Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 09 14

Opozicija vieninga tik su išlygomis: patys kritikavę dabartinius valdančiuosius nesusitaria dėl lyderio

Penkios Seimo opozicinės frakcijos, neskaitant vieno parlamentaro, neįsijungusio nė į vieną jų, nesugeba susitarti dėl parlamento opozicijos lyderio. Dėl to anoje kadencijoje nemažai dabar opozicijoje dirbančių politikų kritikavo dabartinius valdančiuosius. Vieni į kitus šnairuoja „valstiečiai“ ir nuo jų atskilę demokratai, suaižėję „darbiečiai“, be to, kai kuriais klausimais išsiskiria pozicijos.
Saulius Skvernelis, Aušrinė Norkienė
Saulius Skvernelis, Aušrinė Norkienė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Seimo statutas numato, kad jei opozicinė frakcija arba jų koalicija turi daugiau kaip pusę Seimo mažumai priklausančių Seimo narių, jos seniūnas arba koalicijos vadovas yra vadinamas Seimo opozicijos lyderiu.

Šią poziciją užėmęs politikas gali naudotis papildomomis teisėmis.

Pavyzdžiui, be eilės kalbėti diskusijose, siūlyti įstatymų projektus svarstyti skubos tvarka, turi pirmenybę užduoti klausimus ministrams Seimo plenarinio posėdžio metu ir panašiai.

Iš viso mažumai Seime priklauso 67 parlamentarai, dirbantys „valstiečių“, demokratų, socialdemokratų, „darbiečių“, Lietuvos regionų frakcijos gretose.

Taip pat Seimo narys, nesiregistravęs nė į vieną frakciją, – Mindaugas Puidokas.

Tam, kad mažumos atstovai galėtų išsirinkti Seimo opozicijos lyderį, jų koalicija turėtų turėti bent 34 parlamentarus.

Sudėtinga susitarti

Didžiausios opozicinės Seimo frakcijos – Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) – seniūnė Aušrinė Norkienė sakė, kad skirtingoms politinėms jėgoms yra gana sudėtinga išsirinkti opozicijos lyderį.

Ji prisiminė, kad praėjusią Seimo kadenciją opozicijoje dirbo mažiau partijų, o joms vis tiek gerokai užtruko sutarti dėl lyderio.

„Siekis tikrai yra ir šitoje kadencijoje. Tik tiek, kad mes jau dabar – penkios frakcijos. Yra dalykų, dėl kurių tikrai sutariame, bet, žinoma, yra ir dalykų, dėl kurių nesutariame.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas