Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2019 11 05

„Orlen Lietuva“ reakcija į 15min tyrimą: įvardinta nuolaidų suma už krovinius – gerokai pervertinta

Po 15min žurnalistinio tyrimo koncernas „Orlen Lietuva“ išplatino savo komentarą. Jame rašoma, kad „Lietuvos geležinkelių“ suteiktos nuolaidos už naftos krovinių pervežimą yra gerokai mažesnės, nei buvo skelbta 15min tyrime. Tiksli suma koncerno pranešime neįvardijama.
Ireneus Fąfara ir Mantas Bartuška
Buvęs „Orlen Lietuvos“ vadovas Ireneusz Fąfara ir „Lietuvos geležinkelių“ vadovas Mantas Bartuška / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Pirmadienį 15min publikavo tyrimą, kurio esmė – Sauliaus Skvernelio Vyriausybė priėmė ne vieną Lenkijos naftos koncernui „Orlen Lietuva“ naudingą sprendimą. Koncernas gavo šimtamilijoninių nuolaidų ir valstybės užsakymų, kurių sąlygos buvo pritaikytos pagal šio koncerno prašymus.

Po to „Orlen Lietuva“ parėmė su S.Skvernelio aplinkos verslininkais susijusius krepšinio klubus: Vilniaus „Rytą“, kurio dalininkas yra viešųjų ryšių konsultantas Darius Gudelis; Panevėžio „Lietkabelį“, kurio prezidentu yra buvęs kelių policininkas, dabar verslininkas Alvydas Bieliauskas; Regionų krepšinio lygą, kurią valdė tas pats D.Gudelis ir verslininkas Tomas Pačėsas. Didžiausią paramą gavo Kauno „Žalgirio“ klubas, kurio rungtynėse anksčiau lankydavosi premjeras S.Skvernelis.

Asmeninio archyvo nuotr./„Orlen Lietuvos“ vadovas Michalas Rudnickis
Asmeninio archyvo nuotr./„Orlen Lietuvos“ vadovas Michalas Rudnickis

Antradienį koncernas „Orlen Lietuva“ atsiuntė pranešimą, kuriame teigia, kad 15min tyrime buvo daug faktų, kurie neatitinka tikrovės.

„Paskelbtame videoklipe teigiama, kad „Lietuvos geležinkeliai“ ir „Orlen Lietuva“ pasirašytoje taikos sutartyje numatytos nuolaidos bendrovei „Orlen Lietuva“ už 100 mln. eurų. Ši suma labai pervertinta, tačiau dėl sutartyje įtvirtintų konfidencialumo sąlygų tikslios sumos atskleisti negalime. Žurnalistas šia aplinkybe naudojasi, pateikdamas klaidinančią ir neteisingą informaciją“, – rašoma komentare, kurį atsiuntė „Orlen Lietuva“ atstovė spaudai Kristina Gendvilė.

„Orlen Lietuva“ taip pat pateikė savo paaiškinimą, kodėl paramą gavę krepšinio klubai neatskleidžia paramos sumos.

„Pasirašytų paramos sutarčių nuostatos numato, kad sutartyse pateikta informacija bei informacija, susijusi su sutarties sudarymu ir vykdymu, yra konfidenciali. Be to, sutarties šalys įsipareigoja neskelbti tokios informacijos tretiesiems asmenims, išskyrus atvejus, kai tai daryti numato įstatymas. Tai yra standartinės visų paramos sutarčių sąlygos, jos taikomos visame pasaulyje“, – rašome komentare.

Bendrovė pabrėžia, kad Lietuvos krepšinį, – tiek moterų, tiek vyrų, – remia jau 15 metų. Krepšinio klubas „Rytas“ (anksčiau „Lietuvos rytas“) tokią paramą buvo gavęs 2005–2007 metais.

Antradienio rytą Vilniaus miesto savivaldybė atskleidė, kad krepšinio klubas „Rytas“ iš „Orlen Lietuvos“ gavo 100 tūkst. eurų.

15min tyrime buvo paminėtas faktas, jog 2018-aisiais premjeras S.Skvernelis „Orlen Lietuvos“ direktoriui Michalui Rudnickiui įteikė apdovanojimą, pavadintą „Šimtmečio investicija“. Apie tai anksčiau skelbė ir 15min, ir kita šalies žiniasklaida.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./S.Skvernelis įteikia apdovanojimą M.Rudnickiui
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./S.Skvernelis įteikia apdovanojimą M.Rudnickiui

„Orlen Lietuva“ atstovai savo pranešime pažymėjo, kad apdovanojimas buvo įteiktas Lietuvos–Lenkijos ekonomikos forumo metu, apdovanojimą įsteigė Jerzy Giedroyco Lenkijos – Lietuvos dialogo ir bendradarbiavimo forumas. Koncernas rašė, kad premjeras S.Skvernelis tik sakė sveikinimo kalbą šio forumo metu.

Pranešime „Orlen Lietuva“ rašė, kad svarsto galimybę dėl 15min tyrimo kreiptis į teismą ir ten ginti savo reputaciją.

15min redakcijos pastabos

15min atkreipia skaitytojų dėmesį, kad bendrovės „Orlen Lietuva“ pozicijos laukėme pusmetį, – nuo 2019-ųjų balandžio.

Tai, kad „Lietuvos geležinkelių“ ir „Orlen Lietuvos“ taikos sutartimi įtvirtinta nuolaidų suma siekia 100 mln. eurų, 15min patvirtino trys nesusiję šaltiniai.

Vienas iš šaltinių, savo akimis matęs dokumentą, teigė, kad „Orlen Lietuva“ per devynerius metus gavo nuolaidų daugiau nei už 100 mln. eurų (nuo tos sumos, kurią jai už krovinių gabenimą skaičiuodavo „Lietuvos geležinkeliai“).

Nei „Orlen Lietuva“, nei „Lietuvos geležinkeliai“, nei Susisiekimo ministerija oficialiai nekomentavo šios sutarties ir neįvardijo sumos. Kitomis žurnalistinėmis priemonėmis to patikrinti neįmanoma.

Taip pat atkreipiame dėmesį į „Orlen Lietuvos“ pastabas dėl paramos krepšinio klubams Vilniaus „Rytas“ ir Panevėžio „Lietkabelis“, taip pat Regionų krepšinio lygai.

Viešųjų įstaigų įstatymas nurodo, kad šios organizacijos privalo paviešinti rėmėją, gaunamos paramos dydį ir panaudojimo tikslą.

Citata iš įstatymo: „Jeigu viešoji įstaiga per ataskaitinius finansinius metus gavo paramą, finansinių ataskaitų aiškinamajame rašte taip pat turi būti nurodyta informacija apie gautą finansinę ir nefinansinę paramą (nefinansinei paramai priskiriant ir turtą, gautą naudotis panaudos teise) ir jos panaudojimą bei apie kitas per finansinius metus gautas lėšas, jų šaltinius ir panaudojimą. Pateikiant informaciją apie paramos teikėjus juridinius asmenis, turi būti atskirai nurodytas kiekvienas paramą suteikęs juridinis asmuo, jo suteiktos paramos dalykas ir vertė“.

Kauno „Žalgiris“ savanoriškai atskleidė, kad iš „Orlen Lietuva“ gavo 270 tūkst. eurų paramos.

Svarbu pabrėžti: „Orlen Lietuva“ tikrai anksčiau rėmė vyrų krepšinio klubus, buvo Lietuvos krepšinio federacijos generalinis rėmėjas. Tačiau 2010-aisiais buvo pranešta, kad naftos koncernas vienašališkai nutraukė paramos sutartį su Lietuvos krepšinio federacija. „Orlen Lietuva“ teigė, kad sutartis nutraukta dėl sudėtingos padėties naftos produktų rinkose ir nepakankamai gerų sportinių rezultatų. Tačiau krepšinio bendruomenė tokį „Orlen“ žingsnį suprato kaip spaudimą, nes koncernas tuo metu nesėkmingai siekė įsigyti „Klaipėdos naftą“.

Nuo tų 2010-ųjų nebuvo viešų pranešimų, kad „Orlen Lietuva“ remtų anksčiau minėtus vyrų krepšinio klubus. Tai iš dalies patvirtina ir paties naftos koncerno priminimas, kad krepšinio klubas „Rytas“ paramą gavo prieš dvylika metų – 2005–2007 metais.

VIDEO: Milijonus eurų „Orlen Lietuvai“ atnešę Vyriausybės sprendimai: kaip ir kodėl jie atsirado?
VIDEO: 15min tyrimas. Po slaptų S.Skvernelio susitikimų – milijonai Lenkijos naftos koncernui

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas