Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 03 29

Organizacijos susibūrė į „Girių spiečių“: sieks pokyčio miškų politikoje

32 Lietuvos organizacijos, įmonės ir iniciatyvos, mokslininkai ir ekspertai paskelbė, kad susibūrę į „Girių spiečių“ kartu sieks gamtai palankios ir subalansuotos miškų politikos, rašoma Aplinkosaugos koalicijos ir „Girių spiečiaus“ pranešime spaudai.
Ruduo Labanoro girioje
Ruduo Labanoro girioje / Irmanto Gelūno / 15min nuotr.

Anot pranešimo, šiemet Aplinkos ministerija yra suplanavusi miškų politiką formuojančių teisės aktų pakeitimus, kuriais turėtų būti suderinti gamtos apsaugos, visuomenės rekreaciniai ir medienos gavybos interesai.

Anot aplinkosaugos koalicijos pirmininkės, vienos iš „Girių spiečiaus“ iniciatorių Linos Paškevičiūtės, „Girių spiečiaus” ištakos siekia 2019 metus, bet dabar buriamasi dar gausiau.

„Nuo 2019 metų nevyriausybinės organizacijos ir visuomenė aktyviai siekė, kad miškai būtų labiau saugomi. Todėl po Seimo rinkimų Aplinkos ministerija inicijavo Nacionalinio miškų susitarimo rengimą, o visuomenė buvo nuraminta, esą pokyčiai miškų politikoje bus visoms suinteresuotoms grupėms susitarus dėl bendros miškų ateities vizijos. Visgi taip ir nepavyko susitarti keturiose svarbiose temose, o sutarti dalykai vis dar neįgyvendinami. Jaučiame, kad visuomenės, ir net ekspertų balsas kuriant ir įgyvendinant miškų politiką girdimas nepakankamai, todėl buriamės, kad būtume išgirsti“, – sako ji.

Aplinkosaugos koalicijos nuotr./Lina Paškevičiūtė
Aplinkosaugos koalicijos nuotr./Lina Paškevičiūtė

Pasak L.Paškevičiūtės, miškų politikoje būtini pokyčiai, nes, anot jos, dabartinis miškų grupių pasiskirstymas Lietuvoje rodo didelį disbalansą tarp ekonominių, ekologinių ir socialinių miškų tvarkymo poreikių.

„Šiuo metu 87,2 proc. miškų yra ūkiniai, t. y. šiuose miškuose visų pirma siekiama auginti žaliavinę medieną ir ją iškirsti. 10,2 proc. miškų yra skirti ekosistemų ir biologinės įvairovės apsaugai, 2,6 proc. miškų yra skirti rekreaciniam naudojimui. Saugomose teritorijose daugiau nei pusė miškų yra ūkiniai“, - rašoma pranešime spaudai.

„Girių spiečius“ sieks, kad saugomose teritorijose esančiuose miškuose nebūtų ūkinių kirtimų, būtų vykdoma tik gamtiškoji miškininkystė, saugomų teritorijų miškai būtų skirti gamtos apsaugai ir atkūrimui bei socialinėms reikmėms.

Prie „Girių spiečiaus“ prisijungė Lietuvos ornitologų draugija, Lietuvos geografų draugija, VšĮ „Sengirės fondas“, Miško terapijos ir edukacijos centras, Šimonių girios bendruomenė, Lietuvos entomologų draugija, asociacija „Gyvo Žalio“, asociacija „Lietuvos tamsioji bitė", Aplinkosaugos koalicija, Pelkių atkūrimo ir apsaugos fondas ir kitos organizacijos, įmonės ir iniciatyvos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito