Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 09 20

Opozicijos radare – nauji „prasti ministrai“: galimų interpeliacijų eilė vis ilgėja, akys nukrypo ir į A.Armonaitę

Seime surinkus parašus energetikos ministro Dainiaus Kreivio interpeliacijai, opozicijos atstovai įvardija ir daugiau Vyriausybės narių, kurių darbas jiems nekelia džiaugsmo bei kurie galbūt nusipelnė tokio paties politinio proceso, kaip į parlamentarų klausimus turėsiantis atsakyti kolega. Prie anksčiau linksniuotų užsienio reikalų ir aplinkos ministrų Gabrieliaus Landsbergio bei Simono Gentvilo stojo ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė. Apžvalgininkų vertinimu, interpeliacijos – įprastas procesas. Tiesa, opozicija raginama neužsižaisti jomis ir prisiminti, kokioje situacijoje esame.
Aušrinė Armonaitė
Aušrinė Armonaitė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Opozicija jau pranešė surinkusi reikiamus parašus D.Kreivio interpeliacijai, bet žada siekti dar didesnio parlamentarų palaikymo jai.

Energetikos ministrui keliami klausimai dėl padėties elektros rinkoje, šildymo kainų, atsinaujinančios energetikos šaltinių, energijos taupymo plano, biokuro kainos pokyčių ir panašiai.

Savo ruožtu opozicija aiškina, kad „padėtis Lietuvos elektros ir šilumos energetikoje yra kritiška“.

D.Kreivys kaltinamas nekompetencija, neveiklumu ir galbūt nusikalstamu aplaidumu.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Dainius Kreivys
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Dainius Kreivys

Liepos pabaigoje opozicinės frakcijos sutarė, kad tokį politinio pasitikėjimo pasitikrinimo Seime procesą turės išgyventi ir G.Landsbergis.

Tačiau interpeliacija jam kiek pristabdyta, nes esą pirmiau reikia spręsti karštesnį energetikos ministro tinkamumo eiti pareigas klausimą.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Gabrielius Landsbergis
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Gabrielius Landsbergis

Nepamirštas ir S.Gentvilas. Tačiau laukiama, kol savo žodį dėl jo įsakymu pakeistos viešųjų želdynų plotų normų apskaičiavimo tvarkos tars prokuratūra, vykdanti viešojo intereso gynimo tyrimą.

Seimo Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) frakcijos seniūnas Gintautas Paluckas sakė, kad jeigu A.Armonaitė nepateiks siūlymų, kaip padėti sunkumus dėl energetinės krizės išgyvenančiam verslui, irgi bus keliamas klausimas dėl jos politinės atsakomybės.

Vytauto Didžiojo universiteto Viešosios komunikacijos katedros docento Igno Kalpoko nuomone, tokiame opozicijos elgesyje galima įžvelgti tam tikro oportunizmo. Situacija jai dabar kaip reta palanki ir tuo skubama naudotis.

Kita vertus, kaip pažymėjo jis, reikia pripažinti, kad bent kai kuriais klausimais Vyriausybė nepadarė visko, kad užkirstų kelią dabartinei padėčiai.

Vilniaus politikos analizės instituto direktorės Virginijos Būdienės teigimu, interpeliacijos ministrams yra natūralus politinis procesas.

Tiesa, jos nuomone, svarbu, kad opozicija neužsižaistų ir nepamirštų, kokia geopolitinė realybė yra už lango.

„Karščiausi taškai“

Pasak G.Palucko, į priekį judama su interpeliacija D.Kreiviui.

Toks pats procesas G.Landsbergiui kol kas sustojęs.

„Po vieną iš dirvos rauni, po vieną. Taigi iškart nečiumpi visų, nes netektų prasmės. Turiu galvoje, kad juk čia nėra formalumas – ministrai juk turi pasiruošti atsakyti į klausimus ir tuos atsakymus turi girdėti visi: ne tik opozicija, bet ir, svarbiausia, visuomenė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas