Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 06 25 /17:49

Opozicija piktinasi P.Gražulio imuniteto išsaugojimu, įžvelgia valdančiųjų „spektaklį“

Opozicijos politikai antradienį pasipiktino Seimo sprendimu nenaikinti Petro Gražulio teisinės neliečiamybės ir pareiškė įžvelgiantys valdančiųjų spektaklį, kuriuo siekiama išsaugoti parlamentaro palankumą jų sprendimams.
Petras Gražulis
Petras Gražulis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Jis yra saugomas ir globojamas iš esmės Seimo daugumos, „valstiečiams“ pasidalinant ir sužaidžiant tam tikrą spektaklį“, – žurnalistams sakė Liberalų sąjūdžio lyderis Eugenijus Gentvilas.

„Visi („valstiečių“ pirmininko) Ramūno Karbauskio eilėje balsuoja už, prieš esančioje eilėje visi susilaiko. Na taip nebūna, tai yra surežisuota“, – pridūrė jis.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Eugenijus Gentvilas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Eugenijus Gentvilas

Parlamentarai antradienį nubalsavo išsaugoti P.Gražulio imunitetą vadinamojoje „Judex“ byloje.

Už tai, kad būtų panaikinta Seimo nario neliečiamybė, balsavo opoziciniai konservatoriai, liberalai, socialdemokratai, taip pat dalis valdančiųjų „valstiečių“.

Prieš balsavo ir susilaikė kita dalis „valstiečių“ frakcijos, „socialdarbiečių“ ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos atstovų.

„Manau, kad tai yra vienas iš valdančiosios daugumos formavimo elementų, sudėtinių dalių – kitaip sakant, reikia išsaugoti Gražulį, maža kas, vienas balsas pravers“, – kalbėjo E.Gentvilas.

„Esminis dalykas net nėra tai, kaip frakcijos balsavo, o tai, kad žmogus atsistojęs iš tribūnos dergia Lietuvos teisingumą ir viskas, šiandien eina ir triumfuoja“, – tvirtino jis.

Iš karto po P.Gražuliui palankaus balsavimo konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis ironiškai pasiūlė pasveikinti parlamentarą „mažų mažiausiai plojimais, šampanu ir gėlėmis“.

„Gal vis tiek šia išskirtine proga aš norėčiau pakviesti poną Petrą į tribūną, gal pirmininkas gėlių kokių gali suorganizuoti, vis tiek neeilinė proga iš tikrųjų. Žmogui prokuratūroje yra pareikštas baudžiamasis kaltinimas ir Seimas nusprendžia jį apsaugoti. Trisdešimti metai valstybės, nepriklausomybės, neeilinė proga“, – sakė politikas.

Atsakydamas į tai P.Gražulis pasiūlė G.Landsbergiui panagrinėti savo žmonos verslus.

Už P.Gražulio neliečiamybės panaikinimą balsavo 18 „valstiečių“, o susilaikė 13-a šios frakcijos politikų.

„Man kilo abejonių, kad tai nėra kriminalinis nusikaltimas. Va ir viskas. (...) Jokios įtakos savo frakcijos kolegoms nedariau“, – BNS sakė susilaikęs „valstietis“ Arūnas Gumuliauskas, buvęs prokuratūros pateiktos medžiagos pagrįstumą nagrinėjusioje Seimo komisijoje.

Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Arūnas Gumuliauskas
Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Arūnas Gumuliauskas

Iš „socialdarbiečių“ už P.Gražulio neliečiamybės naikinimą balsavo vienintelis Juozas Bernatonis, kiti septyni susilaikė. Taip pat susilaikė visi penki posėdyje dalyvavę Lenkų rinkimų akcijos atstovai.

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis BNS sakė manantis, kad P.Gražuliui palankų balsavimą lėmė atskirų Seimo narių nuomonė, o ne kokie nors susitarimai.

Jis tvirtino, kad dalį parlamentarų galėjo įtikinti „ugninga“ P.Gražulio kalba.

Teisėsauga norėjo Seimo nariui pareikšti įtarimus dėl piktnaudžiavimo.

Nevyriausybinės organizacijos „Transparency International“ Lietuvos skyriaus vadovas Sergejus Muravjovas BNS sakė, kad sprendimas nenaikinti P. Gražulio imuniteto „atrodo keistai ir siunčia dviprasmišką žinią“.

„Prieš keletą metų, kai stojome į Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizaciją, įsipareigojome tirti mūsų bendrovių kyšininkavimą svetur. 2018 metais Lietuvoje vyko tik du tokie tyrimai, vienas iš jų – dėl „Judex“. Tad nuoširdžiai smalsu, kaip mūsų gerbiami politikai pagrindžia savo apsisprendimą susilaikyti arba nedalyvauti šiame svarbiame balsavime“, – teigė nevyriausybininkas.

Teisėsaugos duomenimis, Seimo narys P.Gražulis padėjo tvarkyti šaldytus maisto produktus gaminančios bendrovės „Judex“ problemas, kai Rusijos pareigūnai 2015 metais šios įmonės produkcijoje rado listerijos bakterijų.

Anot prokurorų, padėdamas įmonei Seimo narys ne kartą skambino Lietuvos ir Rusijos pareigūnams, ragino duoti kyšius, prašė pažeisti galiojančias tvarkas, o iš „Judex“ gavo turtinės naudos.

P.Gražulis kaltinimus neigia ir tvirtina, kad ši byla yra politinis susidorojimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas