Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 12 09

Opozicija dėl „Lietuvos geležinkelių“ skandalo reikalauja dviejų ministrų galvų ir prezidento žodžio

Seimo opozicijos atstovai ketvirtadienį surengtoje spaudos konferencijoje teigė, kad Vyriausybė už pinigus pardavė valstybės interesus ir už tai atsakingi ministrai privalo prisiimti atsakomybę. Tokią poziciją išsakė penkių frakcijų atstovai. Jie teigė tikėjęsi, kad atsakymų dėl „Lietuvos geležinkelių“ sutarties su „Belaruskalij“ sulauks per Vyriausybės valandą, tačiau esą taip nenutiko.
Stasylų geležinkelio pasienio kontrolės punkte tikrinami „Belaruskalij“ vagonai
„Belaruskalij“ vagonai / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Seime trečiadienį paaiškėjo, kad lapkritį, artėjant JAV sankcijų „Belaruskalij“ įsigaliojimo terminui gruodžio 8 dieną, valstybės valdomi „Lietuvos geležinkeliai“ paėmė avansą iš Baltarusijos režimo atstovų. Įmonės vadovas tvirtino, kad apie tai buvo informuotos Užsienio reikalų ir Susisiekimo ministerijos.

Seimo opozicija vis garsiau kalba ne tik apie pačios bendrovės, bet ir Vyriausybės bei jos narių atsakomybę.

Opozicijos lyderis, ekspremjeras Saulius Skvernelis neabejoja, jog kažkuri pusė meluoja. Tuo metu socialdemokratų frakcijos seniūnas Gintautas Paluckas kalba apie bankrutavusią užsienio politiką.

Plačiau skaitykite čia: „Belaruskalij“ avansas: opozicija įtaria melą ir kelia ministrų atstatydinimo klausimą.

Gabrielius Landsbergis pareiškė, kad yra pasiruošęs trauktis iš savo posto, premjerė Ingrida Šimonytė sakė, kad vertins ir savo sprendimą praneš vėliau.

„Tikrų tikriausia išdavystė“

Darbo partijos narė Ieva Kačinskaitė-Urbonienė prieš spaudos konferenciją teigė esanti tikra, kad Vyriausybė žinojo apie „Lietuvos geležinkelių“ vadovybės veiksmus ir juos palaikė, prisidengdama teisine sutartimi. Todėl Darbo partija kartu su kitomis opozicinėmis partijomis reikalauja atsakomybės tų, kurie tų sankcijų prašė.

VIDEO: 2021-12-09 Spaudos konf. „Seimo opozicija nedelsiant reikalauja atsakomybės iš atsakingų Vyriausy...

„Mes tokius Vyriausybės veiksmus vertiname labai neigiamai. Šiuo metu esant ypač sudėtingai geopolitinei situacijai, bręstant pavojingiems įvykiams Ukrainoje, mūsų nuomone, ką tik įvykdyta valstybės interesų ir euroatlantinės partnerystės, draugystės išdavystė.

JAV paskelbus sankcijas Baltarusijai, Lietuvos ir kitų partnerių prašymu, dabar mes patys tas sankcijas pažeidėme, o Vyriausybė dar žada sankcijų pažeidimą tęsti mažiausiai mėnesį. Mes tai vadiname ne kaip kitaip, bet tikrų tikriausia išdavyste“, – kalbėjo „darbietė“.

Dar prieš spaudos konferenciją Darbo partijos išplatintame pranešime teigiama, kad „darbiečiai“ kartu su kitais opozicijos atstovais reikalauja nedelsiant Vyriausybės ir atsakingų institucijų prisiimti atsakomybę už savo veiksmus.

„Mūsų supratimu, yra teisinė atsakomybė, tikimės artimiausiu metu išgirsti, kaip teisiškai bus išspręsta ši situacija, kad ji dar daugiau nekainuotų Lietuvai.

Todėl mes reikalaujame abiejų ministrų atsakomybės. Čia laukiame premjerės sprendimo, taip pat ir prezidento žodžio, nes tai labai svarbu Lietuvai.

Kitas dalykas – kadangi nevyko joks situacijos valdymas dėl JAV sankcijų, įvestų Baltarusijai, nuo rugpjūčio mėnesio, tai yra politinė atsakomybė. Nei susisiekimo ministras, nei užsienio reikalų ministras, nei Vyriausybės, nei visas patarėjų korpusas nedėliojo žingsnių, kaip turės elgtis Lietuva ir kaip bus koordinuojamas tas sprendimas.

Todėl mes reikalaujame abiejų ministrų atsakomybės. Čia laukiame premjerės sprendimo, taip pat ir prezidento žodžio, nes tai labai svarbu Lietuvai. Taip pat reikalaujama kitų valstybinių Lietuvos sutarčių, kad pasiruoštume iš anksto ir neatsidurtume tokioje reputacinėje krizėje, kokioje atsidūrė dabar Lietuva“, – kalbėjo spaudos konferencijoje I.Kačinskaitė-Urbonienė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ieva Kačinskaitė-Urbonienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ieva Kačinskaitė-Urbonienė

Ragins priimti dviejų ministrų atsistatydinimą

„Valstietis“ Dainius Gaižauskas teigė, kad tikėjosi sulaukti atsakymų per Vyriausybės valandą ir kad premjerė nustos šaipytis iš opozicijos.

„Ši situacija išties neeilinė. Trečiadienis įeis į istoriją ne pačiu gražiausiu epizodu, galime traktuoti, kad Lietuvos užsienio politika patyrė krachą.

Nors ir reikėjo to tikėtis, kai užsienio reikalų ministro postą užėmė Gabrielius Landsbergis, nuo pirmos dienos sukonstravo savo užsienio politikos gaires, konfliktavo su Prezidentūra, nors prezidentas yra pagrindinis užsienio politikos kūrėjas, bet pradėjo vykdyti savo politiką.

Kokios klaidos Baltarusijos politikos atžvilgiu, užuot padėję ten išlaikyti demokratiją, padėję opozicijai. Tos opozicijos beveik nebeliko, su ja susidorojo. O tos politikos vaisiai yra nebent tai, kad sulaukėme migrantų prie sienos. Tvoros statybos kainuos milijonus“, – teigė D.Gaižauskas.

Kitas „konfūzas užsienio politikoje“, anot D.Gaižausko, yra tai, kad Lietuva susipyko su Kinija, kuri paskelbė ekonominį karą, kas kainuos milžiniškus pinigus.

„Panašu, kad ministrai meluoja, premjerė išsisukinėja, – apie situaciją su „Belaruskalij“ sakė D.Gaižauskas. – Ruošėme klausimus Vyriausybės valandai, bet laiko klausimams negauname ir supratome, kad jų ir nebus.

Opozicinių frakcijų atstovai esame sunerimę ir prašysime I.Šimonytę, kad priimtų G.Landsbergio ir susisiekimo ministro Mariaus Skuodžio atsistatydinimą. Nes praradus pagrindinį partnerį, nesakau, kad jau praradome jį, bet pasitikėjimą ir reputaciją tai tikrai, JAV, kai dėl Lietuvos kaltės jos tapo pajuokos objektu. Todėl prašysime, kad nedelstų ir skubiai priimtų veiksmus premjerė.“

Regionų frakcijos atstovas Jonas Pinskus akcentavo, kad sankcijos, pritaikytos kalio trąšų eksportuodamos, o eksportuoja tik Baltarusija ir Kanada. Tad rinka sureagavo ir tai tik padidino šios Baltarusijos valstybinės įmonės pelnus, nes išaugo šių trąšų kainos.

„Kam dirba Vyriausybė, didindama šios bendrovės pelnus? Vyriausybė dirba dar tik metus, o baigia nuvaryti šalį į bankrotą“, – kalbėjo J.Pinskus.

Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ atstovas Algirdas Butkevičius tvirtino, kad kai JAV rugpjūtį priėmė sprendimą taikyti sankcijas Baltarusijos bendrovei „Belaruskalij“, Lietuvos Vyriausybė turėjo kreiptis į Europos Komisiją, kad ši toms sankcijoms pritartų.

Laukia premjerės sprendimo

Socialdemokratų frakcijos atstovė Rasa Budbergytė teigė, kad visi jau įpratę, jog premjerė prisiima atsakomybę už Vyriausybės sprendimus, tai nuskambėjo ir dabar.

„Atrodo, kad politiškai ji sakys, jog ministrai turi likti savo pareigose, nors ir G.Landsbergis pasisakė galįs trauktis. Premjerės laukia sunkus apsisprendimas, bet jis ir svarbus visai Lietuvos valstybei.

Mes nežinome, kas yra teisus, kas meluoja, kas tik viešieji ryšiai, o kas yra sprendimai, kurių turime imtis ir įgyvendinti, kad galėtume kaip valstybė būti patikimas sąjungininkas ir neprarasti ilgu darbu sukurtos reputacijos“, – sakė R.Budbergytė.

Jos teigimu, belaukdami I.Šimonytės sprendimo, jeigu ji nuspręs nepriimti ministrų atsistatydinimo, tai bus jų politikos moralinis bankrotas.

Opozicinės frakcijos sutarė, kad bendrai prašys Vyriausybę informuoti juos apie būsimus sprendimus. Taip pat svarstoma įkurti ir darbo grupę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas