Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 04 08 /16:55

Okupacijų nusikaltimus tirianti komisija priešinasi Vyriausybės planams, žada atsistatydinti

Tarptautinė komisija nacių ir sovietinio okupacinių režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti sureagavo į Vyriausybės svarstymus pertvarkyti komisijos sekretoriatą, o pačią komisiją padaryti pavaldžia Vyriausybės kanceliarijai ir žada atsistatydinti, jei šie planai bus įgyvendinti.
Lietuvos Respublikos Vyriausybė
Lietuvos Respublikos Vyriausybė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Šių metų kovo mėnesį Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) pradėjo tyrimą dėl komisijos sekretoriato vadovo Ronaldo Račinsko elgesio, esą jis piktnaudžiavo tarnybinėmis pareigomis. Tuo pat metu Vyriausybės kancleris Algirdas Stončaitis patvirtino, kad svarstoma pertvarkyti komisijos sekretoriatą, idant jos veikla būtų efektyvesnė, o sąnaudos mažesnės.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Algirdas Stončaitis
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Algirdas Stončaitis

Tarptautinė komisija nacių ir sovietų okupacinių režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti pirmadienį išplatino kreipimąsi į Lietuvos prezidentę ir ministrą pirmininką. Anglų kalba parašytame kreipimęsi reiškiamas rūpestis Vyriausybės planais panaikinti komisijos sekretoriatą ir jos funkcijas perduoti Lietuvos Respublikos Vyriausybės kanceliarijos sekretoriatui.

„Esminė sąlyga Komisijos nariams dalyvauti Komisijos darbe buvo, ir vis dar yra, laisvė bei nepriklausomybė nuo bet kokio vyriausybės ar kitų politinių kūnų kišimosi į komisijos akademinį darbą, nepriklausomai nuo motyvų. Nuo pat Komisijos įkūrimo Lietuvos Respublikos Vyriausybė gerbė šį principą ir tai buvo viena iš svarbiausių komisijos sėkmės bei tarptautinio šios darbų pripažinimo priežasčių. Nepriklausomybės ir nesikišimo principas buvo taikomas tiek Komisijai, tiek jos sekretoriatui“, – rašoma kreipimęsi.

Komisija reiškia rūpestį, kad šio principo pažeidimas lems abejonių ankstesniais jos darbais bei pasiekimais atsiradimą ir darys neigiamą įtaką Lietuvos įvaizdžiui.

„Taigi, teigiame:

Jeigu Lietuvos Respublikos Vyriausybė priims sprendimą panaikinti komisijos sekretoriatą ir jo funkcijas perduos Vyriausybės kanceliarijai komisija in corpore atsistatydins.“

AFP/„Scanpix“ nuotr./Timothy Snyderis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Timothy Snyderis

Tarptautinei komisijai nacių ir sovietų okupacinių režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti komisijai priklauso tokio kalibro akademikai, kaip prof. Timothy Snyderis, prof. Joachimas Tauberis, Dr. Arkadi Zeltseris, prof. Saulius Sužiedėlis, dr. Arvydas Anušauskas, Rabinas Andrew Bakeris, Emanuelis Zingeris, dr. Jonathanas Brentas, dr. Christophas Dieckmannas, dr. Algirdas Jakubčionis, prof. Šarūnas Liekis, dr. Jürgenas Matthäusas, prof. Normanas M.Naimarkas, dr. Alvydas Nikžentaitis, pfor. Antony Polonsky, prof. Diana Porat.

A.Stončaitis komisijos funkcijas žadėjo užtikrinti

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija kovo pabaigoje pradėjo tyrimą dėl komisijos sekretoriato vadovo R.Račinsko elgesio. Tyrimas pradėtas gavus Vyriausybės kanceliarijos pateiktos vidaus audito ataskaitos duomenis.

Teigiama, kad jis galbūt priiminėjo įsakymus, kuriais pats sau skirdavo priedus ir priemokas, išleisdavo save atostogų bei komandiruodavo save į užsienio valstybes.

„Buvo atliktas valdymo auditas ir svarstoma, kaip veiklą padaryti efektyvesnę. Svarstoma komisijos sekretoriatą pertvarkyti, bet čia dar tik pati pradžia to svarstymo. Komisijos funkcijos reikalingos, jos bus užtikrintos“, – BNS sakė A.Stončaitis.

Tarptautinės komisijos nacių ir sovietinio okupacinių režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti sekretoriatas įsteigtas 1999 metais. Nuo pat įkūrimo pradžios jam vadovauja R.Račinskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas