametystės.

Ekspertai dabar sako, kad mažiausiai 60 procentų vaikų, sergančių ADHD, patirs šio sutrikimo simptomų ir suaugę. Be to, nenuostabu, kad dabar, pandemijos metu, tiek daug žmonių svarsto, kad gali turėti šį sutrikimą.

Dėmesio trūkumo sutrikimų asociacijos – organizacijos, kurią 1990 metais įkūrė suaugusieji, sergantys ADHD – narių skaičius nuo 2019-ųjų iki 2021-ųjų beveik padvigubėjo. Žmonės, kurie kreipiasi į ADHD pagalbos liniją, yra suaugusieji, ieškantys patarimų ir informacijos.

Kas yra suaugusiųjų ADHD?

Vaikiškasis ADHD dažnai siejamas su muistymusi ir negalėjimu ramiai nusėdėti. Suaugusiųjų atveju „hiperaktyvumas paprastai būna mažiau ryškus“, – sako daktarė Lidia Zylowska, Minesotos universiteto medicinos mokyklos psichiatrė ir knygos „The Mindfulness Prescription for Adult ADHD“ autorė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas