Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 04 14

Opozicijos atstovai siūlo laisvesnį pataisų dėl asmens buvimo vietos duomenų variantą

Seimo opozicijos atstovai siūlo laisvesnį pataisų variantą dėl įpareigojimo mobiliojo ryšio operatoriams teikti asmenų buvimo vietos duomenis.
Gabrielius Landsbergis, Julius Sabatauskas, Viktorija Čmilytė-Nielsen
Gabrielius Landsbergis, Julius Sabatauskas, Viktorija Čmilytė-Nielsen / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Pagal Elektroninių ryšių įstatymo pataisos projektą, karantino metu operatoriai duomenis apie asmenų, kurių judėjimas apribotas, buvimo vietą turėtų teikti tik tais atvejais, kai „kitų priemonių naudojimas negalimas ar netikslingas“.

Įstatymas negalėtų būti taikomas, kai asmuo sutinka naudotis Vyriausybės patvirtinta mobiliąja aplikacija jo buvimo vietos nustatymui ir kontrolei.

Projektą registravo socialdemokratai Dovilė Šakalienė, Julius Sabatauskas, Rasa Budbergytė, konservatorių vadovas Gabrielius Landsbergis bei liberalų vadovė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

„Net ir pandemijos metu žmogaus teisės turi būti ribojamos tik tiek, kiek absoliučiai būtina ir proporcinga, jei nėra kitų būdų teisėtam tikslui pasiekti. Todėl manome, kad rinkti duomenis apie asmens, kuris turi būti izoliuotas, buvimo vietą be jo sutikimo galima tik tada, jei žmogus atsisako savanoriškai informuoti apie savo buvimo vietą ir nesilaiko saviizoliacijos reikalavimų“, – BNS sakė pataisų iniciatorė D.Šakalienė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Dovilė Šakalienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Dovilė Šakalienė

Pasak parlamentarės, kadangi Vyriausybėje buvo pristatyta mobilioji programėlė, kuri „iš esmės patenkina Vyriausybės poreikį kontroliuoti infekuotų ar galimai infekuotų asmenų buvimo vietą“, reikia švelninti Vyriausybės pasiūlytą įstatymo variantą.

Seime liko paskutinis balsavimas dėl įpareigojimo mobiliojo ryšio operatoriams ekstremalios situacijos ar karantino metu teikti duomenis apie asmenų buvimo vietą. Priėmimas jau keliskart buvo nukeltas.

Elektroninių ryšių įstatymo pataisas dėl galimybės valdžios institucijoms gauti duomenis apie gyventojų judėjimą pateikė Susisiekimo ministerija.

Susisiekimo ministras Jaroslavas Narkevičius pataisas argumentavo siekiu užtikrinti visuomenės saugumą, daliai asmenų dėl koronaviruso epidemijos paskelbto karantino metu nesilaikant izoliacijos taisyklių.

Kai kurie opozicijos atstovai projektą kritikavo sakydami, kad pataisomis įteisinamas masinis žmonių sekimas ir taip šiurkščiai pažeidžiamos žmogaus teisės. Pasiūlymus Vyriausybės projektui registravusi Laisvės partijos vadovė Aušrinė Armonaitė teigė, kad per mobiliąją aplikaciją galimybė kontroliuoti žmonių buvimo vietą galima ir be įstatymo pakeitimo.

Projektą svarstęs Seimo Ekonomikos komitetas jį iš dalies pakoregavo pagal Seimo narių teiktus siūlymus: nustatyta, kad operatoriai turės teikti tik asmenų buvimo vietą, bet ne srauto duomenis, kaip numatyta pirminiame projekte. Taip pat numatyta, kad galimybė valdžios institucijoms gauti asmens buvimo vietą galios tik ekstremalios situacijos ir karantino laikotarpiu, bet ne paskelbus nepaprastąją ar karo padėtį.

Lietuvoje praėjusią savaitę pradėjo veikti mobilioji programėlė „Karantinas“, kurioje įdiegta funkcija, leidžianti per atstumą stebėti saviizoliacijoje esančius asmenis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas